'Hak arama bilinci arttıkça sigortacılık da büyüyecek'
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, sigorta sektörünün gelişmesi için varlık artışına ve sorumluluk sigortalarına dikkat çekti. Ülken, “Herkesin her kademede sigortaya ihtiyacı olduğunu iyi anlatmalıyız” dedi.
Serhat ALİGİL
Türkiye’deki sigorta sektöründe, özellikle ‘hayat dışı’ alandaki prim üretimde yoğunlaşma zorunlu trafik, kasko gibi oto branşlarında. Bu iki branşın prim üretimindeki payı yüzde 50’yi aşıyor. Bu durum, sektörde zaman zaman yıkıcı rekabete yol açabiliyor.
Sektörün en büyük oyuncularından olan Anadolu Sigorta’nın Genel Müdürü Musa Ülken’le, bu durumun nedenlerini, pazarı çeşitlendirmenin yollarını konuştuk. Sektörün gelişmesi için öncelikle ‘varlık’ vurgusu yapan Ülken, “Varlık olacak ki sigortaya alan doğsun” dedi. 78 milyonluk Türkiye’de bugün yollardaki araç sayısının 20 milyonu aştığını hatırlatan Ülken, oto branşındaki yoğunlaşmanın nedenlerinden birinin bu olduğunu söyledi. Türkiye kadar olmasa da dünyada da durumun benzer olduğunu ifade eden Ülken, diğer branşlar gelişse de otonun pazar payının yüzde 30-40’ın altına düşmeyeceğini düşünüyor. Gelişmi engelleyen önemli tutumlardan biri olan ‘kadercilik’in ise aşılmaya başladığını anlatan Ülken, konut, sağlık, yangın gibi alanların büyüme başladığını, yeni yatırımların, ihracatın da süreci olumlu etkilediğini belirtti. Son dönemde öne çıkan tamamlayıcı sağlık sigortasına da dikkat çeken Ülken, bu sigortanın hastanelerde zaman zaman büyük rakamlara ulaşan farkları ödememek için ideal olduğunu hatırlattı. Ancak bu sigortanın gelişmesinin önünde engeller olduğunu da anlatan Ülken, şöyle devam etti:
Medula’yı görebilmeliyiz
“Bu sigorta mevzuat nedeniyle tam yerine oturmadı. Örneğin fark ücretlerine belirleyen tebliğler konusunda hastanelerin daha iyi dinlenmesi lazım. Çünkü bu sigortanın gelişimi hastanelerle sigorta şirketlerinin yapacağı anlaşmalara bağlı. Tüketici yıllık ortalama 300-500 lira ile sigorta yapıldığında, bu hastanelere yetecek mi? Yine tamamlayıcı sağlık sigortası talep eden tüketicinin sağlık geçmişini bilmemiz, bu nedenle Medula sistemindeki temel bilgilere ulaşabilmemiz önemli. Bu bilgiler bize primleri belirlerken yol gösterecektir. Bunları oturup çözmeliyiz. Bir çalıştay yaptık ve sonuçlarını Hazine’ye ilettik. Hazine ile Sağlık Bakanlığı konulara görüşecek. Ortak aklı bulmalıyız. Örneğin bu sigortayla ilgili ‘asgari sağlık poliçesi’ olabilir. A, B, C şeklinde poliçeler belirlenebilir.”
Sektörün gelişmesi için ‘sorumluluk sigortası’nın önemine de özel vurgu yapan Ülken, hem ürün hem meslek açısından bu branşların gelişmesi gerektiğini belirtti. Ülken, doktorların, avukatların bu tür sigortaya yöneldiğini anlattı. Zamanla yeminli mali müşavir, noter gibi meslek mensuplarının da bu sigortaya ilgi duyacağını kaydeden Ülken, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sonuçta bu tür meslek mensuplarında hizmet alıyoruz. Orada yaşadığımız sorunları da dava konusu yapmaya başladık. Bunların sonuçları bu tür meslek mensuplarını sigortaya yönlendiriyor. Vatandaşın hak arama bilinci arttıkça, bu tür sigortalara ilgi artacak. Bu sektörün gelişimine katkı verir.”
İngiltere’de ödeme yaptık
Sorumluluk sigortasını ürünler açısından da tanıtan Ülken, “Artık dünyada bacağınıza dökülen kahvenin ısısı bile sigorta konusu yapılıyor. Standartları aşan sıcaklıklar tazminata konu. Örneğin biz Türkiye’de üretilerek İngiltere’ye ihraç edilen bir elektronik cihazın patlaması nedeniyle, ürün sorumluluk sigortası kapsamında orada ödeme yaptık” dedi. Ülken ayrıca, sigorta bilincinin artması için hem tanıtıma hem bu konunun öneminin okullarda anlatılmasına ihtiyaç olduğunu hatırlattı.
Musa Ülken yenilikleri anlattı
‘Zorunlu trafik’te havuzun dibi delikti
Genel Müdür Ülken, zorunlu trafik sigortası konusunda Başbakan Yardımcısı Şimşek’in mesajının alındığı belirtti. Ülken, şu noktalara dikkat çekti: “Bu sigortayı bir havuz gibi düşünelim: Burada biriken primlerle hasarları karşılıyorduk. Havuzun dibinde kalan ise kâr oluyordu. Ancak bugüne kadar havuzun dibi delikti, su tutmuyordu. Son yasal düzenlemeyle bütün bunlara bir çizgi çekildi. Artık tarifeleri daha doğru yapabileceğiz. Zaman içinde serbest rekabet ortamı altında fiyatlarda da düzelme olacak. İyileştirmenin sonuçları ortaya çıktıkça fiyatlar da iner. Bizim önceliğimiz adil fiyat ve başa baş noktaya gelmek.” Zorunlu trafik kapsamında halen mevcut olan sorunlar konusunda da bilgi veren Ülken, “Ticari araçlardaki tavan fiyat uygulaması kalkmalı. Çok kaza yapanların primi bu duruma uygun bir tarife düzeyine gelebilmeli” dedi.
‘Avukatlar, doktorlar eğitimlere katılıyor’
Anadolu Sigorta, kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırmak amacıyla 2010 yılında başlattığı “Bir Usta Bin Usta” projesine devam ediyor. 6 yılda 30 mesleki eğitim düzenleyen şirketin bu yıl açtığı kurslar; Adana’da ‘Ahşap Oyma’, Trabzon’da ‘Kemençe Yapımı’, Konya’da ’Keçecilik’ ve İstanbul’da ’Sıcak Cam Yapımı’ oldu. Projenin çok olumlu sonuçlar verdiğini belirten Musa Ülken, “En çok hoşuma giden tarafl arından biri her meslekten insanın bu kurslara katılması. Örneğin bu kişiler içinde doktorlar, avukatlar, mühendisler var. Herkes bu işe sahip çıkmalı” dedi.
Engelliler için özel düzenleme
Anadolu Sigorta, İstanbul Kavacık’taki çevre dostu genel müdürlük binasını, engelliler için yeniden düzenledi. Bu kapsamda 4 bin metrekarelik teknolojik ofis, arşiv ve sosyal alanlar oluşturuldu.