"Sanatçı ve Zamanı" İstanbul Modern'de

İstanbul Modern'in koleksiyon sergisi "Sanatçı ve Zamanı", önemli düşünür ve edebiyatçılarımızdan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında" sözlerini bir çıkış noktası olarak belirliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Modern'in koleksiyon sergisi "Sanatçı ve Zamanı", önemli düşünür ve edebiyatçılarımızdan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında" sözlerini bir çıkış noktası olarak belirliyor. Tanpınar'ın görüşleri etrafında farklı coğrafyalardan sanatçıların geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki hesaplaşmalarına dair bir görünürlük sunuyor. Sergi, Tanpınar'ın tüm çalışmalarına merkez oluşturan zaman kavramı üzerinden sanatçıların zamanlararası varoluş serüvenlerine dair bir yol haritası niteliğinde. Aynı zamanda farklı zamanları hayal edebildiğimiz bir çağda, Tanpınar'ın görüşlerinin kuşatıcı zenginliğini de hatırlatmak istiyor.

109 sanatçı

Müze koleksiyonundan 109 sanatçının 193 çalışmasına yer veren sergi, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa ve hesaplaşmaya dair bir düşünce alanı öneriyor ve geçmişten geleceğe farklı zamanları, belirli ortak temalar çerçevesinde bir araya getiriyor.

İstanbul Modern sanatçıların zaman fikri etrafında birey olarak kendilerini ve çalışmalarını nasıl konumlandırdıklarına odaklanıyor. Sergi, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa ve hesaplaşmaya dair bir düşünce alanı öneriyor. Geçmişten geleceğe farklı zamanları, belirli ortak temalar çerçevesinde bir araya getiriyor.

Sergi, sanatçıların kendi zamanlarını nasıl deneyimlediklerine, geçmişten gelip geleceğe akan zaman karşısında duydukları endişe ve hayal kırıklıklarına, iç zamanları ile başkalarının zamanları arasında kurdukları derin yakınlıklara işaret ediyor. Aynı zamanda sanat yapıtının, gelip geçicilik ve değişim karşısındaki yerine ve dönüşümüne karşı da bir tartışma zemini sunuyor:

Sanat yapıtları hangi zamanların içinden geçerek şimdi, şu an izlediğimiz zamanın parçası olurlar? Başka yapıtlarla kurdukları zamansal ilişkinin anlamı nedir? Sanat yapıtları hangi koşullara direnerek veya parçası olarak gelecek zamana kalırlar?