'Sayaç ayarı indirim değil kabarık fatura da getirir'

Son aylarda elektrik sayaçlarının bozuk olduğu iddiasıyla fazla fatura ödediklerini belirten tüketiciler konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Melih KOCAGİL
 
İSTANBUL - Tasarruf yapmak amacıyla kullanılan elektronik sayaçlar, dikkat edilmezse kullanıcıların elektrik faturasını kabartıyor. Elektrikte halk arasında 'akıllı sayaç' olarak bilinen üç zamanlı faturalandırma, ancak abonenin başvurusu halinde uygulanıyor. Aksi halde gün boyunca harcanan elektriğin tek fiyat üzerinden hesaplandığı klasik tarife geçerli oluyor. Tüketicilerin bu zamanlandırma farklılıklarını bilmemesi, faturaların kabarmasına neden olabiliyor. Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) tarafından DÜNYA Gazetesi'ne yapılan açıklamada vatandaşların istekleri doğrultusunda sayaçlarına yaptıracakları ayarlamaların avantajlı ve dezavantajlı yönlerinin olduğu kaydedildi. Sayaçlarına ayarlama yaptıran tüketicilere 06.00 ila 17.00 saatleri arasında yüzde 10 indirim uygulanırken 17.00- 22.00 arası yüzde 50 zamlı 22.00- 06.00 saatleri arasında ise yüzde 47 indirimli tarifenin geçerli olduğu ifade edildi.
 
Mekanik sayaçta ayarlama olmuyor
 
Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek ise son dönemde artan fatura şikayetleri ile ilgili olarak, "Yaz dönemi tüketim az olduğundan faturalara yansıma olmadı. Artık havalar soğumaya başladı tüketim aylarına girdik. Nisan ve kasım aylarında yapılan zamlar nedeniyle tüketici sanki sayaçta arıza  varmış gibi bir algıya girdi" dedi. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve BEDAŞ gibi kurumların sayaçları ayarlama konusunda vatandaşı yeterince  bilinçlendirmediğini savunan İmrek, şu ifadeleri kullandı: "Mekanik  sayaçları ayarlamak sözkonusu değil. Burada düz tüketime bağlı bir faturalandırma yapılıyor. Fakat elektronik sayaçlarda kullanıma bağlı olarak belirli bir ayarlama yapılıyor. Örneğin; tüketici kombi ya da elektrikli ısıtıcıyı kullandığı saat dilimlerine göre ayarlama yaptırırsa yüzde 10 tasarruf sağlar, bu da elektrik faturasına yansır. 50 TL'lik bir faturada 5 TL indirim demek. Tüketicileri
bilinçlendirmek kurumların asli görevidir. Faturalar ebat olarak çok küçük, yazıları tüketici okuyamıyor. Ne yazık ki bu anlamda yeterince bilgilendirme yapılmıyor. Faturalarda da şişme oluyor. Tüketici bir şekilde mağdur duruma düşüyor.
300 TL'lik güvence bedeli alınmayacak Zaten 10 yılda bir periyodik olarak bu sayaçların ayarlanması gerekir." 2013 yılından itibaren elektronik sayaç sitemine geçileceğini belirten İmrek, abonelerden güvence bedeli olarak
300 TL'nin alınmayacağını da sözlerine ekledi. 
 
Hatalı sayaç fatura şişirdi tüketiciler mahkeme yolunda
 
İş yeri ve mesken sahiplerinin sikayetvar.com'a gönderdiği şikayetlere göre; elektrik sayaçlarındaki fabrika hatasının elektrik faturalarını şişirdiği iddia edildi. Faturalarındaki tutarlara yaptıkları itirazlar ve yapılan  incelemeler sonrası elektriksayaçlarında fabrika hatası olduğu fark eden tüketiciler ödedikleri fazla tutarlar için tüketici mahkemelerinin yolunu tutmaya hazırlanıyor.