'Ambargo kararı olmayan ürünler de ucuzladı'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Rusya'nın ambargo kararı almadığı ürünler de olumsuz etkilendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ile yaşanan bu durumdan birçok üründe psikolojik olarak ortamın bozulduğu, ambargo kararı alınmayan ürünlerin de olumsuz etkilendiğinin görüldüğünü bildirerek, “Bu noktada, belirsizliğin giderilmesi ve olumsuz havanın dağıtılması için tedbirlerin hükümetimiz tarafından bir an önce alınması gerekmektedir” dedi.

Bayraktar, TZOB’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği bazı tarım ürünlerine ambargo kararı ve karar sonrası ortaya çıkan durumu değerlendirdi, kararın, tarımdan üreticiye ve üretici fiyatlarına etkileri, fiyatlardaki değişimler, üreticinin karşılaşacağı sorunlara karşın alınacak önlemler ve bundan sonra hangi ülkelere alternatif pazar olarak odaklanılmasıyla ilgili görüşlerini açıkladı

Yaşanan bu durumdan birçok üründe psikolojik olarak ortamın bozulduğu, ambargo kararı alınmayan ürünlerin de olumsuz etkilendiğinin görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu noktada, belirsizliğin giderilmesi ve olumsuz havanın dağıtılması için tedbirlerin Hükümetimiz tarafından bir an önce alınması gerekmektedir. Yeni pazarların bulunması, elbette bugünden yarına olabilecek bir durum değildir. Bu nedenle öncelikli olarak, hali hazırda ihracat yaptığımız ülkelerle temaslar artırılarak, daha fazla ürün gönderilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Piyasada hakim olabilecek panik havasının bertaraf edilmesi için öncelikle acil, ardından orta ve uzun vadeli tedbirlerin, hükümetimiz, sektörümüz paydaşları ve konunun bütün taraflarınca birlik ve dayanışma içinde alınarak hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Ambargo başlamadan fiyatlar düştü

Ambargo kararının 1 Ocak’ta uygulanmaya başlanacağının duyurulmasına rağmen, açıklamanın hemen ardından üretici fiyatlarının düşmeye başlaması manidardır. Yeri gelmişken bu konuda özellikle vurgulamak isterim ki, hiç kimse bu durumu fırsata ve haksız kazanca dönüştürme gayretine girmesin. Tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında, ağılında gece gündüz bin bir emekle üretimini sürdüren çiftçimizin bugünlerde her zamankinden daha çok desteğe ve anlayışa ihtiyacı vardır. Üreticilerimizi zor günlerinde yalnız bırakmamak, devletimize yakışır desteklerle onları rahatlatarak tarlada kalmalarını sağlamak, en önemli görevimiz olmalıdır.

'Aynı zamanda fırsat oluşturulabilir'

Yine de Rusya riskine karşı acil önlem alınması gerekir. Bu çalışma, aynı zamanda bir fırsat da oluşturmalı, başka pazarlara yönelik ülkemizin arayışlarını hızlandırmalıdır. Böylelikle hem mevcut pazarların genişletilmesi hem de yeni pazarlara ulaşılması toplam ihracatımıza da olumlu olarak yansıyacak, herhangi bir pazarla ilgili çıkabilecek sorunda bir koz olarak kullanılmasının da önüne geçilmiş olunacaktır.”

Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin dış ticaretimizdeki ağırlığını azaltmaya yönelik alternatif pazarlar bulma, ihracatımızı çeşitlendirme politikalarının meyvelerini verdiğini bildiren Bayraktar, “Ülkemiz, Avrupa’da geleneksel pazarlarını korumakla birlikte, Ortadoğu ve Afrika’ya açılmış ve önemli ihracat imkânları da bulmuştur. Kısa vadede sıkıntılar yaşansa da ülkemiz orta ve uzun vadede alternatif pazarlarını oluşturacaktır. Unutulmamalıdır ki, dış ticarette, tek ülkeye, tek pazara bağlılık hem ihracatta hem de ithalatta her zaman sorunlara yol açabilmektedir” dedi.

Rusya’yı, iki ülkenin karşılıklı menfaatleri doğrultusunda sağduyulu olmaya davet eden, olgun bir devlet yapısıyla hareket etmesini beklediğini vurgulayan Bayraktar, “İnşallah en kısa zamanda bu kriz çözülür, ilişkiler normale döner” diye konuştu.