Yedi kadından yedi bölgenin yemekleri…

İstanbul'daki uluslararası yemek konferansı "YEDİ"de "Gıdayı israf etmek, hayatı israf etmektir" sloganıyla farkındalık yaratmak için bir yemek etkinliği gerçekleştirildi. "Ruhun Doysun" yemeğinde 7 kadın, Türkiye'nin 7 bölgesinden tarifler pişirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Grundig, ana sponsoru olduğu İstanbul'daki uluslararası yemek konferansı "YEDİ"de "Gıdayı israf etmek, hayatı israf etmektir" sloganıyla özel bir yemek etkinliği gerçekleştirdi. "Ruhun Doysun" yemeğinde ünlü şeflerin yardımcı olduğu 7 kadın, Türkiye'nin 7 bölgesinden tarifler pişirdi.

Şefler, Anadolu mutfağından başta bayat ekmekler olmak üzere artan gıdaları değerlendiren geleneksel tarifler seçti. Pişirilen yemeklerde, sebze ve meyvelerin kuruları ya da kabuk ve sap kısımları da değerlendirildi.

İç Anadolu yöresinden fasulye kurusu kavurması bayat pidelerin kullanıldığı küflü peynirli tirit, Marmara bölgesinden bayat ekmeklerle yapılan pisik köftesi ve ekmek tatlısı, Karadeniz'den karpuz kabuğu yemeği ve salatalık kabuğu kurusu kavurması, Doğu Anadolu'dan labada otlarının kullanıldığı çorba, yabani erik ve ekmekle yapılan tamas, Güney Doğu Anadolu mutfağından artan kemiklerin değerlendirildiği hades çorbası ve Ege bölgesinden yabani ot kavurma etkinlikte pişirilen yemeklerden bazılarıydı.

"Ruhun Doysun" projesi

Grundig markası, doğayla bütünleşmiş, sürdürülebilir bir yaşama ilham vermek ve gıda israfını azaltıp bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırılmasına yardımcı olmak için Türkiye'de Ruhun Doysun projesini yürütüyor. Şef Mehmet Gürs ile işbirliği yapılan proje kapsamında bir video serisi hazırlandı. Grundig, "Gıdaya Saygı-Respect Food" felsefesiyle şef Massimo Bottura'nın gıda israfıyla mücadele amaçlayan "Food for Soul" girişimine de destek veriyor. Bu girişim çerçevesinde bir yılda açılan aşevleri ve yapılan yemek etkinliklerinde 25 ton gıda israftan kurtarıldı.

"YEDİ" hakkında

Üçüncüsü düzenlenen "YEDİ" konferansında dünyada gastronomi alanında öne çıkan konular tartışıldı. Bu yıl Sakıp Sabancı Müzesi'nde "Yok olma" temasıyla yapılan konferansa gastronomi, çevre ve sivil toplum alanlarında önde gelen isimler ve düşünce liderleri katıldı; çevresel, kültürel çeşitliliği koruma ve sürdürme konusu ele alındı. "Türkiye'nin yedi bölgesi, İstanbul'un yedi tepesi yemek yedi"den adını alan YEDİ "Ruhun Doysun" yemeğinin şefleri ve yemekleri şöyleydi:

Güler Zerger / Doğu Anadolu Mutfağı: Labada Çorbası, Tamas, Kızılcık Hoşafı
Ahsen Toktay/ İç Anadolu Mutfağı: Fasulye Kurusu Kavurması, Konya Küflü Peynirli Tirit
Ayşe Tükrükçü / Marmara Bölgesi: Pisik Köftesi, Ekmek Tatlısı
Asuman Albayrak /Karadeniz Mutfağı: Patates Bastı, Karpuz Kabuğu Yemeği, Salatalık Kabuğu Kurusu Kavurması, Hitit mutfağından Yağlı Börek
Münevver Aslanhan/ Güney Doğu Anadolu Mutfağı: Hades Çorbası, Sırmast, Nardan Aşı
Ümit Hamlacıbaşı/ Ege Bölgesi: Çullama, Ot Kavurma, Asma Yapraklı Pilav, Şıralı Halka
Nadya Turunç / Akdeniz Bölgesi: Kemik Suyuna Papara
Yardımcılar Şemsa Denizsel, Maksut Aşkar, Yılmaz Öztürk, Seray Öztürk, Mustafa Otlar, Zeynep Moroğlu, Fatma Yıldırım,,,