Manzara fotoğrafçılığının ipuçları!

Gün batımının renkleriyle harmanlanan güzel bir manzara gördüğünüzde fotoğraflamadan duramıyorsanız, manzara fotoğrafçılığı sizin için bir tutkuya dönüşmek üzere demektir. İşte "manzara fotoğrafçılığı"na yeni başlayanlar için ipuçları…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaz aylarının görkemli akşamlarında gün batımının renkleriyle harmanlanan güzel bir manzara gördüğünüzde fotoğraflamadan duramıyorsanız, manzara fotoğrafçılığı sizin için bir tutkuya dönüşmek üzere demektir. Kendinizi bu alanda daha da geliştirmek istiyorsanız Canon'un, manzara fotoğraflarıyla tanınan Güner Gülyeşil ile hazırladığı bilgiler, "manzara fotoğrafçılığı"na yeni başlayanlar için ipuçları taşıyor…

Kaliteli lense yatırım yapın

Manzara fotoğrafçılığı tutkunlarına her zaman RAW formatında çekim yapmaları öneriliyor ve rüzgârdan etkilenmemek için sağlam bir tripod kullanmanın da gerekliliğine dikkat çekiliyor. Elde çekim yapılırken lensin IS (Image Stabilization) özelliğini açmanın en doğru seçenek olduğu vurgulanıyor, IS'in uzun pozlama yapıldığı zamanlarda ise kapatılmasının doğru bir seçenek olduğu belirtiliyor.

Daha keskin fotoğraflar için "Mirror Lockup" (Ayna Kilitleme) özelliğini kullanmanın çekilecek fotoğraflar üzerinde etkili olacağı kaydediliyor. Kumanda kullanımının yanı sıra odak istifleme ve hiperfokal netleme tekniklerini de öğrenmenin manzara fotoğrafı meraklılarına ciddi katkılar sağlayacağı vurgulanırken kaliteli lense yatırım yapmanın, aynı kompozisyonu farklı açılar ve odak uzunlukları ile çekmenin ve sahadayken kişisel güvenliği asla elden bırakmamak gerekliliğinde de dikkat çekiliyor.

Gerekli ekipmanlar nelerdir?

"Fotoğraf Makinesi", "Lens" ve "Diğer Ekipmanlar" olmak üzere, 3 kategoride inceleniyor.

1) Fotoğraf Makinesi

Sadece otomatik modda çekim yapmayan, yani pozlamanın üç temel bileşeni olan "Diyafram", "Perde Hızı" ve "ISO" değerlerinin kontrolünün kullanıcıda olduğu tüm makinelerin, manzara fotoğrafçılığı için ideal olduğu belirtiliyor.

2) Lens

Manzara fotoğrafçılığında en çok tercih edilen lens grubu, geniş açılı lensler. Ancak, kompozisyona göre değişmekle birlikte, zum lensler de kullanılabiliyor.

3) Diğer Ekipmanlar

Manzara fotoğrafçılığı için gerekli olan diğer ekipmanlar arasında ise tripod, uzaktan kumanda, ND Filtreler, dereceli ND filtreler, polarize Filtreler ve akıllı telefon uygulamaları yer alıyor.

Başarılı sonuçlar nasıl elde edilir?

1- Işık:

Altın saatleri yakalayın

'Işık', fotoğraf çekebilmek için hayati öneme sahip. Işığın gün ortasındaki gibi bol olması da etkili manzara fotoğrafları için pek bir anlam ifade etmeyebiliyor. İlgi çekici manzara fotoğrafları elde edebilmek için, ışığın bol değil, kaliteli olduğu zaman dilimlerini seçmek, fotoğrafları daha güzel kılıyor.

En çok tercih edilen çekim saatlerinden biri; "Altın Saatler" adı verilen zaman dilimi. Güneşin doğarken ve batarken yaydığı ışık yumuşak ve sıcak tonlara sahip. Işığın kalitesi, manzara fotoğrafçılığı için üst seviyede.

Şehir fotoğrafı için 'mavi saatler'

Altın saatlerin bitiminden hemen sonra, "Mavi Saatler" başlıyor. Bu zaman diliminde ise güneş artık batmış olduğu için sıcak tonlar yerini soğuk tonlara bırakıyor. Şehir ışıklarıyla bir renk kontrastı oluşturması sebebiyle özellikle şehir manzaraları için ideal bir zaman dilimi.

Kapalı havada çekim

Kapalı havalarda manzara fotoğrafı çekilemeyeceğine dair yanlış bir genel kanı olmasına rağmen, en dramatik siyah-beyaz manzara fotoğrafları kapalı havalarda çekiliyor. Ayrıca kapalı bir havanın ardından güneş gün batımına doğru o sihirli ışıklarını bulutların arasından sızdırmaya başladıysa güzel manzara fotoğrafları çekilebiliyor.

2- Kompozisyon

Bazı istisnaları dışında manzara fotoğraflarında genelde 1/3 kuralına bağlı kalmak gerekiyor. Ayrıca ufuk çizgisinin düz olmasına dikkat ederek izleyicinin ilgisini fotoğrafın içerisine çekecek kılavuz çizgiler bulmaya çalışmak ve derinlik duygusu yaratmak için de ön plana ilgi çekici nesneler yerleştirmek öneriliyor. Kompozisyonu mümkün olduğu kadar sadeleştirmek, konuya katkısı olmayacak nesneleri kadraj dışında bırakmak fotoğrafın kalitesini artırıyor. Fotoğraf makinesini klasik bir alışkanlık olan göz yüksekliğinde tutmak yerine, bazen biraz daha alçak seviyede tutmak kompozisyon üzerinde büyük farklılık yaratmanıza neden olabiliyor.

3- Netleme

Manzara fotoğrafçılığında doğru netleme yaparak keskin fotoğraf elde edilebiliyor. Netlemeyi çekim esnasındaki şartlar ve tercihe göre, manüel ya da otomatik olarak yapmak mümkün. Eğer manuel netleme yapılıyorsa fotoğraf makinesinin canlı izleme modu açılmalı, ekranda sahneye yüzde 100 oranında dijital yakınlaşma yapılmalı ve maksimum keskinlik elde edilene kadar netleme halkası yavaşça sağa ve sola çevrilmeli.

Eğer otomatik netleme tercih ediliyorsa bu durumda hassas bir netleme yapabilmek için makinenin netleme ayarlarından "Tek Noktalı AF" modunu seçmek en doğru tercih oluyor.

Genelde manzara fotoğraflarının en yakından en uzak mesafeye kadar her yerin netlikalanı içerisinde kalması ve baştan sona keskin olması bekleniyor. Ancak yeni başlayan fotoğrafçıların bu konuyla ilgili en çok yaşadığı sorun, kendilerine yakın mesafedeki bir objeye netleme yaptıkları zaman arka kısımların bulanık çıkması, ya da tam tersi; uzak bir yere netleme yaptıkları zaman yakındaki objelerin bulanık çıkması oluyor. Bu sorunu aşmak için şu pratik yöntemi öneriliyor:

Vizörden baktığınız sahneyi hayali olarak 3 eşit yatay çizgi ile bölün. Sonra bu çizgilerin en altındakine netleme yapın. Eğer fotoğraf makinenize aşırı yakın bir obje yok ise, bu yöntem sayesinde yüzde 90 oranında başarı elde etmek ve baştan sona keskinliği kolayca yakalamak mümkün.

Ancak, makineye çok yakın mesafede bir ön plan objesi varsa bu durumda "Hiperfokal Netleme" ya da "Odak İstifleme" tekniklerinden birini kullanmak gerekiyor.

4- Pozlama

İdeal pozlanmış fotoğraf; tıpkı gözün algıladığı gibi gölge alanların aşırı karanlıkta kalmadığı ve parlak alanların patlamadığı fotoğraf. Ancak, gökyüzünün bembeyaz ya da yeryüzünün kapkaranlık çıktığı fotoğraflar olabiliyor. Bunun sebebi ise günümüz sensör teknolojisi ile yüksek kontrastlı sahnelerin tüm tonal verilerini (yani en karanlık ve en parlak bölge arasında kalan tüm tonları) tek bir pozlama ile kaydetmenin neredeyse imkânsız olması. Bu yüzden, dinamik aralığı geniş olan bu tip sahnelerde makinenin "Bracketing" özelliğini açarak artı ve eksi pozlanmış ek çekimler yapılabiliyor. Böylece, çekilen farklı tonal değerlere sahip bu kareleri bilgisayarda düzenleme aşamasında birleştirmek, ışığı rahatlıkla dengelemek mümkün.

Geniş dinamik aralık problemine bir diğer çözüm ise, "Dereceli ND Filtre" kullanılması. Bu türdeki filtrelerin yoğun olan bölümünü gökyüzüne denk getirerek, gökyüzü-yeryüzü arasındaki ışık şiddetini dengelemek mümkün.

5- Fotoğraf düzenleme

Çekim aşaması kadar, fotoğrafları düzenlenme aşaması da oldukça önemli. Bu amaca hizmet eden yazılımlar sayesinde fotoğrafların beyaz dengesi, pozlama, renk, kontrast ve keskinlik gibi ayarlarını hassas bir şekilde yapılabiliyor.