Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklâl’e yenilenerek döndü

Yapı Kredi Kültür Sanat, renovasyonun ardından yeniden açıldı. Galatasaray Meydanı’nı camdan bir cepheyle kucaklayan binanın kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları ile kültür sanat dünyasının buluşma noktası olması amaçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

İstiklal Caddesi’nde 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Yapı Kredi Kültür Sanat, renovasyonun ardından yeniden açıldı. Galatasaray Meydanı’nı camdan bir cepheyle kucaklayan binanın kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları ile kültür sanat dünyasının buluşma noktası olması hedefleniyor.
Daha kapsayıcı bir form kazandırılan binanın şeffaf cephesi sayesinde Galatasaray Meydanı’ndan geçenler, kültür sanat merkezinin içindeki etkinliklere tanık olabiliyor. Yapı Kredi Kültür Sanat binası ayrıca, İlhan Koman’ın “Akdeniz” heykeline ev sahipliği yapıyor. İlhan Koman’ın “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi; Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim” sözleriyle anlattığı heykel, binanın üçüncü katından İstiklâl Caddesi sakinlerini selamlıyor. “Akdeniz”, aynı zamanda Cumhuriyetimizin 50. yılı için Yapı Kredi tarafından heykeltıraş Şadi Çalık’a yaptırılan meydandaki soyut heykel ile de karşı karşıya.

Binada neler var?

Binanın giriş katında Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı bir kitabevi ziyaretçileri karşılıyor. Asma katında bir okuma bölümünün de bulunduğu kitabevinde çocuk kitapları ve çocuk etkinlikleri için özel alanlar da yer alıyor. İlk katında banka koleksiyonlarında yer alan eserlerin sergilendiği müze, ikinci ve üçüncü katında sergi alanları, dördüncü katında ise yine meydandan seyredilebilen büyük bir salon bulunuyor. Tiyatro, söyleşi, konferans, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapacak bu salonun tam karşısında mavi neon ışıkla Yapı Kredi’nin kurucusu Kâzım Taşkent’in “Biz kültür ve sanatın bankasıyız” sözü ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat binasının beşinci katında bir kütüphane bulunuyor. Kütüphanede 4 bini nadir eser olmak üzere 80 bin aşkın kitaba erişilebiliyor.

Açılış sergisi “Sarmal”

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının açılış sergisi “Sarmal” ise 13 Eylül’den yıl sonuna kadar gezilebilecek. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği “Sarmal”ın tamamı Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan. Sergideki toplam 403 parça; sikke, heykel, resim, fotoğraf, video art gibi farklı eserlerden oluşuyor.
Karagöz koleksiyonundan antik sikkelere, modern resimden güncel sanata geniş bir yelpazede eserlerin yer aldığı “Sarmal”da ilk kez sergilenecek eserler de bulunuyor. Bunlardan; ilk Türk kadın ressam Mihri Müşfik’in otoportresi ve 3. Selim’in müzik defteri, kültür sanat sakinleri ile ilk kez buluşacak. Estergon Kalesi’nin sancağı ve İstiklal Caddesi’nin sesinin üç boyutlu halinin görülebileceği eserler de sergide öne çıkıyor.

Genel Müdür Tülay Güngen

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Yapı Kredi’nin 73 yıldır çok daha fazla kişinin hayatında kültür sanatın vazgeçilmez bir öğe olarak yer alması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Güngen, yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binasıyla bu misyonun geleceğe taşındığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yapı Kredi’nin İstanbul’a bir armağanı olan bu bina ülkemize ve kültür sanata olan inancımızın en önemli sembollerinden biri. 1964 yılında burada açtığımız ilk sergiyle kültür ve sanata verdiğimiz kesintisiz destek yine aynı yerden devam ediyor. İstanbul’daki kültür sanat hayatının gelişmesi ile birlikte 50 yıldan fazla zamandır İstiklal Caddesi’nde bulunan binamızın olanaklarını artırmaya ihtiyaç duyduk. Yeni bir tasarım ve akıllı uygulamalarla, ülkemize, Yapı Kredi’ye yakışan kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları yaratmayı amaçladık.
Zamanın ruhunu taşıyarak yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binası, Yapı Kredi’nin ülkemize kazandırdığı bir armağan. Binamızın, bugün kendi yerine dönüşü bizler için büyük mutluluk, büyük gurur. Yeni binamızla sanatın, sanatçının ve tüm sanatseverlerin destekçisi olacağız. Gelecek kuşakların kültür birikimini geliştirmek, ülkemizin evrensel kültür varlıklarını tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu binanın, sanatın solunduğu İstiklal Caddesi’nin yeniden heyecan yaratan bir cazibe merkezi olmasında öncü rol üstleneceğine inanıyoruz.”

Akıllı çözümler

Yenileme çalışmaları kapsamında binanın çağdaş normlara uygun olarak tekrar planlandığını belirten Güngen, dört sene süren çalışmalarla ilgili de şu bilgileri paylaştı:
“Yapı Kredi’nin geniş bir koleksiyonu var. Hem koleksiyonumuzda yer alanları hem de ev sahipliği yapacağımız pek çok sanat etkinliğini daha iyi olanaklarla donatılmış bir yerde konumlamak için çok düşündük, çalıştık. Binanın temel kurgusunu oluşturan kitabevi, müze, sergi mekanları ve etkinlik alanları kültür sanat işlevinin genişletilmesi bakış açısıyla tasarlandı. Altyapısı daha güçlü, teknik donanımı daha zengin sergi ve etkinlik alanlarımız var artık. Yeni tasarımıyla binanın sergi alanları iki katına çıktı. İçinde yaşayıp çalıştıkça bu alanlar daha da çeşitlenip genişleyecek.”