'Öncelikle bankacılık sektörüne odaklanılması gerekiyor'

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney, öncelikle bankacılık sektörüne odaklanılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, "G20 liderleriyle ana oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'un katılımıyla düzenlendi.

Burada konuşan Carney, Paris'teki terör saldırılarını kınayarak, "Paris'teki herkese buradan desteklerimi sunmak istiyorum. Işıklar şehri her zaman ilerlemenin örneğidir. Fransızların bu sürece getirdiği her şey gerçekten çok önemli. Buradaki iddia çok önemli, bu iddiaların hepsini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu adımları atarken o insanları onurlandırabiliriz" diye konuştu. 

Finansal istikrar ve düzenlemelerin tutarlılığının, büyümenin ön şartlarından en önemlileri arasında bulunduğunu dile getiren Carney, "Krizin kümülatif maliyeti GSYH'nin 4'te biri oranında yani 60 trilyon dolar. Aynı zamanda kaybedilen istihdamı da katarsak kaybedilen maliyet daha fazla" ifadelerini kullandı.  

"Sistemimize zarar veren konuları elimine edebiliyoruz" 

Carney, öncelikle bankacılık sektörüne odaklanılması gerektiğini belirterek, "Bu yüzden biz de bu sektöre odaklanıyoruz. Bankacılık sektörüne düzenleme açısından kesinlik sağlayan ve belirgin bir ortamı artık sunabiliyoruz. Varlıkların ticareti 3'te bir oranında azaldı. Gelişmiş ekonomilerin çoğunda ve gelişmekte olan ülkelerde bankalararası borçlanma ve genel borçlanma oranlarında artış söz konusu" değerlendirmesinde bulundu. 

Gerçekten bankacılıkta ihtiyaç duyulan bileşen ve araçların yerli yerinde olduğunu anlatan Carney, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Risk ağırlıklarını tekrar hesaplayabileceğimiz araçları koyabildik. Tüm bunlar, KOBİ'lere borç yaratmak yani para verebilmek adına çok önemliydi. Çünkü artık en iyi bankaların en yetkin olduğu alanlardan bir tanesi KOBİ'leri finansmanla buluşturabilmek."   

Carney, KOBİ alanında düzenleme açısından bir sorun kalmadığını vurgulayarak, "Finansal kapsayıcılık çok önemli. Kara para aklama ve terörün finansmanıyla çok fazla mücadele ettik. Burada finansal kurum ve kuruluşlar için belirsizlik ortamları da vardı. Dünya ülkelerinin yüzde 40'ında böyle bir durum izlendi. Bunlar çok savunmasız ülkelerdi. Sonuçta hem şirketleri hem de ülkeleri tutamazsınız. Şu anda IMF ve Dünya Bankası ile bu sorunun boyutunu tanımladık. Teknolojiyi kullanıyoruz ve bilgiyi çok iyi bir şekilde bankalar arasında paylaşabiliyoruz. Sistemimize zarar veren konuları elimine edebiliyoruz. KOBİ'ler küresel finans sistemine bu sayede erişim sağlayabiliyor. Bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir