Yemek ve Kültür, “sanat yenir mi?” sorusunun yanıtını arıyor

Yemek ve Kültür dergisinin 55. kış sayısı ilginç konu başlıklarını bir araya getiriyor. Nicola Perullo yiyecek, mutfak ve sanat arasındaki ilişkiyi incelediği yazısında “Sanat yenir mi?” sorusunun yanıtlarını arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Yemek ve Kültür dergisinin 55. kış sayısı ilginç konu başlıklarını bir araya getiriyor:
Enis Batur sofra adabının inceliklerini hatırlatırken yeni yeme-içme kültürü üzerine saptamalarda bulunuyor.

Hatırası İstanbul’la birlikte sürecek bir isim olan Ara Güler’i vefatının ardından Ömer Faruk Şerifoğlu’nun yazısıyla anılıyor. Dünyayı resmeden Güler’in yemek kültürüyle ilgili bazı fotoğraflarının yanı sıra “Babamın Öyküsü” adlı hikâyesinde yemekle olan yakın ilişkisinin ipuçları da araştırılıyor.

Özellikle kış sofralarının değişmez yiyeceği çorbaya dair her şey Günay Kut’un “Türk mutfağında çorba çeşitleri” başlıklı yazısında yer alıyor. Evangelia Balta ise Kapadokya bölgesinde bağcılığın tarihinin bazı veçhelerini sunarken Akşehir, Niğde, Nevşehir ve Kayseri arasında dolanıyor.

Yiyecek, mutfak ve sanat ilişkisi

Nicola Perullo yiyecek, mutfak ve sanat arasındaki ilişkiyi incelediği yazısında “Sanat yenir mi?” sorusunun yanıtlarını arıyor. Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan açlığa dair çözüm arayışları, Candan Türkkan’ın gıda bankalarıyla ilgili yazısında. 

Sophia Germanidou Bizans kültüründe ilaç ya da anti-ilaç olarak kullanılan balı anlatırken Oktay Belli ve Güzin Sühran Belli, Tuzlaca ve Kağızman’da üretilen kaya tuzunun geleneksel mutfak kültürü açısından önemine değiniyorlar. 

Hüseyin Latif’in Abbas Mirzai ve Mehdi Culazade’nin katkılarıyla hazırladığı “İstanbul’un ilk ve son İranlı kahvecileri” başlıklı yazısında İstanbul’un kahvehaneden café’ye uzanan kahvecilik kültürüne dair önemli bilgiler yer alıyor.

Fasulyenin tarihi

Lucie Bolens’in “Orta Çağ Akdeniz’i ve Endülüs’te taze fasulye” başlıklı yazısı fasulyenin tarihine dair kapsamlı bilgi sunuyor. Bu sayının söyleşi konuğu, Kadıköy’ün butik kasabı Hulki Şener. Elli iki yıldır mesleğini sürdüren Şener iyi kasap olmanın koşullarını anlatırken geçmiş ve günümüz kasapçılığına, esnaflığa dair de ilginç saptamalarda bulunuyor.

Her sayıda olduğu gibi Musa Dağdeviren “Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif”, Zeliha Özkan film, Alp Türkmenoğlu kitap, Süleyman Bulut “Bilmece Mutfağı” ve “Çimdik” yazılarıyla dergide yer alıyorlar...

Bu konularda ilginizi çekebilir