'Piliçte ABD ile yarışıyoruz ama ihracat desteğimiz yok'

Tavukçuluk sektörünün çok düşük kar marjlarıyla ayakta durmaya çalıştığını söyleyen Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, yılın ilk 4 ayında ihracatta yüzde 30’luk kayıp yaşandığını, üretimde de devletten hiç destek göremediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve YİĞİTCAN - Serdar ASLANTÜRK 

BOLU - Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, tavukçuluk sektörünün çok düşük kar marjlarıyla ayakta durduğunu, “En kötü yıldı” dediği 2015’in ardından bu yılın da kötü başladığını, hükümetten başta ihracat olmak üzere birçok alanda destek beklediklerini söyledi. Aynı zamanda Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı da olan Koca’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye kanatlı üretimde 2.1 milyon ton ile dünya 8’incisi konumunda. Türkiye’de kırmızı etin yetersizliğinin piliç etiyle kapatıldığını söyleyen Koca, “Eğer beyaz et üretimi bu kadar artmasaydı, kırmızı et ithalatı çok daha önce başlardı” dedi. 

Türkiye’de 23 kilogramlık kişi başı yıllık beyaz et tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu söyleyen Koca, bu rakamın iki katına çıkması gerektiğini söyledi. Koca, sektörün büyüme potansiyelinin yüksekliğine karşın devlet desteklerine ihtiyacı olduğunu savundu. 

“Kalitede ABD ile yarışıyoruz” 

Öncelikli destek beklentisinin ihracatla ilgili olduğunu belirten Koca, “Bizim hammadde, nakliye, enerji ve yetiştirici giderlerimiz çok yüksek. Kalitede Amerika ve Brezilya ile yarışıyoruz ama destekler az olduğu için üretimde yarışamıyoruz” dedi. Desteklerin her zaman parasal olmasına gerek olmadığını savunan Koca, “Bazen sektörün önünde engel olan bir yönetmeliğin düzeltilmesi bile destek olabilir. İlgili bakanlığın bütçe ayırmasına gerek yok. ‘Ben bu sektörün önünü açacağım’ dese işte bu tam bir destek olur” diye konuştu. 

“Sektör yükleri kaldıramıyor” 

Tavukçuluk sektöründe yaşanan iflas ve üretim durdurmalarını da değerlendiren Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektör kendi gayretleriyle büyüdü, rakamları yukarılara taşıdı. Ancak bu da bir yere kadar oldu. Şu an 2 şirketin yönetimi kayyumda, Aytaç ve Mudurnu da üretimden vazgeçti. Ülker Grubu’nun arkasındaki Aytaç bile üretimden vazgeçiyorsa, iki kere düşünmek lazım.” Yoğun üretim yaparak maliyetleri aşağılara çekmeye çalıştıklarını söyleyen Koca, kar marjlarındaki düşüklüğün altını çizdi. “Yeri geliyor 10-20 kuruşlara şükrediyoruz. Bunu bulamadığımız günler de oluyor” diyen Koca, yabancı firmaların Türkiye’deki büyüme potansiyelini düşünerek bazı fizibilite çalışmaları yaptıklarını, ancak üretimdeki zorlukları gördükleri için vazgeçtiklerini anlattı.

Geçen yıl kuş gribi ve terör olayları nedeniyle Habur Sınır Kapısı’nın kapanmasıyla ihracatta büyük zorluklar yaşadıklarını kaydeden Koca, ihracatta bu yıl ilk 4 ay yüzde 30’lara varan kayıplar yaşandığını söyledi. Geçen yılın ilk 4 ayındaki kaybın yüzde 20 civarında olduğunu ifade eden Koca, Irak’a sınırlı da olsa ihracata devam ettiklerini söyledi.

Beypiliç, yeni hedefleriyle büyümeye devam edecek

Beypiliç, Bolu’da gerçekleştirdiği basın gezisi ve bilgilendirme toplantısında hem tesislerini basın mensuplarına açtı hem de kurumsal hedefl eri konusunda bilgiler paylaştı. Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, bu yıl günlük 1.5 milyon adet sofralık yumurta üretimi kapasitesine sahip tesislerinin devreye gireceğini belirterek, “Değeri 25 milyon euro dolayında olacak bu yatırımı uzun zamandan beri geciktirmemizin sebebi, çevre konusundaki hassasiyetimiz. Üretim sırasında ortaya çıkacak gübrenin enerjiye dönüştürülmesi ve çevreye olumsuz hiçbir etkisi olmaması konusunda tüm önlemleri eksiksiz aldık” dedi. 2017’de hedefl erinin saatte 27 bin adet piliç kesim kapasitesine sahip yeni kesimhaneyi hayata geçirmek olduğunu söyleyen Koca, “Üretim kapasitemizi yaklaşık yüzde 110 arttıracak bu projemizle ilgili teknik çalışmalarımızı tamamladık. Bu projenin maliyeti yaklaşık 65 milyon euro. Şu an 2 bin 788 kişi istihdam ediyoruz. Yeni yatırımlarımızla birlikte 2020’de 7 bin kişiyi istihdam etmeyi hedefl iyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir