'Kurumlar vergisi alınmayan şirketler açıklansın'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, “altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarından "Kurumlar Vergisi alınmaması” düzenlemesinden yararlananların açıklanmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Dr. Sezgin Tanrıkulu, “altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlarından Kurumlar Vergisi alınmaması” düzenlemesinden yararlanan şirketlerin açıklanmasını istedi. 

Tanrıkulu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, altında KDV’nin sıfırlandığı 1 Ağustos 2004’ten 30 Aralık 2014 tarihine kadarki dönemde külçe altında gerçekleşen dış ticaret açıklarını sordu. 

1 Ağustos 2004-30 Aralık 2014 tarihi arasında İTO Sicil No. su 330052/0 olan Atagold Kuyumculuk ve Tic. A.Ş. ünvanlı şirketin toplam ne kadar tutarda Altın İthalatı gerçekleştirdiğini öğrenmek isteyen Tanrıkulu, şu sorulara yer verdi: 

“-4 Şubat 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlarından Kurumlar Vergisi alınmaması (sıfır kurumlar vergisi) düzenlemesinden yararlanan şirketler hangileridir? 

-4 Şubat 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlarından Kurumlar Vergisi alınmaması düzenlemesi ile Türkiye nin uğradığı vergi kaybının toplam tutarı ne kadardır? 

-2009 yılında Atagold Kuyumculuk ve Tic. A.Ş. ünvanlı şirketin yaklaşık 5 Milyon TL. Tutarındaki vergi borçları silinmiş midir? 

-2 Mayıs 1995 tarihinde İTO ya kayıt olan Atagold Kuyumculuk ve Tic. A.Ş. ünvanlı şirket 2004-2008 ve 2009- 2013 yılları arasındaki dönemlerde her bir yıl bazında ne kadar Kurumlar Vergisi ödemiştir?” 

Bu konularda ilginizi çekebilir