Macaristan'ın "ilginç yüzü"nü merak ediyor musunuz?

Seyahat ve sanat seven ehlikeyfler için önemli bir fırsat: Macar sanatının 1960'ların ortasından günümüze kadar uzanan Kavramsal ve Avangart Sanat dönemini yansıtan "Yenilikçi Tasarımlar Çağdaş Macar Sergisi" Macar Kültür Merkezi'nde açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"Kavramsal" ve "Avangart Sanat" örneklerin sunulduğu "Yenilikçi Tasarımlar Çağdaş Macar Sergisi", Macar Kültür Merkezi'nde açıldı. Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balazs, açılışta yaptığı konuşmada, Türk Macar ilişkilerinin özel bir yere sahip olduğunu ve kendilerini Türkiye'deyken evlerindeymiş gibi hissettiklerini söyledi. Macaristan'ın yakın geçmişini, bugününü ve yakın geleceğini insanlarla paylaşmak istediklerini belirten Balazs, kendi jenerasyonunun, Macaristan'ın ilginç yüzünü de gösterme çalıştığını kaydetti.

"Çağdaş sanat meydan okur"

Balazs, kültür merkezindeki etkinliklerin gençlere bir yol göstermesini istediklerini vurgulayarak, "Çağdaş sanat, her zaman meydan okumalarla dolu bir oluşum. Buradaki sanat eserleri, yakın geçmişimize ait eserler. Bu eserler, yaklaşık son 60 yıldaki Macaristan ve çevre ülkelerdeki olayları simgeliyor. Özel koleksiyonlardan getirilen eserler. Türk dostlarımıza genç ve dinamik sanatçılarımızın eserlerini de göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor ise kültür merkezinin 2013 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini, geçen yıl ise yeni yerlerinde hizmet vermeye başladıklarını aktardı. Çağdaş Macar sanatını daha çok tanıtmak istediklerine dikkati çeken Fodor, şunları söyledi:

"Macaristan'ın sanatındaki Orta Avrupa izlerini göstermek istiyoruz. Çünkü, Türkiye'de de dünyada da çok bilinmeyen bir tarz. Bundan 40 yıl önce ‘Star Wars' filmi çıktığında bütün dünyada aynı afişler vardı. Macaristan'da ise Macar sanatçıların yaptığı orijinal afişler yer aldı. Çünkü o bölge kapalı bir siyaset bloğu olduğu için, Batı'dan hiçbir şey gelemiyordu. Bu da Macar sanatçıların kendi tarzlarının oluşmasına neden oldu."

"Son dönemin başyapıtları"

Serginin küratörü Peter Saranszki de Macaristan sanatındaki yakın geçmiş eserlerinin, dünya sanatı kalitesinde olan işler olduğunu dile getirdi. O dönem yapıtlarının bugüne kadar etki gösterdiğini bildiren Saranszki, "Bu sergide, son dönem Macar üslûbunun başyapıtları görülebilir. Bunun yanında ise aynı üslûbun, ekol yaratan günümüz sanatçılarının eserleri de var. Macaristan'da farklı tarzları deneyen ilk sanatçıların eserleri bunlar" diye konuştu.

Farklı disiplinlere ait 34 eserin bulunduğu sergi, sanatseverler tarafından 15 Ocak 2017 tarihine kadar gezilebilecek. Serginin ana gövdesini gerek iyi tanınan ve sıklıkla gönderme yapılan yapıtlar gerekse daha önce hiç sergilenmemiş ya da çok az sergilenmiş yapıtlar oluşturuyor.