Sanat, Türkiye'de 300 milyon dolarlık bir pazar!

Contemporary Istanbul (CI), 12. edisyonu başlıyor! CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli etkinliği anlatırken dünyada sanat pazarı hacminin 80 milyar ABD dolarını bulduğunu, koleksiyoner sayısının ise 75 milyona vardığını vurguladı…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Contemporary Istanbul (CI) 12. yılında çağdaş sanatın örneklerini İstanbul'da bir araya getirmeye devam ediyor. 14-17 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinliğe katılan 42'si yabancı, toplam 73 galeri ile yaklaşık bin 500 sanat eseri sanatseverler ile buluşacak. 12. edisyonunda CI, Akbank desteği ve Ferko ile Yıldız Holding Ortak Sponsorluğunda Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli fuarın 12. yılını anlatırken dünyadaki modern ve çağdaş sanat pazarı hacminin 80 milyar ABD doları olduğunu belirtti. Bu pazarın yüzde 89'unu 3 ana marketin oluşturduğunu söyleyen Güreli, bu pazarları yüzde 38 New York, yüzde 27 Londra, yüzde 24 Çin, yüzde 11 ise geriye kalan ülkeler olarak nitelendirdi.

Dünyada 2006 yılında 20 olan fuar sayısının 2017'de 280'e ulaştığını kaydeden Ali Güreli, "dünyadaki koleksiyoner sayısı 1950'lerde 500 bin iken, 2017 başında 75 milyona vardı. Pazarlarda modern sanat küçülürken çağdaş sanat büyüyor. 2017 başında online sanat satışları 40 milyar dolara ulaştı" dedi.

Yurtdışından alınanlar dahil değil

Güreli, Türkiye'de 250 - 300 milyon dolarlık bir çağdaş sanat pazarı olduğunu, bu rakama yurtdışından sanat eseri alan koleksiyonerlerimizin dahil olmadığını; bu sene fuara 100 bin civarında ziyaretçi beklediklerini, onların rahatça gezebilmeleri amacıyla katılımcı galeri sayısını 70'lerle sınırladıklarını söyledi…

"Contemporary Istanbul'un 12. yılını kutlarken, zorlu fakat bizi olduğumuzdan da daha güçlü kılan ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bir yılı geride bıraktık. Mutluyuz çünkü böyle bir yılda sanatın önemi, iyileştirici ve birleştirici gücü bir kez daha kendini gösterdi" diyen Güreli, şöyle devam etti:

"Karmaşaya bir cevap"

"12. Contemporary Istanbul'u bu fikir ve inanışla hayata geçirdik. Tüm dünyamızı saran karmaşaya fuarın bir cevap olmasını istedik. Bu düşünceyle, fuarımızı bu yıl üç ana unsuru hedefleyerek geliştirdik; içerik, estetik görünüm ve hizmetler. İçeriği yeni katılan galeriler, Plugin Yeni Medya Bölümü ve CI Dialogues'un yepyeni konuşmacıları ile zenginleştirdik. Fuarın mimari konsept tasarımını dünya çapında başarılı projelere imza atmış, ödüllü mimarlık firması Tabanlıoğlu Mimarlık ile fuarın iç mekânını açık alanla bütünleştirecek şekilde yeni bir estetik anlayışı ile kurguladık. Bunlara ek olarak fuar sırasında sunduğumuz hizmetleri, zengin bir VIP Programından, yeni eklediğimiz yeme-içme bölümü ve BMW transfer olanağına dek geliştirdik."

Suzan Sabancı Dinçer

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer geleceğin şekillenmesine öncülük eden sanatın, toplum geneline yayılması ve daha çok takip edilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki sanatseverlerin dünyadaki güncel sanat gelişmelerine erişiminin artması öncelikli hedeflerimiz arasında. On yılı aşkın bir süredir devam ettirdiğimiz Contemporary Istanbul ana sponsorluk görevi, bizim için önemli bir ayrıcalık. Türkiye'de çağdaş sanatın en önemli buluşma platformu olan Contemporary Istanbul'un ziyaretçi sayısının her yıl arttığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Uluslararası alandaki başarısıyla İstanbul'umuzu dünyanın seçkin sanat merkezleri arasında konumlandıran bu önemli oluşuma destek olmayı sürdüreceğiz."

Sosyal medyada…

Biletleri mobilet.com'da satılan Contemporary Istanbul ile ilgili ayrıntılı haberi https://www.dunya.com/ehlikeyf/sanatseverler-contemporary-istanbulda-bulusacak-haberi-378425 adresinden okumak, gelişmeleri ve etkinlik takvimini www.contemporaryistanbul.com, sosyal medyada @contemporaryistanbul hesabından #Ci17 ve #CiCalendar17 etiketleri üzerinden takip etmek mümkün...