Tercihleri aromalar mı belirliyor?

Avrupalı tüketicilerin yüzde 60'ı gıda satın alma tercihlerinde tat ve aromayı birinci sıraya koyuyor. ABD'de ise bu oran yüzde 33. Yerel tatlar otantik bulunduğu için aromalara da ilham kaynağı oluyor ve tüketiciler tarafından tercih ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda sanayiinde kullanılan, kısaca aroma diye adlandırılan tat ve koku verici maddelerin tüketicilere tanıtılması, aromayla ilgili tüketicilerin zihnini meşgul eden konulara açıklık getirilmesi vizyonuyla dünya genelinde EFFA bünyesinde yapılan "Flavourday" organizasyonlarının beşincisi "İstanbul Flavourday", Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği (AREP) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlendi.

T. C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili daire başkanlığı temsilcileri, EFFA yetkilileri, iş dünyasının sektör temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte aromanın gıda sektörüne olan etkisi ve aromaya dair dünyadaki ve Türkiye'deki güncel trendler katılımcıların bilgisine sunuldu.

İstanbul Flavourday'in sabah oturumlarında EFFA Teknik Regülasyon Direktörü̈ Dr. Jan Demyttenaere AB Aroma Vericiler Mevzuatı ile ilgili güncel bilgileri katılımcılarla paylaşırken Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Can Başer "Türkiye'nin Önemli Aromatik Bitkileri ve Uçucu Yağları" başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Can Karaça ise konuyu "Aroma Vericiler ve Üretim Yöntemleri" ekseninde irdeledi.

Aromalar, tüketim tercihlerinde önemli

Mintel Küresel Gıda Analisti Emma Schofield, İstanbul Flavourday'in öğleden sonra oturumunda gerçekleştirdiği "Tüketicilerin Gıda Seçimindeki Unsurlar" başlıklı sunumuyla Türkiye ve dünyadaki aromalarla ilgili güncel trendleri ve konuyla alakalı tüketici araştırmalarının sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.

Avrupalılar öncelikle aroma ve tat diyor

Araştırma sonuçlarına göre Avrupalı tüketicilerin yüzde 60'ı gıda satın alma tercihlerinde tat ve aromayı ilk sıraya koyuyor. ABD'de ise bu oran yüzde 33 seviyesinde kalıyor. Kalite, gramaj ve paketleme ise tüketicilerin tercih sırasında dikkat ettikleri diğer önemli kriterler arasında yer alıyor.

Türkiye'ye gelince…

Tatlı atıştırmalıklar kategorisinde Türk tüketiciler tercihini yüzde 52 ile çikolata ve yüzde 29 ile vanilyadan yana kullandı. Tuzlu atıştırmalıklarda aroma tercihleri ise peynir yüzde 12, baharat yüzde 11, soğan yüzde 9 şeklinde sıralanıyor.

Yerel tatlar…

Araştırma sonuçlarına göre yerel tatlar otantik bulunduğu için aromalara da ilham kaynağı oluyor ve Avrupalı tüketiciler (yüzde 48) tarafından tercih ediliyor. (Örneğin: Türk kahveli puding, Türk kahvesi aromalı kurabiye, çikolata aromalı mokka kahve, limon ve bergamut aromalı buzlu çay, tahinli-cevizli dondurma)

"Gıda Tercihinde Aromaların Yeri" paneli

"İstanbul Flavourday" etkinlikleri kapsamında Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen moderatörlüğünde "Gıda Tercihinde Aromaların Yeri" temalı interaktif bir panel düzenlendi. Panelde aroma sektörünün dünden bugüne Türkiye'deki gelişimi ve gıda sektörüne olan katkısıyla ilgili değerlendirmede bulunan AREP Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yasa "Aroma vericiler, gıdaya lezzet ve çeşitlilik kazandıran önemli bileşenlerdir. İlk çağlardan beri baharatlar ve esansiyel yağlar gıdalara aroma vermek amacıyla ilave edilmektedir. Günümüzde yeni ve çeşitli lezzetlere olan talebin artmasıyla, aroma vericiler hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

Panelin bir diğer konuk konuşmacısı Prof. Dr. Aziz Ekşi de aromaların gıda sektörüne etkileri konusundaki görüşlerini katılımcılarla paylaşarak "Aromalar; gıda sektöründe pek çok alanda ürünlerin tüketiciler tarafından tercih edilebilirliğini artırmak amacıyla kullanılmaktadır" dedi…

Tadını hayat boyu arıyoruz

Panelin bir diğer konuşmacısı Koku Uzmanı Vedat Ozan ise tüketicilerin gıda tercihlerinde tat algısının hafıza ile olan ilişkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Ozan, konuyla ilgili olarak "Genel beslenme alışkanlıkları, aile, arkadaş çevresi, reklamlar ve besinlerin bulunabilirliği gibi faktörlerden etkileniyor. Hafıza ise beslenme tercihlerinde kritik bir önem taşıyor. Çocukluk döneminde tükettiğimiz gıdaların tatları hafızamıza kazınıyor ve yaş ilerledikçe deneyimlediğimiz yiyecekleri beğenip beğenmeme konusunda belirleyici bir rol üstleniyor. Bir bakıma çocukken yediğimiz yiyeceklerden aldığımız tadı ve zevki ömrümüz boyunca arıyoruz da denebilir" dedi.

Tadım da yapıldı

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen aktivitelerden bir tanesi de Aroma Tadım Etkinliği'ydi. "İstanbul Flavourday"i takip eden konuklar etkinlik alanına kurulan standlarda farklı aromaları deneyimleme fırsatı yakaladı. Baharat ve mango aromalı atıştırmalık kekler, kırmızı renkli muz aromalı içecekler, zahter aromalı sürme peynir, vanilya aromalı buzlu köpüklü kahve ve kestane aromalı pamuk şeker konukların en çok ilgi gösterdiği aromalı ikramlar arasında yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir