Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu Sergisi

Sadberk Hanım Müzesi'nin 8 Mart - 25 Kasım tarihlerinde sergilenecek "Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu"nda İznik'ten sonra ikinci önemli çini üretim merkezi Kütahya'da üretilmiş çini ve seramik örnekleri yer alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sadberk Hanım Müzesi, 8 Mart – 25 Kasım tarihleri arasında önemli bir koleksiyonu ziyaretçilerle buluşturacak. "Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu" sergisinde, eski çağlardan günümüze kadar seramik üretimini kesintisiz olarak sürdüren ve Osmanlı döneminde İznik'ten sonra ikinci önemli çini üretim merkezi olan Kütahya'da üretilmiş çini ve seramik örneklerine yer veriliyor.

Kronolojik bir düzende üslûp özelliklerine göre sergilenen "Sadberk Hanım Müzesi Kütahya Çini Ve Seramik Koleksiyonu", Osmanlı döneminde Kütahya'da 18. ve 20. yüzyıllar arasında yapılan üretimin bir yansımasını gösteriyor. Kütahya'daki çini ve seramik üretimlerinin gelişiminin hem sanatsal hem de zanaat olarak anlaşılmasına imkân tanıyan zenginlikte olan eserler aracılığıyla dönemin çini ve seramiklerinin desen ve form çeşitliliği, hamur ve sır kalitesindeki değişim takip edilebiliyor.

Yüzyıllara direndi

1979 yılında Kütahya merkezde yapılan altyapı çalışması sırasında çıkan seramik buluntuları Kütahya'da üretimin İznik ile paralel devam etmiş olduğunu gösteriyor. Kütahya'da erken Osmanlı döneminden itibaren yüzyıllar boyu direnerek ayakta kalmayı başarmış olan bu sanat dalı, her dönem farklı bir yaratıcılık ve üslûpla karşımıza çıkıyor.

Kütahyalı ustaların eserleri, her daim halkın ihtiyacını karşılamaya devam etmiş, aynı zamanda çinileri ile önemli tarihi yapıların duvarlarını süslemiş. 19. yüzyılda müzelerde ve özel koleksiyonlarda çoktan yerlerini almış olan Kütahya çini ve seramikleri, koleksiyon değeri bakımından bugün de önemini artırarak sürdürüyor.

274 eserin yer aldığı sergi, 8 Mart-25 Kasım tarihleri arasında, Çarşamba günleri hariç her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir