'Düşük teknolojili talepler orta gelir tuzağına düşürür'
Bakan Ergün, SDE tarafından düzenlenen 2023 Vizyonu panelinde ihracattaki düşük teknoloji taleplerine yönelik uyarıda bulundu.
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ihracatta düşük teknoloji talepleri karşılama yönünde eğilimin artması halinde orta gelir tuzağına düşüleceği uyarısında bulundu.
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından düzenlenen "2023 Vizyonu ve Türkiye'de Yazılım Sektörü" konulu panele katılan Bakan Nihat Ergün, tüm sektörleri ilgilendiren yazılımın, işin merkez noktasında yer aldığını bildirdi. Kamunun edevlet uygulamalarında veya fabrika otomasyonlarının hepsinde yazılımın etkisinin görüldüğünü dile getiren Nihat Ergün, bir dönemler geçilemez gibi görülen Nokia'nın yeni yazılımlar sayesinde Samsung ve Apple gibi firmalar tarafından geride bırakıldığına dikkat çekti. Bu yöndeki görüşünü Nokia yetkililerine ilettiğini söyleyen Ergün, bu şirketin liderliği yeniden ele almasının yine yazılımla mümkün olacağını ifade etti. Türkiye'de iyi noktalara gelen yazılım sektörünü yine de istenilen seviyeyi yakalayamadığını söyleyen Nihat Ergün, GSMH'nin yüzde 1'ine yakın kısmının yazılım sektöründen oluştuğunu bildirdi.
Teknoparklarda faaliyet gösteren şirketlerin projelerinden yarısından fazlasının yazılım ve bilişim
sektöründe proje ürettiğini kaydeden Ergün, "Sektördeki firmalar için birikimin çok önemli olduğunu düşünürsek, yazılım firmalarımızın ortalama yaşı henüz 13. Yani daha çocuk, genç sayılırlar. Birikimin biraz daha artması gerektiğini görmeliyiz ama çok hızlı birikim elde ediliyor burada. Büyüyen iç pazar, genç ve dinamik nüfus, özellikle son yıllarda Ar-Ge'ye sağlanan destekler, edevlet uygulamaları, FATİH Projesi gibi çok büyük yatırımlar, yazılım sektörüne önemli fırsatlar sunacaktır" diye konuştu.
Yazılım ekosistemi oluşturulacak
Ankara, İstanbul ve İzmir illerinin çevrelerinde yazılım sektörünü bir ekosistem oluşturacak Bilişim
Vadisi projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Ergün, "Bu amaçla şu anda İstanbul'da
birisi savunma sanayinde ağırlıklı olmak üzere, birisi Gebze'de bilişim sektörünün bir çok unsurunu bir arada bulundurmak üzere iki önemli teknoparkı, yazılım sektörünün ağırlıklı olarak bir ekosistem oluşturacağı bir alanla başlatıyoruz" dedi.
Orta gelir tuzağı uyarısı
Türkiye'nin son 10 yılda büyük gelişim gösterdiğini, ihracatın 36 milyar dolardan 142 milyar dolara, milli gelirin de 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara çıktığını söyleyen Nihat Ergün, "Yeni ihracat pazarları önümüze açılınca, daha düşük teknolojili ürünler o pazarlarda talep edilir ve biz bu talebi karşılayan bir üretim modeliyle yolumuza devam edersek, o zaman orta gelir tuzağına düşmüş oluruz. Bunun bizi tatmin etmemesi lazım. Onun için daha büyük hedefler ortaya koymamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Mevcut kapasitenin 2023 hedeflerine ulaşılmasının engelleyeceğini söyleyen Ergün, bunun için yerli ve yabancı yüksek katma değerli yatırımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Yapılacak her yeni yatırımın ciddi yazılımlara ihtiyaç doğuracağını söyleyen Nihat Ergün, üniversitelerde bu alanlarda teorik düzeyde kalan eğitimin, biraz daha pratiğe yönelmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti.