'2013'te büyüme yüzde 4.5 olur'

Mustafa Koç, 2013'te büyümenin 2012'ye göre bir miktar hızlanacağını, yurtiçi yatırım ve tüketim harcamalarındabelirgin bir canlanma olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2013 yılında, büyümenin 2012'ye göre bir miktar hızlanarak yüzde 4.5 civarında olmasını beklediğini belirterek, "Geçen yıla kıyasla 2013'te yurtiçi yatırım ve tüketim harcamalarında belirgin bir canlanma olabileceğini tahmin ediyorum" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Koç, Türkiye'de yurtiçi tasarrufların artmasının, yatırımların ve büyümenin finansmanda sürdürülebilirlik açıcından çok önemli olduğunu dile getirdi. Koç, "Tasarrufların artırılması konusunda çok ciddi çaba harcamak gerekiyor" dedi.
Türkiye'de tasarrufları artırmanın çok kısa vadede kolay olmayacağını, ancak orta ve uzun vadede tutarlı politikalarla bunun başarılabileceğini düşündüğünü aktaran Koç, bunun için kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı yönündeki çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Mustafa Koç, bu sayede her hanenin gelir düzeyinin artacağını böylece tasarruf için imkan yaratılacağını kaydetti. 
 
"2013'te Türkiye yüzde 4,5 büyür"
Mustafa Koç, 2013 yılında Türkiye ekonomisinin büyümesinin, geçen yıla göre bir miktar hızlanarak yüzde 4.5 civarında olmasını beklediğini dile getirerek, "Her ne kadar büyüme oranında geçen yıla göre çok büyük bir sıçrama öngörmesem de, büyümenin bileşenlerine baktığımızda, Bu yıl daha çok iç talep ağırlıklı bir büyüme göreceğimizi düşünüyorum. Bir başka ifadeyle, 2012'ye kıyasla 2013'te yurtiçi yatırım ve tüketim harcamalarında belirgin bir canlanma olabileceğini tahmin ediyorum. Bu düşüncemin arkasındaki en önemli nedenlerin başında, faizlerin 2013'te bu seneye göre daha düşük düzeylerde kalacağı beklentisi geliyor" dedi.
Merkez Bankası'nın, bu yıl da genel olarak ekonomiyi destekleyici bir para politikası uygulayacağı tahmininde bulunan Koç, 2012 yılında iç talepteki yavaşlama neticesinde cari açıkta sağlanan hızlı düşüşün, enflasyonun son aylarda mutedil bir seyir izlemesi ve finansal piyasalardaki istikrarlı görünümün, Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmasına olanak sağladığını anlattı.
 
AB yeniden yapılanmalı
Mustafa Koç, Avrupa Birliği'ndeki karmaşık karar alma mekanizmalarının, ekonomideki sorunların çözümü konusunda hızlı adımların atılmasını zorlaştırarak, krizin uzamasına neden olduğuna işaret etti. Yeni başkan Draghi yönetimindeki Avrupa Merkez Bankası'nın çok daha etkin ve proaktif bir politikayla piyasalardaki havayı bir nebze olsun yumuşatarak, politikacılara kalıcı çözümleri devreye sokma konusunda fırsat yarattığına değinen Koç, "Dolayısıyla, Avrupa'nın geleceğiyle ilgili olarak şu anda, daha umutlu olabilecek bir noktadayız. Ancak Avrupa genelinde güçlenen bir ekonomik ortam beklememek gerekiyor" diye konuştu.
Mustafa Koç, Avrupa Birliği'nin günümüz şartlarında kendini yeniden yapılandırması gerektiğine inandığını belirterek, bugün bakıldığında, ne yazık ki Avrupa'da ortak bir vizyondan bahsetmenin mümkün olmadığını kaydetti.
Koç, ilk etapta, parasal birlikteki yapısal eksiklikleri ortadan kaldırmaya çalışmak gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde ortak bankacılık gözetimi konusunda alınan kararın, doğru yönde atılmış bir ilk adım olduğunu düşünüyorum. Sadece çok sıkı bütçe politikalarına dayalı önlemlerle Avrupa'yı sıkıntıdan çıkartmak mümkün değil. Birçok ülkede rekor düzeylerine tırmanan işsizlik giderek artan bir sosyal soruna dönüşüyor. Bunun politik yansıması olarak da, sağda ve solda marjinal partiler güçleniyor. Bunun böyle devam etmesi durumunda, Avrupa'da doğru yönde karar almanın daha da zorlaşacağını unutmamak gerekiyor."
 
Gelişmekte olan ülkeler yeniden canlanacak
Gelişmekte olan ülkelerde en az yüzde 5'ler düzeyinde büyüyebilecek potansiyele sahip olduklarının anlaşıldığını dile getiren Mustafa Koç, "Bu nedenle, Türkiye'nin kendi ihracatını artırabilmesi için, son yıllarda son derece başarılı bir şekilde yapmakta olduğu gibi, hızlı gelişen pazarlara yönelmesi ve ihracatını coğrafi olarak çeşitlendirmeye devam etmesi gerekiyor. Ben gelişmekte olan ülkelerde bu sene gördüğümüz göreli yavaşlamanın geçici bir durum olduğunu, önümüzdeki dönemde bu ülkelerin yeniden yüksek büyüme hızlarına ulaşabileceklerini ve Türkiye için de önemli fırsatlar yaratabileceklerini düşünüyorum" dedi.
 
"Enerji fiyatları görece sakin seyredecek"
Önümüzdeki dönemde, küresel düzeydeki arz ve talep koşullarını değerlendirildiğinde, enerji fiyatlarının genel olarak yatay bir seyir izlemesini beklediklerini ifade eden mustafa Koç, küresel ekonominin 2013'te ancak çok sınırlı bir toparlanma kaydetmesi beklentisine paralel olarak, enerji talebinde fiyatlarda çok hızlı yükselişlere neden olabilecek denli bir artışı olmayacağının anlaşıldığını kaydetti.
Koç, ancak, enerji piyasasında arz ve talep koşulları dışında, finansal piyasalardaki kısmen spekülatif hareketlerin de etkisi olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret ederek, "Bu noktada en önemli konunun, gelişmiş ülke merkez bankalarının piyasalara sürmekte olduğu bol ve ucuz likiditenin önümüzdeki dönemde emtia piyasalarına yönelme olasılığının olup olmadığı. Şu an itibariyle böyle bir trend gözükmüyor. Ancak, daha önceki yıllarda buna benzer durumlarla karşılaştığımız için, dikkatli olmakta yarar olduğunu düşünüyorum" dedi.
Enerji fiyatları üzerindeki bir diğer riskin ise, jeopolitik gelişmeler olduğuna değinen Koç, bu konuda da herhangi sağlıklı bir tahmin yapmanın zor olduğu, özetle, bu iki faktörün önemli riskler olarak yakından izlemekle birlikte, ana senaryo olarak enerji fiyatlarında görece sakin bir seyir beklediklerini belirtti.
Koç, "Enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye'de enflasyon ve cari açık üzerindeki etkilerini artık herkes biliyor. Yapılan hesaplar, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artışın, Türkiye'de cari işlemler açığının milli gelire oranında yaklaşık 0,5-0,6 puanlık yükselişe neden olduğunu gösteriyor. Enflasyonda da hem doğrudan, hem de dolaylı yollardan artış kaçınılmaz oluyor" dedi.
 
2013'te yatırıma 3.7 milyar dolar 
 
[PAGE]
 
2013'te yatırıma 3.7 milyar dolar 
Mevcut yurtdışı faaliyetlerini genişletmek, halen sadece Türkiye'de faaliyet gösterdikleri alanlarda da yurtdışına açılma fırsatlarını değerlendirmenin, stratejileri arasında yer aldığını belirten Koç, farklı pazarların güçlü ve zayıf yönlerini dengelemeye çalıştıklarını, bu kapsamda krizde olanlar dahil, tüm Avrupa ülkeleri hedef pazarlarımız içerisinde yer aldığını anlattı. 
Faaliyet gösterdikleri tüm alanlarda yatırımlara bu yıl da devam edeceklerini bildiren Mustafa Koç, "2013'te toplam yatırım harcamamızın 3.7 milyar dolar seviyesinde olmasını planlıyoruz. Mevcut iş alanlarımızdaki bu organik yatırımların yanı sıra, bildiğiniz gibi Köprü ve Otoyollar özelleştirme ihalesini, bizim yer aldığımız konsorsiyum kazandı. İhale bedelinden bizim payımıza düşen pay, yaklaşık 2.3 milyar dolar. İhale onay mekanizması ve kapanış işlemleri ile ilgili sürecin gerçekleşme süratine bağlı olarak, 2013 yılı yatırımlarımıza bu tutarı da dahil etmemiz söz konusu olabilir" dedi.
Turzmde hedef yurtdışı Mustafa Koç, turizm şirketlerinin yurtdışı yatırımlarına hız verdiklerini, marina, duty-free ve otel alanlarında yeni yurtdışı yatırımlar hedeflediklerini ifade ederek, Otokar şirketinin yurtdışı askeri araç projelerinin ihalelerine iştirak ettiğini, bu projelerin bir kısmı yurtdışında üretim yatırımını da içerdiğini anlattı.
 
Kuzey Irak'ta imkanlar olabilir
Kuzey Irak'ta yatırım potansiyellerine de değinen Koç, "Tabi Kuzey Irak deyince ilk akla gelen konu enerji. Enerjide bizim faaliyet gösterdiğimiz petrol, LPG, doğalgaz ve elektrik alanlarının her birinde işbirliği ve yatırım imkanları olabilir. Şirketlerimiz bu konuda çalışmalar yürütüyorlar. Fakat bu tür projeler devletlerarası ilişkilerin de devreye girdiği, uzun vadede hayata geçirilebilecek konular."
ABD için Doblo çalışması var
Ford Otosan'ın şu anda Yeni nesil Transit modellerinin yatırımına devam ettiğini anımsatan Koç, "Bunun yanı sıra yeni bir hafif ticari araç projesi de var. 2014 yılı itibarı ile Kocaeli fabrikasının kapasitesi bu yeni araçlarla 400 bin adede çıkacak. TOFAŞ'ın araçları MiniCargo ve Yeni Doblo henüz yaşam döngüsünü doldurmadı. Fakat araçların değişik versiyonları, mesela Amerika pazarı için Doblo üzerinde çalışmaları var. Ayrıca binek araçta da yeni model projeleri değerlendiriliyor" diye konuştu.
Güney Asya kapsama alanında
Stratejik fırsatlar açısından sadece Çin değil, dünyanın birçok önde gelen gelişmekte olan pazarlarında şirket satın alma ve yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini kaydeden Mustafa Koç şunları söyledi: "Şirketimiz, büyüme stratejisine uygun olarak, dünyanın çeşitli bölgelerinde yatırım imkanlarını araştırmakta, bu kapsamda pazar araştırmaları ve fizibilite çalışmaları yapmaktadır. Yüksek büyüme beklenen ve Hindistan'ı da kapsayan Güney Asya da doğal olarak Arçelik'in odağında olan bölgelerden birisi. Ancak, mevcut durumda Hindistan pazarı için olgunlaşmış bir karar söz konusu değildir."
 
Kredi notunda geç kaldılar
Mustafa Koç, Türkiye'nin kredi notunun çok daha önceden "yatırım yapılabilir" düzeye çekilmiş olması gerektiğine işaret ederek, Fitch'in not artışını geç kalmış karar olarak değerlendirdi. Diğer kuruluşlarının da artık Türkiye'yi daha gerçekçi bir gözle değerlendirmelerini beklediğini ifade eden Koç, bu kuruluşların önümüzdeki dönemde Türkiye'nin kredi notunu artıracaklarını vurguladı.