Turizmin sigortası gastronomi…

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Turizmin Sigortası: Gastronomi" paneli düzenlendi. Etkinlikte, Türkiye'deki gastronomi turizmi potansiyelinin önemi ve bu potansiyelin yerli ve yabancı pazarlarla buluşturulmasının yolları tartışıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliği ile santralistanbul Kampüsü'nde "Turizmin Sigortası: Gastronomi" isimli bir panel düzenlendi. BİLGİ Turizm ve Gastronomi kulüplerinin organizasyonunda, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu'nun moderatörlüğüyle gerçekleştirilen panelde, Türkiye'deki gastronomi turizmi potansiyeli ve zengin bir mirasa sahip Türk mutfağının yerli ve yabancı turistlerle buluşturulmasının yolları mercek altına alındı.

Eğitim ve gençlere yatırım

Panelde, gastronomi eğitiminin ve alanında donanımlı, sorumluluk sahibi, ülkesindeki zenginliklerin farkında şefler yetiştirilmesinin önemini vurgulayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilistan Shipman, "Amacımız değerlerine bağlı, ülkesinin her köşesindeki çeşitliliğe, lezzetlere hakim olarak yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz aracılığıyla Türk mutfağının dünyaya açılması. Burada da eğitime ve gençlere yapılacak yatırımların gerekliliği ön plana çıkıyor" şeklinde konuştu.

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, dünyada eşi benzeri olmayan yerel lezzetlerimizin tanıtılmasının önemine vurgu yaparak, Türkiye lezzet haritasının ve kalite standartlarının oluşturulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de gastronomi turizminin yeterince gelişmediğini belirten Boztepe, bu durumu Anadolu lezzetlerinin yeterince bilinmemesine ve bugüne kadar etkin bir şekilde tanıtılmamasına bağladı.

İspanya örneği

Yeme İçme Profesyonelleri Derneği Başkanı Necdet Koç ise İspanya'da hayata geçirilen "Tasting Spain" hareketini örnek göstererek, bu hareket sayesinde ülkedeki gastronomi turizminin yaşadığı büyük değişimi anlattı. Konuyla ilgili olarak Koç şunları söyledi:

"2011 yılında 56 milyon 400 bin turistin, 5 milyonunun İspanya'yı gastronomi deneyimi amacıyla ziyaret ettiği görülüyor. 2015 yılında ise gastronomi turizmi amacıyla yapılan ziyaretlerin sayısı 7,2 milyona yükseliyor.

Ülkenin toplam gelirinin yüzde 7,9'u sadece yeme içme sektörü ve tarım gelirlerinden sağlanıyor. Ülkemizde de eğitim ve pazarlama sorunlarının aşılması ve kamu desteğinin sağlanması ile Türkiye bir gastronomi durağı haline getirilebilir. Türk mutfağının dünyaya açılmasıyla, kültürel mirasımızın sürdürülebilirliğinin sağlamasının yanı sıra ülke ekonomisine de büyük getiri sağlanabilir."

Farkındalık artıyor

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu ise konuyla ilgili, "Türkiye'de 2015 yılında gastronomi alanında yapılan toplam haber sayısı 12 bin 422 iken, 2016'da ise bu sayının 31 bin 315'e çıktığı görülüyor. Bu da bu alandaki farkındalığın her geçen yıl arttığını gösteriyor.

Türk mutfağının dünyaya açılabilmesi için öncelikle bir envanter çıkarılması gerekiyor, ardından ise çatı görevi görecek, bu alanda çalışmalar yapan tüm kurumları bir araya getirecek bir federasyon kurulmalı" şeklinde konuştu.