Sekiz maddede lale resmi nasıl çekilir?

Nisan ayı boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kutlanan Lale Festivali kapsamında İstanbul sokakları ve parkları, birçok etkinliğin adresi olurken lalelerin fotoğraflarını çekmeyi sevenler için de büyük bir fırsat sunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Baharın gelişiyle birlikte laleler ile süslenen İstanbul sokakları rengarenk bir fotoğraf sergisine dönüşüyor. Nisan ayı boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kutlanan Lale Festivali kapsamında İstanbul sokakları ve parkları birçok etkinliğin adresi olurken lalelerin fotoğraflarını çekmeyi sevenler için de büyük bir fırsat sunuyor. Canon Eurasia'dan Ürün Uzmanı Mert Gündoğdu etkileyici lale fotoğrafı çekmenin püf noktalarını ve çekim teknikleri ile ilgili bilgileri aktarıyor:

İyi bir mekân bulun

Emirgan Korusu, Sultanahmet Meydanı, Maltepe Sahili, Kadıköy- Göztepe 60. Yıl Parkı lalelerin renk harmonisini ortaya çıkaran mekânların başında geliyor. Özellikle hafta sonu çok kalabalık olan yerlere daha az ziyaretçisinin olacağı zamanlarda sabah veya hafta içi saatlerinde gitmek daha başarılı bir sonuç alınmasına yardımcı oluyor.

Ekipman önemli

Güzel ve etkili lale fotoğrafları için makro bir lens ve güçlü bir tripod temel ekipmanları oluşturuyor. Laleler kısa olduğu için aşağısından, laleler ile aynı perspektiften çekim yapılması gerekiyor. Yere yakınlık mesafesinin önemli olduğu çekim, su spreyi ve tercihen koyu renkteki bir karton sayesinde daha kaliteli bir hale dönüşüyor.

Püf noktası: Su spreyi

Keyifle izlenecek lale fotoğrafları için su spreyi yardımıyla fotoğraflarda ıslak görünüm elde ediliyor. Islanan objelerin kontrast oranı yükseleceği için etkileyici lale fotoğrafı çekmek mümkün oluyor.

Püf noktası: Karton

Tek bir laleyi bulunduğu yerdeki fondan ayrıştırmak için karton yardımcı oluyor. Kartonu lalenin biraz arkasına koyarak stüdyoda çekilmiş bir lale fotoğrafı yaratılıyor.

Tripod kullanımı

Rüzgârın oluşturabileceği mikro titreşimleri en aza indirerek tripod üzerinde çekim yapmak daha iyi fotoğraf yakalamanın en önemli unsurları arasında yer alıyor. Tripod üzerinde çekim yaparken ise fotoğraf makinesinin mutlaka 2 saniye gecikmeli moduna getirilmesi işin püf noktasını oluşturuyor. Tripod, 2 saniye gecikme modunda kullanıldığında deklanşöre basıldığındaki titreşimlerin önüne geçilmiş oluyor ve daha net pozlar elde ediliyor.

Diyafram ve lens açıları

D-SLR ya da aynasız bir fotoğraf makinesi kullanılacaksa eğer AV veya Diyafram öncelikli moduna alınıyor. Güzel lale fotoğrafı çekilebilmesi için fotoğraf makinesinin sağladığı en açık diyafram değeriyle çekimin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Özellikle 35 mm makro lensli bir fotoğraf makinesinde önünde kendi ışığı olduğu için laleye ne kadar yakın olunursa olunsun lalenin arkasına gölge düşme problemi yaşanmıyor.

Aşağıdan yukarı çekim

Aşağıdan yukarı çekim ultra geniş açı bir lens kullanılıyor. Bu tip lensler kullanıldığında laleler olduğundan daha büyük görünüyor. Aynı zamanda aşağıdan yukarı doğru çekildiğinden laleler yukarıda kalıyor ve fotoğrafı izleyen kişilere lalelerin ne kadar sade, güzel ve heybetli olduğu hissi veriliyor. Güzel bir kompozisyon yaratmak için arka planda gökyüzü alınarak fotoğraf çekiliyor. Bu tarz kompozisyonlarda diyaframın 5.6-8 aralığında kullanılması öneriliyor.

Renk kontrastı çekim tekniği

Renk kontrastı tekniği renklerin birbirleri ile etkileşimi anlamına geliyor. İzleyicilerin bir tek konuya odaklanmaları için kullanılan teknik, diyaframı mümkün oldukça en açık hale getirilmesiyle uygulanıyor. Renk kontrastı tekniği lale fotoğraflarına uygulandığında ise lalenin renklerinin farklılaştırılması sağlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir