'Kimse girişimcilerin hayallerine yatırım yapmak istemiyor'
EBAN Başkan Yardımcısı Altuntaş, küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle 'melek yatırım'cıların girişimcilere yatırım yapmak istemediğini söyledi.
Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN) Başkan Yardımcısı Baybars Altuntaş, Avrupa'da başlayıp ABD'de yayılan ve son yıllarda Türkiye'de de ilgi gören "melek yatırımcılıkta" Türkiye'nin, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya ve Finlandiya'dan sonra 6'ncı büyük pazar olduğunu söyledi.
Altuntaş, yaptığı açıklamada, global ekonomik krizin ardından girişimcilerin finansal sermaye bulmalarının zorlaştığını, girişimcilerin hayallerine kimsenin yatırım yapmak istemediğini söyledi.
Melek yatırımcı olarak ifade edilen yatırımcıların bu girişimcileri dinleyip hayallerine ortak olduğunu ifade eden Altuntaş, "Melek yatırımcılık için milyonlarca dolarınız olması gerekmiyor. Bir melek yatırımcının Avrupa ortalaması 20 bin avro, senede 60-70 bin lira yapıyor. Yatırımcının bütçesine göre değişiyor tabi ki. Bu bir hayır işi değil, yatırımcı yapmış olduğu yatırımın karşısında hisse alıyor ve kârlı bir şekilde çıkış hedefliyor. Kârlı çıkış yapması şart çünkü yeni yatırımlar yapacak." diye konuştu.
Altuntaş, İngiltere'den sonra melek yatırımcı kanuna sahip tek ülkenin Avrupa'da Türkiye olduğunu, melek yatırımcı olmak isteyenlere lisans alınması için akreditasyon yönetmeliği bulunduğunu belirtti.
Devletin bu yatırımcıları desteklediğini anlatan Altuntaş, şöyle devam etti:
"Türkiye, akredite edilmiş melek yatırımcıya yüzde 75'lik vergi indirimi sağlıyor. Dünyada en yüksek oran Türkiye'de uygulanıyor. Ayrıca melek yatırımcıların yaptıkları yatırım kadar devletin de para koyması söz konusu. Böylece hem melek yatırımcının riski azalıyor hem de daha fazla girişimcinin melek yatırım sermayesine ulaşması sağlanmış oluyor. Porto'da bir hafta önce EBAN tarafından açıklanan bir rapor var. Bu rapora göre Türkiye, Avrupa'nın en büyük 6'ıncı melek yatırımcı pazarı. İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya ve Finlandiya'dan sonra Türkiye geliyor. Avrupa'da geçen yıl 6 milyar avro yatırım yapılmış melek yatırımcılar tarafından. Burada 300 bin melek yatırımcı var. ABD'deki yatırım 26 milyar doları buldu, burada da yaklaşık 300 bin civarında melek yatırımcı var. Türkiye'de ise yaklaşık 500 milyon avroluk bir melek yatırımcılık pazarı var. 15 melek yatırım ağı var. Bu ağların her birinde 50 üye var yaklaşık 800 melek yatırımcı var diyebiliriz. Önümüzde bir potansiyel var."
'İslam ülkelerine yatkın bir model'
Altuntaş, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kısa süre önce Endonezya'nın başkenti Cakarta'da İslam Kalkınma Bankası'nın genel kurulunda melek yatırımcılığın önemini anlattığını, İslam Kalkınma Bankası'nın da Bakan Şimşek'in sunumunu tavsiye kararı olarak aldığını aktardı.
İslam Kalkınma Bankası'nın İslam ekonomileri için melek yatırımcılığın öneminin tanıtımına başlayacağını bildiren Altuntaş, "Her ne kadar bu yatırımcılık türü Avrupa'da çıkmış, ABD'de yayılmış olsa da İslam ülkelerinin ekonomilerinde melek yatırımcılık hala tanınmıyor. Halbuki ortak oluyor, para veriyor, işin içinde faiz de yok. Yüzde 100 İslami finans enstrümanı. Bu açıdan da Türkiye bu tecrübesini özellikle Körfez ülkeleriyle paylaşmaya hazır. Körfez ülkeleri özellikle petrol fiyatlarının düşmesiyle artık girişimcilere, KOBİ'lere odaklanmış durumda. Türkiye'de bu konuda bölgesel lider olmaya aday." değerlendirmesini yaptı.
'Yatırımcılar Türkiye'ye gelmek istiyor'
Türkiye'de melek yatırımcılığın yeni olmasına rağmen büyük bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Altuntaş, "Girişimcilik ekosistemi bize 3-4 yıl müsade etsin. İnanın İspanya'dan ve İtalya'dan Türkiye daha büyük bir pazar haline gelecek. Hem Ortadoğu'daki yatırımcılar hem de Avrupa'dakiler buraya gelmek istiyor." dedi.
Altuntaş, doğru yatırımcıdan yatırım almak kadar doğru girişimciye de yatırım yapmanın önemli olduğunu, bu nedenle girişimcilerin "girişkenlik" ile "girişimciliği" birbirinden ayırt etmesi gerektiğini dile getirdi.
Her iş fikri olanın girişimci olamayacağını vurgulayan Altuntaş, girişimcilerin en azından bir demo ortaya çıkarmalarını, bunu da teknoparklardan destek alarak hazırlayabileceklerini belirtti.
Altuntaş, Dünya Melek Yatırım Forumu'nun şubat ayında İstanbul'da yapılacağını, finansal teknolojiler üzerine iş fikri olanlara yatırım yapılacağını belirterek girişimcilerin bunu değerlendirmesi tavsiyesinde bulundu.