'2014, OVP tahminlerinin altında tamamlanacak'

Reuters'ın düzenlediği ankete göre; yıl sonunda büyümenin yüzde 3.1, enflasyonun yüzde 9, cari açığın 47.1 milyar dolar olması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yıl yüzde 3.1, enflasyonun ise yüzde 9 ile son açıklanan Orta Vadeli Program'daki (OVP) tahminlerin altında yılı tamamlayacağı öngörülüyor. Cari açığın ise yıl sonunda 47.1 milyar dolar olması bekleniyor.

Reuters'ın 26 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette yer alan tahminlerinin medyanına göre büyümenin 2015'te yüzde 3.5, 2016'da ise yüzde 4 olması bekleniyor. Enflasyonun ise gelecek yıl yüzde 7.3'e, 2016'da ise yüzde 6.8'e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Ankette yer alan büyüme beklentileri üç ay önce G20 ülkeleri için gerçekleştirilen Reuters anketine göre, düşüşe işaret etti. Bir önceki ankette büyümenin bu yıl için yüzde 3.5 olması bekleniyordu.

Hükümet, makroekonomik öngörülerini içeren OVP'de, global piyasalardaki koşulların yanı sıra gıda fiyatları ve TL kurundaki değer kaybı nedeniyle enflasyon beklentilerini yukarı çekerken, büyüme beklentilerini aşağı yönde sert şekilde revize etti ve bundan sonraki önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu açıkladı.

OVP'de 2014 ve 2015 için büyüme rakamları sırasıyla yüzde 4'ten yüzde 3.3'e ve yüzde 5'ten yüzde 4'e revize edildi.

ABD'deki toparlanma potansiyel bir katalizör olacak

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, ABD'deki toparlanmanın global ekonomi için potansiyel bir katalizör olacağını söyleyerek, "Faiz artırımları gelecek yılın ikinci yarısında başlayabilir. Oynaklık göreceli sağlıklı seviyelerde devam ettikçe TCMB'nin yurtiçi fiyat istikrarı izin verdiği sürece daha fazla faiz indirimi için alanı olacaktır" dedi.

Euro bölgesindeki yavaşlamanın Türkiye ekonomisinde etkileri olacağını söyleyen Yılmaz, "Türkiye büyümesinin Almanya'ya ihracat ve euro bölgesi yatırımlarına daha duyarlı olduğunu düşünüyoruz. Buna karşılık iki nedenden ötürü iyimseriz; eurodaki değer kaybı Almanya'ya ihracata istikrar sağlayacak, euro bölgesindeki büyümeyi destekleyici girişimler yatırımları canlandıracak. Bu iki göstergeyi euro bölgesindeki yavaşlamanın Türkiye ekonomisine sınırlı kötü etki yaratacağını bilerek izleyeceğiz" dedi.

GSYH bu yılın ikinci çeyreğinde iç talepte yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki daralma nedeniyle beklentilerin altında yüzde 2.1 büyüdü.

Geçen yılki OVP'de 2014 sonu için yüzde 5.3 olan enflasyon öngörüsü yüzde 9.4'e revize edildi; 2015 için yüzde 5 olan tahmin ise yüzde 6.3 oldu.

TCMB'nin de yüzde 7.6 seviyesinde bulunan 2014 yıl sonu enflasyon öngörüsünü, bu ay sonunda açıklanacak enflasyon raporunda OVP'ye paralel revize etmesi bekleniyor.

OVP öngörüsü bu yıl ve gelecek yıl için 46 milyar dolar olan cari açığın ise yılı 47.1 milyar dolarla tamamlayacağı öngörülüyor. Ankete göre, cari açığın önümüzdeki yıl itibarıyla tekrar yükselişe geçmesi ve 2015'i 50.9 milyar dolar, 2016'yı ise 52.3 milyar dolara yükselerek tamamlaması bekleniyor. Ancak beklentiler bir önceki ankete göre düşüşe işaret ediyor.

Faiz beklentileri

Öte yandan tahminlerin medyanına göre TCMB'nin bir hafta vadeli repo faizinin bu yıl ve 2015 sonunda yüzde 8.25, gecelik borçlanma faizinin bu yıl ve 2015 sonunda yüzde 7.50, gecelik borç verme faizinin ise bu yıl ve 2015 sonunda yüzde 11.25 olması bekleniyor.

TCMB'nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 8.25, marjinal fonlama oranı yüzde 11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7.5 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye ekonomisi 2011'de yüzde 8.8 ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olurken, büyüme 2012 yılında yüzde 2.1, 2013 yılında ise yüzde 4 oldu.