'Gerekirse tek şirket için Bakanlar Kurulu toplanacak'

Türkiye'nin bazı stratejik alanlarda yeterli yatırımı olmadığını vurgulayan Bakan Zeybekci, 'Gerekirse tek şirket için Bakanlar Kurulu kararı çıkarmak gerekiyorsa onu da yapacağız' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hazırladıkları ihracat destek ve teşvik paketini önümüzdeki günlerde kamuoyunda paylaşacaklarını belirterek, kurulacak olan varlık fonunda ise hedeflerinin 200 milyar dolar civarında büyüklüklere ulaşmak olduğunu belirtti.

Özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda son teşvik paketine yönelik olarak Türkiye'nin bazı stratejik alanlarda yeterli yatırımı olmadığını kaydederek, "Gerekirse her tek şirket için Bakanlar Kurulu kararı çıkarmak gerekiyorsa onu da yapacağız" dedi.

Zeybekci, yeni dönemde diğer alanın ise Türkiye'nin sürdürülebilir şekilde kalkınması ve gerçek büyümesi olduğunu vurgulayarak, "Bunun için en önemli desteklerden biri de ihracata dayalı büyüme. İhracat seferberliği içinde ihracat desteklerimiz ve teşviklerimizi de hazırladık önümüzdeki günlerde kamuoyunda paylaşacağız" diye konuştu.

Türkiye Varlık Fonu'na yönelik olarak ise hedeflerinin çok büyük olduğunu belirten Zeybekci, "Her alanda etkinlik gösterebilecek olan bir fondan bahsediyoruz. Hedefimiz büyüklük olarak da 200 milyar dolarların konuşulduğu bir fon büyüklüğüne ulaşması. Denetim de uluslararası denetim standartlarındaki şirketler tarafından yapılacak, uluslararası piyasaların kabul edeceği tüm üst standartlarda denetlenmiş olacak" dedi.

Rusya ile ilişkiler

Rusya ile ilişkileri geliştirmek istediklerini ancak bunun AB yolculuğuna halel getirmek anlamına gelmeyeceğini söyleyen Zeybekci, Türkiye'nin AB ile ticari ilişkisinin diğer üyelerle yüzde 100 aynı hale gelmesini önümüzdeki bir-iki yıl içinde sağlayacaklarını söyledi.

AB ile ekonomik entegrasyon, Gümrük Birliği ile ilgili hiçbir şeye halel getirmeden Rusya ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başladıklarını söyleyen Zeybekci, "İlk iki tur görüşmelerimiz zaten 24 Kasım öncesinde yapılmıştı, şimdi üçüncü tur görüşmelerimiz sürüyor. Asıl hedef serbest ticaret anlaşmasında ilerlemelerden sonra Rusya'nın da içinde olduğu Avrasya Gümrük Birliği ile Türkiye'nin teknik anlamda teması var şuan" diye konuştu.

Türkiye ile Rusya'nın şu anda ortak yatırım fonu kurduğunu belirten Zeybekci, bu fonun Rusya ve Türkiye'deki projelerde, Rus ve Türk şirketlerinin üçüncü ülkelerdeki ortak projelerinde kullanılacağını söyledi.

Gıda komitesi

"AB ülkelerinde bizimle milli geliri denk veya düşük olan ülkelerde gıdanın toplam enflasyon sepeti içindeki payı ile aramızda 6-7 puan civarında fark var, tekrar değerlendirilmeli" diyen Zeybekci, gıda komitesinin vatandaşın ucuz gıda tüketimi ile ilgili süreci sürdürülebilir şekilde garanti altına alması gerektiğini belirtti.

Zeybekci, "İthalat kapısını açmak yahut Türkiye'yi dışarıdan tarım ve gıda ürünlerinin girmesini çok serbest hale getirmek ya da bununla piyasayı kontrol etmek gibi bir şey içinde olmak istemiyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Ama gerekirse o zinciri çok sıkı bir şekilde denetim altına almak, bir de enflasyon içindeki gıda tüketiminin oranını, gerek gördüğümüzde enflasyon ile ilgili vatandaşın canını yakan tarım ve gıda ürünlerinde gerekli tedbirleri almaktan da asla kaçınmayız."

"Şirketler hayatına devam etsin"

"FETÖ"ye yardım ve finansman sağlayan şirketlerin ortaya çıkmasının ekonomiye zarar vermediğini söylemenin güç olacağını söyleyen Zeybekci, "Terör örgütü tarafından bir kuluçka makinesi gibi kullanılan bazı şirketler var ve bunlarla ilgili kati bir şekilde gereği yapılacak" dedi ve şöyle devam etti: 
"Birçok şirketin belki patron kısmı ya da patronlarında bazıları terör örgütüne yardım, yataklık ve finansman desteği vermiş. Finans yuvası haline gelmiş şirketlerden bahsetmiyorum, bunların tamamen gereği yapılmalı. Ama diğer şirketlerle de ilgili olarak kişisel suç işleyenler suçlarının cezasını sonuna kadar çekmeli ama şirket hayatına devam etsin" diye konuştu.