'Esnaf Garanti Fonu kurulmalı'

TESK Genel Başkanı Palandöken,"Sosyal devletin bir gereği olarak Esnaf Garanti Fonu kurulmalı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini sağlayacak bir fona ihtiyacı olduğunu belirterek, bu nedenle sosyal devletin gereği olarak "Esnaf Garanti Fonu" kurulmasını istedi. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, dükkanını kapatan esnafın uzun süre geçim sıkıntı çektiğini ifade etti.  

Sigortalı çalışanlar işten atıldığında, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 10 aya kadar ödenek aldıklarına ve geçimlerine katkı sağladıklarına işaret eden Palandöken, esnafın ise dükkanını kapattıktan sonra açıkta kaldığına dikkati çekti. 

Sosyal Güvenlik Kurumunun, tüm kesimleri bir şemsiye altında toplayarak, eşitlik sağlamak için kurulduğunu savunan Palandöken, şunları kaydetti: 

"Esnafın da tıpkı işçiler gibi dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini sağlayacak bir fona ihtiyacı var. Sosyal devletin bir gereği olarak 'Esnaf Garanti Fonu' kurulmalı. Esnafın ödeyeceği yüzde 2'lik prime, devlet katkısı da eklendiğinde bu fon kısa zamanda İşsizlik Sigortası Fonu gibi güçlü bir fon olacaktır. Belirli sürelerde fona ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecektir. Adına 'Esnaf Garanti Fonu' dediğimiz fonun çalışmalarına başladık. Yeni yasama döneminde bu fonun hayata geçirilmesi, esnaf için büyük yarar sağlayacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir