'AVM'lerin çalışma saati küçük esnafı vuruyor'

TESK Genel Başkanı Palandöken, 'küçük esnafın ayakta kalması için' AVM'lerin açılış ve kapanış saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "AVM'lerde çalışma saatleri günde 10 saati aşmamalı, pazar günü tatil olmalı" ifadelerini kullandı. 

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerine, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda 12 Kasım'da başlanacağını belirtti. 

Tasarının komisyonda tüm tarafların katılımı ile görüşülecek olmasını önemli bir adım olarak gördüklerini vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti: 

"Kanunun çıkmasına bir adım daha yaklaştık. Çünkü 18 yıldır bu kanun tasarısını bekliyorduk. TESK olarak ilk önceliğimiz perakende ticaretin kurallarının konulmasıdır. Bu kuralların getirilmesini 1996'dan beri ısrarla talep ediyoruz. Yasa çıkıp kurallar konulduktan sonra sadece geleneksel perakende sektörüne değil, birbirlerine zarar vermeye başlayan AVM ve hipermarket gibi organize perakende sektörünün de aksayan yönlerine düzen getirecektir. En önemlisi yasanın çıkmasıyla halkımız daha kaliteli ürünü, daha ucuza alabilecek. Yıl boyu gerçek dışı indirimler düzene girecek." 

Palandöken, tasarının genelde olumlu olduğunu, yasalaşması ile haksız rekabetin ortadan kalkacağını belirterek, şunları kaydetti: 

"Küçük esnaf ve sanatkarın ayakta kalması için yeni düzenlemede AVM'lerin açılış ve kapanış saatleri kurala bağlanmalıdır. 7/24 saat çalışan nöbetçi AVM uygulaması kaldırılmalıdır. En önemlisi çalışma saatleri bir günde 10 saati aşmamalıdır. Bununla birlikte pazar günü mutlaka tatil günü yapılmalıdır. Yeni AVM'lerin şehir içlerine yapılması önlenmeli, oluşturulacak komisyonlarda esnaf odası temsilcilerinin görüşlerine mutlaka uyulmalıdır."