'IBM Global Üniversite Ödülleri' sahiplerine verildi
Türkiye, "IBM Fakülte ödülleri" kapsamında, "Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi"nde 4 ödül birden alan tek ülke oldu
ANKARA - IBM'nin dünya genelinde akademisyenlere verdiği "IBM Fakülte Ödülleri" ve "IBM Üniversite Ortak Araştırma Ödülleri", törenle sahiplerine verildi.
Türkiye, "IBM Fakülte ödülleri" kapsamında, "Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi"nde 4 ödül birden alan tek ülke oldu.
IBM'in Ankara Ofisi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek, IBM'in üniversitelerle işbirliğine büyük önem verdiğini belirterek, dünya genelinde akademisyenlerin desteklendiği projelerle bu işbirliğini devam ettireceklerini söyledi.
Yüksek, Türk akademisyenlerin her yıl daha da başarılı projelere imza atması ve Türkiye'nin ödül sayısını artırmasının gurur verici olduğunu kaydetti.
Dünyanın hızla dijitalleştiğini, bundan sonraki dönemde bilgiye nasıl ulaşılacağının önem kazandığını anlatan Yüksek, IBM'in de bu değişime ayak uydurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
IBM'in süper bilgisayarlar üzerindeki çalışmalarına değinen Yüksek, IBM'nin yeni süper bilgisayarı RoadRunner'ın 2011 sürümünün hesaplama kapasitesinin neredeyse bir insan beyninin kapasitesine eşit olacağını belirterek, bu bilgisayarın IBM'in en büyük projeleri arasında olduğunu belirtti.
Ödüller
"IBM Fakülte ödülleri", tüm dünyadan akademisyenlerin çeşitli projelerle katılıp yarıştığı ve karşılığında nakit para verilen IBM Global üniversite ödüllerinden en prestijlisi olarak gösteriliyor. Yarışmada adayların öğretim üyesi olması koşulu aranıyor. Her yıl dünyadan ortalama 400 akademisyenin katıldığı yarışmada ödüle layık görülen akademisyenlere projeleri için 5-40 bin dolar arasında para ödülü veriliyor.
Bu yılki IBM Fakülte ödüllerine; Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Özcan Öztürk, "Heterojen Çok İşlemcili Çiplerin Etkin Paralelleştirmeyle Performansının Optimize edilmesi" isimli projesiyle; Yrd. Doç. Dr. İbrahim Körpeoğlu, "Kablosuz Ad hoc ve Sensör Ağları ile Çevre Denetimi/Kontrolü için Ağ arakatman Yazılımı Desteği" isimli projesiyle; Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden Doç. Dr. Metin Türkay, "Çok Gruplu Sınıflandırma Problemlerinin Verimli Çözümünde Hiper-Kutucuk Yaklaşımı" isimli projesiyle; ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. İsmail Hakkı Toroslu ve Yrd. Doç. Dr. Pınar Şenkul, "Akıllı Veri Analizi" isimli projesiyle layık görüldü.
IBM Üniversite Ortak Araştırma Ödülleri ise IBM'in dünyayla işbirliğini güçlendirmek amacıyla her yıl dünya çapında 50-70 akademisyene veriliyor. Ödül alan akademisyenlerin görev yaptığı akademisyenlere, ortak ilgi alanlarındaki araştırmayı desteklemek amacıyla donanım, yazılım, hizmet ve para ödülü veriliyor. Ödül alan akademisyenlerle IBM'in laboratuvarlarındaki araştırmacılar, ortak projeler de geliştiriyor.
Bu yılki Üniversite Ortak Araştırma Ödülleri'ne Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Yazıcı, "BT-Hizmet yönetimi adına yazılım ürünlerinin yayılması için bir yazılım laboratuvarının tasarlanması" isimli projesiyle; Özyeğin Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. İsmail Arı ise "Cloud'daki gerçek zamanlı veri analizi hizmetlerinin ortak zeka uygulamalarını mümkün kılmak için tasarlanması ve uygulanması" isimli projesiyle layık görüldü.
Törene ödül alan bilim insanlarının yanı sıra, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı ile Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu da katıldı.