'Kentsel dönüşüm ömürlük projeleri bir yıla sığdırdı'
Murat Kader, 21 yıldır faaliyet gösteren ofislerinin kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte geçen 5 yıllık dönemde varlık değeri 45 milyar doları bulan projelere imza attığını söyledi.
Kentsel dönüşüm, projelerin sayısını ve ebatlarını arttırdı. Bu durumdan dolayı bir mimarlık ofisinin bir ömrü boyunca aldığı işler bir yılda alınır oldu. İki Design Group ortağı mimar Murat Kader, 21 yıldır İstanbul’da faaliyet gösteren 90 kişilik kadroya sahip şirketlerinin kentsel dönüşümün başlamasından sonra geçen 5 yıllık dönemde varlık değeri 45 milyar doları bulan projelere imza attığını söyleyerek, “Bu süreçte 21 milyon metrekarenin üzerinde proje teslim ettik. Bu da 15 milyar dolarlık bir yapı maliyetine denk geliyor” dedi. Özellikle Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkmasından sonra adaların parsellerin birleşerek büyümesinin bu imkanı kendilerine verdiğine dikkat çeken Murat Kader şöyle konuştu: “Bundan dolayı son 5 yıldır hep büyük ölçekli karma projelerde çalışıyoruz. Bu süre içinde 21 milyon metrekarelik projede 13 bin 600 konut yaptık ve 435 bin kişinin yaşadığı proje yaptık. Böylece kentin kaybettiği donatı ve regresyon alanların geri kazanmasını da sağlayan kentsel dönüşüm hem tasarım Kentsel dönüşüm ömürlük projeleri bir yıla sığdırdı dünyasına hem de gayrimenkul sektöründeki diğer oyunculara önemli bir istidam yarattığına inanıyoruz. Bunun sonunda kent ve kentliler kazanıyor.”
"2015'te 2.5 milyon metrekareyi ruhsatlandırdık"
Kentsel dönüşümle birlikte sadece, 2015 yılında 2.5 milyon metrekareye yakın projeyi ruhsatlandırdıklarını belirten Murat Kader “Halkalı’da yaptığımız projeler arasında atık ve katık atık alanını şehre kazandıran 930 bin metrekarelik Tema İstanbul ile kimya sanayinin taşınmasıyla elde edilen 1.3 milyon metrekarelik arazide yapılan Vadi İstanbul projesinin geçen yıl 600 +254 bin metrekarelik bölümünü ruhsatlandırdık. Bu yılda kalan 400 bin metrekarelik bölümü ruhsatlandırdık” dedi. Bir diğer kentsel dönüşüm projesinin ise Hacıhüsrev’de 417 bin metrekarelik Piyalepaşa projesi olduğunu ifade eden Kader, “1 milyon metrekarelik rakamlar neredeyse bir mimarlık ofisinin ömrü boyunca tasarladıkları boyutlardır. Ama artık ülke o kadar hızlı büyüyor ki ve kalkınmaya ve yenilemeye o çok ihtiyacı var ki yasa bunu hızlandırdı. Bu mimarlık ofislerine yansıdı. Çok sayıda örnek yapma imkanı bulup deneyimlerini artırıyorlar. Bu tecrübe bayrağı daha da ileri gidecek ve geleceğin star mimarlarını bu coğrafyadan çıkaracak ” yorumunu yaptı.
Gaziosmanpaşa’nın yüzde 30’unu dönüştürüyor
4 milyon metrekareye sahip Gaziosmanpaşa’da İhlas Yapı’nın ilçenin yüzde 30’una denk gelen 1.5 milyon metrekarelik bir alanda dönüşüm yaptığını aktaran Kader, “Bu alanda 4 milyon metrekare kapalı alana ulaşan projenin hem kentsel dönüşümünü, hem master planlamasını hem de proje setini hazırlıyoruz. Bunun da yüzde 30’unu işverene teslim ettik” diye konuştu. Kader, bu yıl ruhsatlandırma aşamasına giren projede, 5 bin 600 konut, ofisler, ticari alanlar eğitim alanları ve sağlık tesisleri ve sosyal donatı alanları olacağını aktardı. Barınma ihtiyacından dolayı küçük küçük binaların yapıldığı Gaziosmanpaşa’nın bu nedenle yüzde 27’nin yol olmasıyla farklılaştığını aktaran Kader, “Adalar büyüdüğünde yollar nedeniyle kayıp yüzde 15’e iniyor. Buda ilçeye 430 bin metrekarelik alan kazandıracağı gibi alt yapı ve işletme maliyetlerini azaltacak” dedi.
42 projesi ödül aldı
İki Design Group olarak hazırladıkları tüm projelerin yurtdışından ödül aldığını söyleyen Murat Kader, “Bu da işimizi doğru yaptığımızı bize anlatıyor. Sadece geçen yıl 14 projemize uluslararası alandan 15 ödül aldık. Toplam ise 42 projemiz ödül aldı” dedi.
“Kentsel dönüşüm modeli yurtdışında örnek oldu, bizi çağırıyorlar”
Murat Kader, Türkiye’nin hasılat paylaşım ve kat karşılığı modellerinin artık yurtdışında da uygulandığını dile getirdi. “Yabancılar Türkiye’nin kentsel dönüşüm modellerini inceliyorlar sonrada tasarımcı olarak bizi çağırıyorlar” diyen Kader, “Tanzanya Türkiye’deki kentsel dönüşümden esinlenerek Arusha’da oranın TOKİ’sinin isteğiyle 2 milyon 700 bin metrekarelik alanda 7 bin konutluk bir şehir tasarladık. Safari City adıyla yapılan projenin yüzde 25’i devlet desteğiyle, geri kalan ise ulusal ve uluslararası firmalar tarafından hasılat paylaşım ve kat karşılığı modeliyle yapılıyor” dedi. İki yıl önce projeyi teslim ettiklerini ve projede yapımın başladığını söyleyen Kader, ayrıca Güney Kore, Dubai, Hindistan yatırımcılara sunum yaptıklarını anlattı. Kader, aynışekilde Rusya’nın kuzeyi Kazan’ın merkezinde Kazan Valisi’nin isteğiyle 380 dönümlük alanda hasılat paylaşım modeliyle bir kentsel dönüşüm projesi hazırladıklarını söyledi.