''İyi işleyen mekanizmalar lazım''
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çalışanların hiç kıdem tazminatı alamadıkları işyerlerinin, çalışma biçimlerinin söz konusu olduğunu belirtti.
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çalışanların hiç kıdem tazminatı alamadıkları işyerlerinin, çalışma biçimlerinin söz konusu olduğunu belirterek, "Bunları da dikkate aldığınızda insanların bu haklarının güvence altında olacağı, iyi çalışan iyi işleyen mekanizmalar oluşturmak lazım" dedi.
Bakan Ergün, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı makamında ziyaret etti.
Atalay'ın kıdem tazminatına ilişkin sözleri üzerine konuşan Ergün, aslında ziyaretin amacının bu konuları konuşmak olmadığını söyledi. Ziyaretin amacının, göreve yeni gelen Atalay'ı kutlamak olduğunu belirten Ergün, "Hem Türk-İş gibi önemli bir camianın başında olmak, ağır sorumluluk gerektiren önemli bir görev hem de hemşehri olmamız nedeniyle, kendisini makamında ziyaret etmek istedim" diye konuştu.
Kıdem tazminatı konusunun hem işçiler hem de işverenler açısından önemli bir konu olduğunu dile getiren Ergün, iki tarafın da doğru bir iletişim ve çalışmayla bir ortak noktada buluşması halinde yeni bir çerçevenin ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Bu konuya ilişkin, çalışanların çok büyük mağduriyet yaşadıkları zamanların da olduğuna işaret eden Ergün, şunları kaydetti:
"Hiç kıdem tazminatı alamadıkları işyerleri, çalışma biçimleri söz konusu. Bunları da dikkate aldığınızda insanların bu haklarının güvence altında olacağı, iyi çalışan iyi işleyen mekanizmalar oluşturmak lazım. Bu mekanizmayı mutabakatla ortaya koyduktan sonra tabii ki yeni bir çerçeve ortaya çıkabilir. İşsizlik sigortası fonu da oluşturuldu. Bu fon da gerçekten işini kaybedenler için ciddi bir güvence mekanizması olarak çalışıyor."
"Alt yükleniciler konusu ekonominin tamamen dışına çıkarılabilecek bir konu değil"
Alt yüklenicilere ilişkin Atalay'ın taleplerine de cevap veren Ergün, şunları söyledi:
"Alt yükleniciler konusu ekonominin tamamen dışına çıkarılabilecek bir konu değil. Bazı işlerde alt yükleniciler olmaya devam edecektir. Örneğin, Bakanlık olarak biz personeli taşımak için yüzlerce otobüs alacak, yüzlerce şoför istihdam edecek değiliz. Bunu hizmet olarak bize başkaları verecek. Önemli olan burada da çalışanların haklarını güvence altında tutacak bir sistemin işlemesidir. Bu sistemde aksamalar var. Sistemin iyi bir takibe alınması, iyi işleyen bir mekanizma orada da oluşturulması halinde eminim alt yükleniciler meselesi çözülmüş olacaktır. Bu konu üzerinde de Çalışma Bakanlığımız bir çalışma yürütüyor. Eminim kısa zamanda bir netice alınacaktır."
"Bizim için sıkıntı yok ama kıdem tazminatı konusunda işçiler tedirgin"
Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay da kıdem tazminatı konusunun işçiler arasında tedirginlik yarattığını dile getirerek, "Bizim için bir sıkıntı yok ama 1988'de kurulan bir fonumuz vardı, Tasarruf ve Teşvik Fonu. Maalesef 15 sene bu parayı kullanamadık. 2003 yılında parayı ancak alabildik. Konut Edindirme Fonu'nda da aynı sıkıntıyı yaşadık. Fon deyince işçilerimiz kazanılmış haklarını kaybetme endişesi yaşıyorlar. Bu konuda biz bir sıkıntı olmayacağını söylüyoruz ama emekli olmayı düşünenler bile var" diye konuştu.
Kıdem tazminatı meselesinin en çok taşeron işçileri ilgilendirdiğini ve ayrıca taşeronluk sisteminin kendisinin de bazı sorunlara yol açtığını dile getiren Atalay, bu konuda bir düzenlemenin yapılmasını beklediklerini söyledi. Atalay, Türk-İş olarak sayısı 700 binin üzerinde olan taşeron işçilerle ilgili yapılacak her türlü düzenlemeye destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.