Okumadan uçak bileti ve tatil rezervasyonu yapmayın!

Uçak bileti, otel rezervasyonu, araç kiralama, seyahat arama, online yolculuk platformu kimi firmalar "en uygun tercih" için ipuçları verecek istatistikler yayınladılar. İşte uçak bileti almadan, tatil rezervasyonu yapmadan önce bilinmesi gerekenler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uçak bileti, otel rezervasyonu, araç kiralama, seyahat arama, online yolculuk platformunun önde gelen firmaları "en uygun tercih" için ipuçları verecek istatistikler yayınladılar. İşte uçak bileti almadan, tatil rezervasyonu yapmadan önce bilinmesi gereken kimi ipuçları:

en uygun rezervasyon zamanı

Uçak bileti, otel ve araç kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner, milyonlarca uçuşu analiz ederek bu sene de "En Uygun Rezervasyon Zamanı" raporu hazırladı.

Seyahat planlaması yaparken rezervasyon için en ucuz uçak biletinin ne zaman alınacağını bilmek, birçok seyahat severin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bilet almayı son dakikaya bırakmadan erken rezervasyon yapmak tasarruf imkânı sağlıyor.

Skyscanner'ın uçak bileti almayı son dakikaya bırakan ülkelerle ilgili araştırmasında Türkiye, yüzde 42'lik oranla Avrupa'daki son dakikacı ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök "En Uygun Rezervasyon Zamanı raporumuzla her sene olduğu gibi bu yıl da seyahat severlerin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Türkiye'deki seyahat severler genelde son dakikada bilet alarak pahalıya uçuyor. Bu seneki raporumuz için özel olarak geliştirdiğimiz aracımızla seyahat severlere en ucuz bileti ne zaman alabileceklerini ve ne kadar tasarruf edeceklerini söylüyoruz." diyor.

Skyscanner'ın internet sitesine eklediği yeni araç sayesinde kullanıcılar en uygun rezervasyon tarihlerine ulaşabiliyor. Uygun tarihleri hafta ve ay bazında görüntüleyebilme imkânı sağlayan yeni interaktif rezervasyon çizelgesi, kullanıcıların İstanbul çıkışlı en popüler 20 destinasyonu aramasını sağlıyor. Seyahat severler, seyahat için en ucuz ve pahalı ayları bulabilecekleri gibi doğru zamanda rezervasyon yaparlarsa ne kadar tasarruf edebileceklerini de görebiliyor. Ayrıca Skyscanner'ın fiyat alarmı özelliğini otel arama ve araç kiralama seçenekleri de kullanılabiliyor.

Skyscanner'ın "En Uygun Rezervasyon Zamanı" raporuna göre en popüler 20 destinasyon için en ucuz aylarda seyahat edildiğinde ortalama yüzde 25 tasarruf sağlanabiliyor. Rapora göre yurt dışı destinasyonlarda en uygun aylar genelde Aralık, Ocak ve Şubat olurken yurt içinde seyahat etmek isteyenler için Kasım ve Aralık ayları için bilet almak tasarruf sağlıyor. Yaz sezonunda Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise uçak fiyatları daha pahalı olabiliyor.

Skyscanner'ın raporuna göre, İstanbul çıkışlı en popüler 20 destinasyon şöyle:

Adana, Amsterdam, Ankara, Atina, Antalya, Barselona, Berlin, Bodrum, Bangkok, Dalaman
Düsseldorf, Ercan, Frankfurt, Kiev, İzmir, Londra, New York, Paris, Roma, Trabzon.

en uygun uçak bileti için gün ve saat

Seyahat arama sitesi momondo, Avrupa yolculuğu hayali kuranlar için şehir şehir haftanın hangi günü ve hangi saatinde uçak rezervasyonu yaptırmanın en kârlı olduğunu araştırmış. Momondo yetkilileri, tavsiyelerine uyularak yüzde 35 tasarruf edilebileceğini vurguluyor.

İşte, Türklerin en çok gittikleri 10 Avrupa kenti için kaç gün önceden, haftanın hangi günü ve ne zaman yer ayırtılması gerektiği.

momondo Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk şöyle diyor:

"Kalkış günü ve kalkış saati gibi, uçak bilet fiyatlarını etkileyen pek çok faktör var. Araştırmamız gösterdi ki, gidiş tarihinden ortalama 52 gün önce uçak rezervasyonu yapıldığında bilet fiyatları en ucuz oluyor. Yine genel olarak Avrupa uçuşlarının en uygun olduğu günler Salı akşamları, en pahalı olduğu günlerse Pazar sabahları. Avantajlı günlerde rezervasyon yapanlar yüzde 35 oranında tasarruf edebiliyor."

cuma günleri bilet almaktan kaçının!

Online seyahat markası Biletall.com CEO'su Yaşar Çelik'in paylaştı bilgilere göre seyahat edilen tarih seçimine dikkat etmek ve internet üzerinden tarama yapmak uygun fiyatlı bilet bulmaya yardımcı oluyor. Çelik şöyle diyor:

"Uçak biletini ucuza almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konuların başında zamanlama geliyor. Eğer tam zamanlı bir işte çalışıyorsanız ve seyahat için programınızı resmi tatillere göre ayarlamanız gerekiyorsa, biletinizi havayollarının dönemsel olarak biletleri satışa sunduğu zamanlarda almaya çalışın. Sabah uçuşu yerine akşam uçuşu için rezervasyon yaparak en iyi uçak bileti fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

Uçuşunuz yurt içine olacaksa Cuma günleri uçak bileti almaktan kaçının. 2016'da en pahalı yurt içi uçak bileti Cuma günleri satıldı. Pazar sabah saatleri ise ucuz uçak bileti bulmak için en ideal gün. Seyahatiniz esnek ise hafta içi salı gününe bilet almak, size ucuz bir yolculuk yapmanız için iyi bir fırsat sunuyor. Yurt dışına seyahat etmeyi planlıyorsanız en az 2 ay öncesinden rezervasyon yaptırarak en iyi uçuş teklifini yakalayabilirsiniz. 2016 yılı verilerine göre en pahalı yurt dışı uçak bileti Perşembe günü satılırken, en ucuz yurt dışı uçak bileti Pazar günü satıldı."

Biletall.com tarafından yapılan araştırmaya göre; en ucuz yurt içi uçak biletleri Mart ayında, en pahalı yurt içi biletleri Ağustos ayında satıldı. Yurt dışına bilet almak için en doğru zaman ise Ocak ayı. Aralık ayında yurt dışına bilet almak oldukça pahalı. 2016 yılında yurt içi uçuşlarında en uygun bilet 23.00 ile 00.00 arasında bulunurken, yurt dışı uçuşlarında en ucuz bilet 03.00 ile 04.00 arasında satılıyor.

herkes ABD'ye gidiyor

Seyahat ve konaklama ürünü tedarikçilerinden MetGlobal Şirketler Grubu'nun global seyahat sektörü profesyonellerine teknoloji ve rezervasyon çözümleri sunan markası HotelsPro, seyahat severlerin 2016 yılındaki tatil istatistiklerini açıkladı.

HotelsPro'nun Londra, Shanghai, Orlando, Dubai ve İstanbul ofislerinden elde edilen verilere göre, geride bıraktığımız yıl dünya genelinde en çok ziyaret edilen ülke yüzde 11.9 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu. ABD'yi Avrupa kıtasından yüzde 8 tercih edilme oranıyla İtalya izlerken, İtalya'yı yüzde 6.1 ile Almanya, yüzde 5.9 ile İngiltere ve yüzde 4.9 ile İspanya takip etti.

Verilere kıtasal olarak bakıldığında en çok rağbet gören kıta yüzde 58 ile Avrupa olurken, Asya yüzde 19.5 ile ikinci, Kuzey Amerika yüzde 16 ile üçüncü sırada yer aldı. Güney Amerika yüzde 2.6, Afrika yüzde 2.3, Okyanusya ise yüzde 1.6 tercih edilme oranıyla bu ülkeleri izledi.

Kıtalar özelinde tercih edilen ülkeler baz alındığında, Avrupa kıtasının birincisi yüzde 13.8'lik tercih edilme oranıyla İtalya oldu. İtalya'yı, yüzde 10.4 ile Almanya ve yüzde 10.2 ile İngiltere izledi.

HotelsPro'nun farklı ülkelerdeki ofislerinden elde edilen verilere göre seyahat severler geride bıraktığımız yıl ziyaret ettikleri lokasyonlarda en çok 1-3 gün arası konakladılar. Tüm konaklamaların yüzde 75'ini 1-3 gün arasındaki konaklamalar oluştururken, 4-7 günlük konaklamalar yüzde 22 olarak gerçekleşti. 7 gün ve üzerindeki konaklamaların oranı ise yüzde 3 oldu. Tüm konaklama süreleri baz alındığında, seyahat severlerin ortalama konaklama süresi ise 2.8 gün olarak kaydedildi.

otel fiyatları değişmedi

Hotels.com "Hotel Price Index"ine göre, 2016 yılında dünyada yaşanan büyük politik değişimler ve kur oynamalarına rağmen, seyahat edenler dünya çapında ortalama gecelik otel konaklaması için 2015'te uygulanan aynı fiyatları ödediler.

2016'da 114 dolarda kalan global indeks, böylece üst üste 3 yıl aynı fiyatta sabitlendi. Kuzey Amerika ve Karayipler yıl boyunca ortalama olarak küçük fiyat artışları (her ikisi de yüzde 1) gösteren tek bölgeler olarak dikkat çekti. Ancak diğer bölgelerdeki fiyat düşüşleri genel global fotoğrafı yumuşattı.

Türkiye'deki seyahat severler, 2016 yılında en gözde seyahat noktalarında daha uygun fiyatlara konaklamanın tadını çıkardılar. İngiltere'ye seyahat edenler, bir önceki yıla oranla yüzde 11 daha az fiyat ödedi. 2016'da İzlanda, Mauritus ve Seyşeller seyahatlerinin maliyeti de bir önceki yıla göre daha az olurken; ortalama fiyatlar sırasıyla yüzde 23, yüzde 46 ve yüzde 54 oranında düşüş gösterdi.

Vize olmadan seyahat edilebildiği için Türkiye'deki seyahat tutkunlarının yurt dışı gezileri için tercih ettikleri Gürcistan'da da otel konaklamalarına bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 daha az ödendi.

Yurt dışında en gözde 100 destinasyondaki ilk 5 fiyat düşüşü analizi şöyle oldu: