'Pazar günü harcı ödemesine gerek yok'

TESK Başkanı Palandöken, "Esnaf ve sanatkarımızın hafta sonu harcı ödemesine gerek yok" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı belediyelerin, dükkanını pazar günü açmak isteyen esnaflardan hala ruhsat harcı talep ettiklerini belirterek, esnaf ve sanatkarların hafta sonu harcı ödemesine gerek olmadığını ifade etti.  

Palandöken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 29 Ocak 2015'te yürürlüğe giren "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun"a atıfta bulunarak, bu kanunla pazar günü dükkanını açmak isteyen esnaflardan alınan hafta tatili ruhsat harcının kaldırıldığını belirtti.  

'Belediyelerden talep etme hakkı var'

Bazı belediyelerin dükkanını pazar günü açmak isteyen esnaflardan hala ruhsat harcı talep ettiklerini kaydeden Palandöken, "29 Ocak 2015 tarihinden sonra hiçbir esnaf ve sanatkarımızın pazar günü dükkanını açması için ruhsat harcı ödemesine gerek yok" ifadesini kullandı. 

Palandöken, hafta tatili ruhsat harcını yıllık olarak ödeyen esnafın, bu harcın ocak ayı hariç geriye kalan 11 ay için iadesini belediyelerden talep etme hakkına sahip olduğunu kaydetti. 

Karara ilişkin mahkeme kararına dikkati çeken Palandöken, "Karar ile davanın kabulü ile işlemin iptaline ve 11 aylık harcın iadesine karar verildi. Ayrıca, ruhsat harcı ödemeden dükkanını açan esnaf ve sanatkara belediyelerce kesilen para cezaları da iptal edilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.