'Binlerce ziraat mühendisi işsiz kalacak'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gübre, mazot ve toprak analizi desteğinden toprak analizinin çıkarılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre, mazot ve toprak analizi desteğinden toprak analizinin çıkarılmasının gübrenin bilinçli kullanımını olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Bu aynı zamanda istihdam edilen ziraat mühendislerinin de işsiz kalması demektir. O açıdan toprak analizi desteğinin 2,5 lira civarında tekrar verilmesini Bakanlıktan talep ediyorum." dedi.

Bayraktar, tarımsal ürünlerin üretici ve market fiyatları, Rusya'nın bazı tarım ürünlerine uyguladığı ambargo ve süt piyasasına ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Bayraktar, dana etinin üretici fiyatlarındaki cüzi artışın önem arz etmediğini, üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki farkın yüzde 60 olduğunu söyledi.

Aynı şekilde markette en yüksek fiyat artışı görülen limonda da üretici ve market fiyatları arasında yüzde 157'lik makas olduğunu dile getiren Bayraktar, bu sebeple hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu bildirdi. 

Bayraktar, piyasadaki et ve süt fiyatlarının oluşumunda Et ve Süt Kurumunun (ESK) müdahalesinin önemli olduğuna dikkati çekerek, özellikle ESK'nın süte müdahalesinden sonra fiyatlarda bir miktar artış yaşandığını ve ortalama 1 liranın üzerine çıktığını, ancak belirlenen 1,15 lira seviyesine henüz gelmediğini ifade etti. 

Süt fiyatları 1,15 liranın üzerine çıkıncaya kadar ESK'nın müdahalesinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu fiyatların gelişmesinde TZOB'un süt kampanyasının da etkili olduğunu ifade etti.

"Binlerce ziraat mühendisi işsiz kalacak"

Bayraktar, dün açıklanan tarımsal desteklemeleri değerlendirirken, mazot ve gübre desteğinin yaklaşık olarak aynı kaldığına işaret etti. 

Yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, nohut, mercimek, kuru fasulye, zeytinyağı, soya fasulyesi, kanola ve aspirde tarımsal desteklerin 10 kuruş artırıldığını, bunu olumlu bulduklarını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalede prim desteği değişmedi, ancak dane mısırda prim desteği 4 kuruştan 2 kuruşa indirildi. Son yıllarda üretim artsa bile 2015 yılında 1 milyon 487 bin ton mısır ithalatı gerçekleştirdik. Mısır prim desteğinin tekrar gözden geçirilmesini Bakanlığımızdan talep ediyoruz. Hayvancılık desteklemelerindeki artış da yerinde. Buzağı ve malaklarda 4 ay yaşatma zorunluluğu ve soy kütüğü desteği getirilmesi önemli. Gübre, mazot ve toprak analizi desteğinden toprak analizinin çıkarılması gübrenin bilinçli kullanımını olumsuz etkileyecek. Ayrıca, bunun için istihdam edilen ziraat mühendislerinin de işsiz kalması demektir. O açıdan toprak analizi desteğinin 2,5 lira civarında tekrar verilmesini Bakanlıktan talep ediyorum. Desteklemeler kapsamında ESK'nın yapacağı müdahalelerde kullanılmak üzere Hayvancılık Genel Müdürlüğüne 45 milyon lira ek ödenek verilmiştir, bu yerindedir."

Bayraktar, destekleme kapsamında olan tarımsal danışmanların sayısının da 2 ile sınırlandırıldığını belirterek, bu kararın da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Söz konusu kararla binlerce ziraat mühendisinin işsiz kalacağını savunan Bayraktar, "Bu danışmanlar alanda çok verimli çalışmalar yapıyorlar. Bunu suistimal edenler varsa... bazı özel sektör kuruluşlarının bunu suistimal ettiği söylemleri kulağımıza geliyor, buna biz talibiz. Ziraat Odaları ve diğer üretici birlikleri çok daha fazla sayıda tarımsal danışman çalıştırabilir. Bunlar gerçekten köyde üretimin, kalitenin, verimin artması noktasında katkı sağlıyor. Binlerce ziraat mühendisimiz işsiz, bizden iş istiyor. Böyle bir sınırlama getirdiğinizde o zaman bunları nerede istihdam edeceğiz" ifadelerini kullandı.