'Cansuyu' yıl sonuna kadar 2 katına çıkarılarak
Toplam 700 milyon YTL'lik krediye başvurular 17 Aralık'ta başlayacak
ANKARA - Sıfır faizli cansuyu kredi desteği, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle yapılan çalışmalar neticesinde, yıl sonuna kadar 2 katına çıkarılarak, 700 milyon YTL'ye ulaşacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 26 Kasım 2008'de başlayan ve 2 Aralık 2008'de sona eren 350 milyon YTL'lik sıfır faizli cansuyu kredi desteğine yoğun başvuru geldiğini belirterek, 10 bin 999 işletmenin 551 milyon YTL kredi talebinde bulunduğunu belirtti.
KOSGEB'in bütçe imkanlarıyla, 26 Kasım'da başlatılan 350 milyon YTL'lik desteğe yapılan 551 milyon YTL'lik başvurunun tamamının karşılanacağını ifade eden Çağlayan, asil ve yedek listede bulunan işletmelerden kredi koşullarına sahip bütün işletmelere kredi kullandırılacağını, böylece kaynağın 200 milyon YTL artırılarak 350 milyon YTL'den 551 milyon YTL'ye çıkarılmış olacağını kaydetti.
2'nci kredi için başvurular 17 Aralık'ta başlayacak
Maliye Bakanlığı'nın sağladığı destekle, aynı program çerçevesinde Sıfır Faizli 2. Cansuyu Kredi Desteğinin de uygulamaya sokulacağını belirten Çağlayan, şu bilgileri verdi:
"17 Aralık 2008 Çarşamba günü başlayacak ve 19 Aralık 2008 Cuma günü sona erecek Sıfır Faizli 2. Cansuyu Kredi Desteği programıyla 150 milyon YTL'lik yeni kredi hacmi de KOBİ'lere ve imalatçı esnaf sanatkara kullandırılacak.
Böylelikle 26 Kasım'da başlatılan 350 milyon YTL'lik sıfır faizli Cansuyu Kredi Desteği 2 katına çıkarılarak, yıl sonuna kadar 700 milyon YTL'lik kredi, KOBİ'lere ve imalatçı esnaf sanatkara kullandırılacak."
Çağlayan, 2. cansuyu kredi desteğinin yine başvuru sırasına göre kullandırılacağını, 150 milyon YTL'lik kredi hacmi çerçevesinde asil liste oluşturulacağını, bu limiti aşan başvuruların, belirtilen günlerde yapılsa bile yedek listeye alınacağını bildirdi. Çağlayan, asil listeden kredi kullanımı onaylanmayan işletmelerin yerine yedek listeden sıraya göre işletmelere çağrı yapılacağını kaydetti.
Çalışan sayısına göre kredi
Destek kapsamında, 1 ile 9 arasında çalışanı olan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL'ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarların ise uygulanan pozitif ayrımcılıkla 30 bin YTL'ye kadar kredi alabileceklerini bildiren Bakan Çağlayan, 9'dan fazla çalışanı olan KOBİ'lerin 25 bin YTL'lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabileceklerini, programın üst limitinin yine 100 bin YTL olacağını belirtti.
KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın kullanacakları krediyle ilgili tek kuruş faiz ödemeyeceklerini ve kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını vurgulayan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:
"Finans erişiminde sıkıntı yaşayan reel sektörümüze bankalarımızın kaynaklarıyla 700 milyon YTL'lik bir nakit girişi sağlanacak. Kıt imkanlarla da olsa yarattığımız bu kredi hacmi inanıyorum ki imalatçı esnaf ve sanatkarımızla KOBİ'lerimize cansuyu olacak, bu likidite piyasaya önemli bir canlılık kazandıracak."
Bu çalışmanın tamamen 2008 bütçesi kaynaklarıyla gerçekleştirilecek olmasına dikkati çeken Çağlayan, önümüzdeki dönemde de 2009 bütçesi imkanlarıyla, KOBİ'ler ve imalatçı esnaf ile sanatkarların finansman sorunlarının çözümüne yönelik yeni sıfır faizli kredi faiz destek programlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini belirtti.
İlk 3 ayı ödemesiz
Bakan Çağlayan'ın açıklamasına göre, bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'ler, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyecek.
KOBİ'lerle imalatçı esnaf sanatkarlar başvurularını yine Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Fortisbank, Vakıfbank ve Şekerbank'a yapabilecek.
KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı KOBİ'lerle imalatçı esnaf ve sanatkarlar başvurularını direkt olarak bu bankalara yapacak. KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olmayanlar ise önce KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurarak KOBİ Beyannamesi ve Yararlanıcı Durum Tespit Formu dolduracak. Yapılan başvurular KOSGEB ve Bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecek.
Daha önce KOSGEB'in imalatçı esnaf ve sanatkar programından kredi kullanan ve ödemeleri devam edenler bu programdan yararlanamayacak.
Program kredisinin yüzde 20'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'si diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 60'ı da normal yöre ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere kullandırılacak.
Başvurulara göre bölgeler arasında limit kaydırmaları yapılabilecek.
Teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'ler sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu'ndan destek alabilecek.