'SAAB markası Türkiye'ye 10 yıl kazandırdı'

TÜBİTAK Başkanı Ergin, yerli otomobil için lisans hakkı alınan SAAB markasının Türkiye'ye 10 yıl kazandırdığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Ahmet Arif Ergin, dünyada patentle ilgili çalışmaların zor ve zaman isteyen çalışmalar olduğuna belirterek, "Yerli otomobil için lisans hakkı alınan SAAB markası Türkiye'ye 10 yıl kazandırdı" dedi. 

İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na katılan Ergin, meclis üyelerine TÜBİTAK'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi ve İzmirli iş adamlarının sorularını yanıtladı. 

Ahmet Arif Ergin, dünyada patent piyasasında rekabetin giderek kızıştığını, yeni bir konuda patent almanın zorlu ve uzun süreli bir uğraş olduğunu vurgulayarak, yerli otomobil için lisans hakkı alınan SAAB markasının Türkiye'ye 10 yıl kazandırdığını belirtti. 

Ergin, "Yerli otomobil üretmek için milyonu geçen sayıda fikri mülkiyet hakkı yeni patent ödenmekte. TÜBİTAK, uydu bataryaları geliştirmek üzere bir çalışma başlattı ve kendi patentini üretebilecek konuma geldi. Türkiye'nin bu konuda bir yeteneği var ve bunu uluslararası alanda ticari hale getirmek istiyoruz. Bizim bu teknolojiyi pazara sokmamız için homalogasyon yapmamız gerek. Bunu yapmadan tek bir ülke bile sizin otomobil satmanıza izin vermez. Bu nedenle yabancı bir marka aracın lisans hakkını aldık. Böylece yaklaşık 10 yıl kazanmış olduk. Artık bunun üzerine elektrikli motor ve diğer şeyleri ekleyip uluslararası pazarda rekabet edebiliriz" diye konuştu.