'1 milyon 350 bin varil Kuzey Irak petrolü birikti'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kuzey Irak'la, Merkezi Irak hükümetinin anlaşmasını beklediklerini ellerinde dünyaya sunmadıkları 1 milyon 350 bin varil Kuzey Irak petrolü olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda bizim dünya piyasalarına sunmadığımız Kuzey Irak'tan gelen Ceyhan depolarında 1 milyon 350 bin varil petrol birikti" dedi.

Yıldız, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Bünyan ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesinin sonuçlarını sorması üzerine Yıldız, Erbil ile Bağdat'ın oluşturduğu komitenin sonuçlarını beklediklerini, dün akşam bunları değerlendirdiklerini söyledi.

Yıldız, petrol sevkiyatının yapılmasının yalnızca Irak'ın ya da Türkiye'nin meselesi olmadığını, aslında bölgenin de normalleşmesiyle alakalı bir husus olduğunu belirtti.

"Irak bir bütündür" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Anayasanın kendisine verdiği bütün hak aynen bizim yaptığımız sözleşmelerde ve Bağdat'da yaptığımız anlaşmalarda korunmuştur. Bunun aksi düşünülemez. Ancak Irak'ın da bir 'varı' paylaşması gerekiyor, 'yoku' paylaşamaz. Bütün uğraşımız Irak'ın gelirlerini arttırarak normalleşmesini sağlamaktır. Sayın Neçirvan Barzani ile bunu enine boyuna değerlendirdik. Enerji ve Petrol Bakanı da vardı. Şu anda bizim dünya piyasalarına sunmadığımız Kuzey Irak'tan gelen Ceyhan depolarında 1 milyon 350 bin varil petrol birikti. Bu Bağdat'tan gelen petrolden daha ayrı bir şekilde depolanıyor. Bizim başından beri söylediğimiz Bağdat'ın refakatinde, onların gönderdiği elemanlarla beraber sevkıyatta da her birisinde beraber bulunmak kaydıyla bunlar yapılacak. sevkıyatın yapılması halinde mutlaka SOMO  (Irak Milli Petrol Şirketi) yetkilileri, Bağdat'ın yetkilileri, orada olmuş olacaklar. Dolayısıyla Irak'ın petrolünden bahsediyoruz, Türkiye'nin petrolu değil bu. Bunları enine boyuna değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte sayın Neçirvan Barzani ile sayın Şehristan'ın yani Erbil ile Bağdat'ın mutlaka uygun bir noktada bir araya gelmelerinİ ümit ediyorum."

Katkılı akaryakıttaki indirim talebi 

Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) katkılı akaryakıt ürünlerinde sektör temsilcilerinden indirim talep ettiğinin hatırlatılması üzerine ise, "Bağımsız kuruluş olan EPDK'nın yapmış olduğu bir çalışma var. Gerek dağıtıcı şirketlerin gerekse bayilerin mutlaka onlar reflekslerini, nerde nasıl yapacaklarını çok iyi tespit ederler. Herhangi bir taban fiyatı uygulamasına gerek kalmadan inşallah gerekli tepkiyi piyasanın göstereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Irak petrolünde hedef günlük 1,5 milyon varil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından Irak'ın petrollerinin daha fazla akmasını sağlayacak bir yapı üzerinde çalışıyor. 1,5 milyon varillik günlük kapasite yıllık ciddi bir gelirin oluşması demek" dedi.

Bakan Yıldız, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kuzey Irak petrolü ve ​Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmelere ilişkin bilgi veren Yıldız, sürecin çok dikkatle incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bağdat ile Erbil arasında tartışmalı alanların bulunduğunu kaydeden Yıldız, bu konuda kendilerinin "3'lü mekanizma" önerdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Neçirvan Barzani görüşmesinin çok verimli geçtiğini vurgulayan Yıldız, Bağdat'ın Erbil'e kamu bütçesi üzerinden aktaracakları petrolün mahsup edilmesinin ön planda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Para yerine petrol gelirlerinden oluşan bir mekanizma kurulabilir mi? Biz Türkiye olarak bunun sistematiğini kurmak için bütün hazırlıklarımızı yapmıştık. Malum bizim Bağdat'la yaptığımız anlaşmalar, Erbil'le yaptığımız sözleşmeler var. Türkiye, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından Irak'ın petrollerinin daha fazla akmasını sağlayacak bir yapı üzerinde çalışıyor. 1,5 milyon varillik günlük kapasite yıllık ciddi bir gelirin oluşması demek. Dün bu manada bütün bunların değerlendirmesi yapıldı.

Kuzey Irak, petrol geliri veya bütçe gelirlerinden yeteri kadar pay alamadığı için mali olarak da zor bir dönemden geçiyor. Bağdat bunun mutlaka çözümünü bulacaktır. Çünkü Irak bir bütündür. O açıdan biz Bağdat ve Erbil arasında çalışma yapan komitenin mutlaka sonuca ulaşmasını temenni ediyoruz."

Yıldız, bütün petrol gelirlerinin yüzde 17'sini oluşturan 600-650 bin varillik kısmın anayasa gereği kuzeye aktarıldığına dikkati çekerek, "En son Bağdat'ın Erbil'e teklif ettiği rakam '400 bin varillik satışı siz yapın satış üzerinden o gelirleri siz alın biz size kamu bütçesinden artı bir pay aktarmayalım' şeklindeydi. Daha sonra bunun üzerinde farklı görüşmeler daha oldu. Önemli olan kendi içlerinde karar vermeleri. Anayasa yüzde 83'ünü Bağdat dağıtır, yüzde 17’si de Kuzey Irak'ta kalır diyor. Bunun gelirleri giderleri belli. Her ülke bütçe yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu kaynağın adil paylaşılması gerektiğinin önemine işaret eden Yıldız, bu konuda yeterli bir anlaşma noktasının oluşmadığını ifade etti. Yıldız, Barzani'nin bu payları yeteri kadar aldığı takdirde herhangi bir sıkıntısı olmayacağını söylediğini de anımsatarak, istenilen noktaya henüz gelinemediğini söyledi.

"Görüşmelerden iyi sonuç çıkması gerekiyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'da depolanan petrol miktarının 1 milyon 350 bin varile yükseldiğini belirterek, "Önümüzdeki hafta içerisinde zannediyorum 1,5 milyon varili bulur. Oranın 2,5 milyon varil civarında bir depolama kapasitesi var. Yaklaşık 250-350 milyon dolarlık bir ciroyu oluşturuyor. 30 Nisan'da da Irak'ta seçimler var. İç dengeleri malum. Bu durumla seçime gidecekler. Oranın 30 Nisan'dan önce stabil hale gelmesini istediğimi, bunu temenni ettiğimi belirtmek isterim" diye konuştu.

Söz konusu bölgede günlük 2,7 milyon varil civarında üretim kapasitesi olduğunu dile getiren Yıldız, bunun da yıllık 100 milyar dolarlık bir ciro anlamına geldiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üretimi 3 katına çıkarıyor olmamız halinde Irak 300 milyar dolarlık bir gelire sahip olacak ki 3 yılda 1 trilyon dolar gibi önemli bir paraya hükmedecek olan bir yapıdan, hükumetten bahsediyoruz. O yüzden 30 Nisan öncesinde kendi içlerinde anlaşmalarını ümit ediyorum. Bu rakam adım adım artan bir rakam. Normalde 400 bin variller civarında akacak Kuzey Irak petrollerinin 1,5 milyon varillere ulaşacak olan Kerkük-Yumurtalık hattının kapasitesinin oluşması demek, Türkiye'nin bölgeye koyacağı katkı demek. Varlığın paylaşılması lazım. O açıdan Bağdat-Erbil, Erbil-Ankara, Ankara-Bağdat arasındaki görüşmelerde mutlaka iyi bir sonuç çıkması gerektiği kanaatindeyim."

"Kendi petrollerimize ulaşmamız lazım"

Yıldız, Kerkük-Yumurtalık'tan gelen petrollerin Avrupa ve dünya pazarlarına gitme ihtimali olduğuna işaret ederek, en önemli amaçlarının Türkiye'nin kendi petrolüne ulaşması olduğunu söyledi. Türkiye'nin 750-800 bin varil civarında kendi petrolünü üretmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, "Farklı bölgelerde bu aramaları yapmamız kendi kaynaklarımıza ulaşmamız lazım. Petrol ve doğalgazda sahip olmamız gereken bloklar olduğunu söylememiz lazım" dedi.