'Akaryakıt' için verilen süre 20 Haziran'da doluyor

Akaryakıt dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarını Petrol Piyasası Kanununa uygun hale getirmesi için verilen süre cumartesi günü doluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), akaryakıt dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarının 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa uygun hale getirmesi için verdiği süre 20 Haziran Cumartesi günü doluyor.

Düşen petrol fiyatlarına rağmen, Türkiye'deki dağıtım firmalarının akaryakıt fiyatlarına zam yaptığı ortamda, EPDK, uygulanan fiyatların kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verirken, akaryakıt dağıtım şirketlerine durumlarını düzeltmeleri için 20 Haziran tarihine kadar süre vermişti.

Edinilen bilgiye göre, fiyat uygulamalarının düzeltilmesinin istendiği 20 Haziran tarihi öncesinde akaryakıt dağıtım şirketleri durum değerlendirmesinde bulunurken, sektör temsilcileri de kendilerinden istenilen unsurlar hakkında  EPDK yetkililerinden bilgi alarak, görüşmelerde bulundu.

Akaryakıt dağıtım şirketleri için kritik gün özelliği taşıyan cumartesiden itibaren fiyat uygulamalarının bundan sonra nasıl şekilleneceği merak konusu oluştururken, durumlarını düzeltmemeleri halinde kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı fiyat hareketlerinde bulunan şirketler hakkında EPDK soruşturma açabilecek.

Kurul, ilk toplantısında da şirketlerin fiyat değişikliklerini inceleyecek. Kanun çerçevesinde Avrupa fiyatları ile Türkiye fiyatları arasında uyumsuzluğun devam ettiğinin tespit edilmesi halinde ülke çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik iki ay geçerli olmak üzere tavan fiyat uygulaması konusu ele alınacak. Tavan fiyata ilişkin henüz bir rakam ifade edilmiyor.