'İnsanlar sigortada akıllı ve kolay çözümler arıyor'

Dijitalleşme, mobil uygulamalar sigorta sektörünü de derinden etkiliyor. Generali Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric, dijitalleşmenin sorunları hızlı çözmenin yanında poliçe fiyatlarını da aşağı çekeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serhat ALİGİL 

Teknolojik gelişmeyle beraber her alanda artan dijitalleşme, sigorta sektöründe de etkisini gösteriyor. Özellikle mobil çözümler dikkat çekiyor. Bu tür çözümler konusunda iddialı olduklarını vurgulayan Generali Sigorta Stratejik Planlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric, dünyadaki gelişmeye paralel olarak Türk halkının da teknolojiyle iç içe yaşadığını, özellikle akıllı telefon kullanımında dikkat çekici bir seviyeye ulaşıldığını belirtti. “İnsanlar her alanda olduğu gibi sigorta da akıllı ve kolay çözümler arıyor. Bu nedenle sigorta ürünleri de her yerden ulaşılabilir hale geliyor” diyen Dobric, şunları anlattı: 

Önleyici çözümler gelişiyor 

“Dijital kanallar sayesinde bugün müşterilerimiz bizden 1 dakika içinde teklif alabiliyor. Mobil aplikasyonlarımız çok kullanışlı. Bununla sadece sigorta ürünü de sunmuyoruz. Örneğin acil yardım butonumuzla sorun yaşanan durumlara çözümler sunuyoruz. Bir kaza anındatüketicinin acil sorularına, yapması gereklere ilişkin bilgileri bu acil yardım butonumuz sayesinde görebiliyor. Bu uygulamalar sayesinde müşterimizin hangi lokasyonda olduğunu görerek ambulans, çekici gibi acil ihtiyaçlar konusunda yönlendirme de yapabiliyoruz. Yine örneğin çağrı merkezimizdeki müşteri temsilcileriyle yüz yüze görüşme imkanı sunuyoruz.” Dijitalleşmenin sorunları hızlı çözmenin yanında önleyici tedbirler konusunda da büyük açılım sunduğunu hatırlatan Dobric, kendilerinin de bu ‘önleme’ üzerinde ilerlediğini belirtti. Dobric, “Yurtdışı uygulamalarımızdan söz edersek örneğin konut sigortası sattığımız bir kişiye meteoroloji kurumlarıyla işbirliği için hava durumu bilgileri, fırtına uyarılarını kısa mesajla yolluyoruz. Ya da trafik sigortası alanlara ilk kar yağışı bildirilerek toplu taşımı tercih etmeleri sağlanabiliyor. Bu tür önlemler maliyetleri ve dolayısıyla sigorta fiyatlarını da aşağı çekebiliyor” dedi. 

Poliçeler yalın olacak 

Dijitalleşmeyle tüketicilere kaliteli ve yalın bilgi iletilmesinin önemine dikkat çeken Dobric, yaptıkları çalışmaları şöyle açıkladı: “Poliçeleri kısaltmaya çalışıyoruz. Tüketiciler poliçede kapsam içi ve kapsam dışı konuları tek bir sayfada görecek. Böylece ilave teminat istiyorsa bunu bizden isteyebilecek. Yine çağrı merkezleriyle de bu tür bilgileri açık şekilde verebiliyoruz.” Dijitalleşmenin hangi branşlarda gelişeceğiyle ilgili soruya da yanıt veren Dobric, trafik, seyahat, konut ve sağlığın ön alacağını ifade etti. 2-4 yıl içinde sigorta sektöründeki dijitalleşmenin daha da artacağı tahmininde bulunan Dobric, bu konuda şirketinden örnek vererek 1 yıl önce yüzde 7 olan cep telefonu üzerinden başvuruların bugün yüzde 40’ları aştığını belirtti. Bugün temel satış kanalı olan acentelerin de dijital dönüşümün içinde olduğunu, sigortayı mobil cihazlarla pazarlar hale geldiklerini vurgulayan Dobric, bu alanın gelişmesi için yasal altyapının da yeterli olduğunu aktardı.

''Trafik’te fiyatların seyri lider oyunculara bağlı" 

Zorunlu trafik sigortasındaki fiyatları değerlendiren ve son yasal düzenlemelerin bu sürece etkisini yorumlayan Genel Müdür Yardımcısı Dobric, bedensel hasar karşılıkları, yedek parça fiyatlarındaki artışlar gibi nedenlerle fiyatların yükseldiğini belirtti. Bundan sonraki fiyat politikasını bu alanın lider şirketlerinin tavrının belirleyeceğini ifade eden Dobric, 6 ay içinde bir gevşeme olacağını vurguladı. Türkiye’ye giren uluslararası sigorta şirketlerinin trafik gibi belli branşlarda yoğunlaşmasının eleştiri konusu yapılmasını da yorumlayan Dobric, hayat branşlarının tüketici tarafından çok tanınmamasının bunda önemli bir etkiye sahip olduğunu anlattı. Dobric, “Türkiye’de hayat branşlarıyla ilgili bilincin artırılması gerekiyor. Hayat sigortalarının tanıtılması şart. Bu konuda şirketlere büyük görev düşüyor. Bu tür eleştiriler konunun gündeme gelmesi açısından faydalı olacak” dedi.

"Sektörde ilk 10’da yer almak istiyoruz" 

Generali Sigorta, geçen yıl yaklaşık yüzde 30’luk artışla 200 milyon liralık prim üretti. Yeni modernizasyonlarıyla teknoloji yatırımlarının sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric, şirketinin kısa ve orta vadeli hedefl erini anlattı: “Sigorta sektöründe ilk 10'da yer almak istiyoruz. Ayrıca 5 yıl içinde ne yenilikçi ve teknolojik şirket olmanın peşindeyiz.” Dobric ayrıca bu yıl için prim üretimlerinin yine yüzde 30 artmasını öngördüklerini de ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir