'Seçimlerden sonra yatırımlarda artış olur'

Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkanı Aycı, Seçim sonrası siyasi tansiyonun düşmesiyle FDI'da artış beklediklerini, 2013'teki 13 milyar dolarlık rakamın korunucağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, uluslararası yatırımcıların mevcut iktidarın makul ve güçlü bir çoğunlukla seçimden çıkmasına önem verdiğini söylerken, siyasi tansiyonun düşmesiyle birlikte bu yıl doğrudan yabancı yatırımların 2013 yılındaki 13 milyar dolara yakın bir seviyede gerçekleşeceğini tahmin etti.

Türkiye'nin cari işlemler açığının sağlıklı finansmanı açısından önem taşıyan doğrudan
yabancı yatırımlar, 2013 yılında yüzde 4 artışla 12.9 milyar dolar olurken, sıfırdan yapılan (greenfield) yatırımlar ise yüzde 8 büyüme ile 9.5 milyar dolar oldu.

Haber ajanslarıyla gerçekleştirdiği toplantıda Aycı, "Seçim sonrası Türkiye'de istikrarın devam ettiğinin yatırımcılar tarafından güçlü şekilde algılanmasıyla birlikte uluslararası doğrudan yatırım seyrinde artış bizi şaşırtmasın. Bu yıl, 2013'teki rakamı koruyacağımızı düşünüyorum" dedi.

Seçim sonrası verilecek mesajların ve Nisan-Mayıs aylarının kritik önem taşıdığını söyleyen Aycı, bu dönemin aşılmasıyla Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım almaya devam edeceğini ifade etti.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye ile ilgili pozisyonunu değiştirmediğini söyleyen Aycı, "Yatırımcılar mevcut hükümetin makul ve güçlü bir çoğunlukla seçimden çıkışını önemli olarak görüyor. Türkiye'de seçim ortamıyla yükselen tansiyonun bir miktar düşmesini bekliyorlar. Seçim atmosferinden ekonomi, yatırımlar, yapısal reformlarla ilgili gündeme dönülmesi yatırımcılar nezdinde olumlu karşılanacak" dedi.

Stratejik yatırımcıların uzun vadeli perspektifle baktıklarını ve gelecek projeksiyonuyla yatırım yaptıklarını söyleyen Aycı, "Doğrudan yatırımcılar pozisyonlarını güçlü şekilde koruyorlar. Kısa vadeli yatırımcı anlık değişmelere daha çok bağımlı. Bizim yatırımcımızın perspektifi 15-20 yıl olduğu için parametreleri biraz daha değişik" diye konuştu.

Merkez Bankası verilerine göre Ocak ayında yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptığı net doğrudan yatırımlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51 artışla 1.21 milyar dolara yükseldi.

Yatırımda öne çıkan ülkeler 

Finans-bankacılık, sigortacılık, enerji ve imalat sektörleri 2013 yılında en çok doğrudan yabancı yatırım çeken sektörler olurken; İlker Aycı, yıl içindeki hesap kapamalarının da etkisiyle 2013 yılına ilişkin 12.9 milyar dolarlık rakamın Haziran-Temmuz itibariyle 13.5-13.7 milyar dolar aralığına güncellenebileceğini kaydetti.

Japonya, Çin, Malezya, Güney Kore ve Rusya'dan önde gelen yatırımcıların 1-2 yıl içinde Türkiye'de yer alacağını söyleyen Aycı, "Seçimler sonrası olumlu konjonktüre bağlı olarak bu yatırımlarda artış göreceğiz, Amerikan sermayesinin de yatırımlarını artıracağını söyleyebiliriz" dedi.

Son 10 yıllık dönemde 1.5 milyar dolar yatırım yapan Japon firmalarının 2013 yılı
yatırımlarının 494 milyon dolar olduğunu hatırlatan Aycı, "200'e yakın Japon şirketi Türkiye'ye giriş için çalışmalar yapıyor. Sıfırdan yatırım, şirket satın alma, ofis açma gibi" dedi.

Çinli yatırımcıların da ilgisinin arttığını söyleyen Aycı, "2014 yılının içinde veya 2015
yılının başında bazı ciddi Çin yatırımlarını duymuş olacaksınız" dedi.

Volkswagen'le görüşmeler sürüyor

Türkiye'nin yatırım için uzun süren görüşmeler yaptığı Almanya merkezli otomotiv üreticisi Volkswagen, 18 Mart'ta yaptığı açıklamada Crafter van için 1.1 milyar dolarlık fabrika yatırımını Polonya'da yapacağını duyurmuştu.

Volkswagen grubu ile önemli fizibilite çalışmaları yaptıklarını ve Başbakan Tayyip
Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında da gündeme getirdiklerini ancak şirketin lojistik maliyetlerini gerekçe göstererek Polonya'yı tercih ettiğini söyleyen İlker Aycı, "Kaçan sadece bir projedir, Volkswagen değil. Periyodik görüşmeleri sürdürüyoruz. Er ya da geç Volkswagen gibi bir firmanın Türkiye pazarı ile ilgili yatırım yapma yönünde değerlendirme yapacağını düşünüyorum. Diyalog eninde sonunda meyvelerini verecek" dedi.

Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı olarak 14-15 Mayıs'ta İstanbul'da Dünya Yatırım Zirvesi düzenleyeceklerini de söyleyen Aycı, "20-21 Mayıs tarihlerinde de Sovereign Wealth Fund'larla (devlet fonları) zirve yapıyoruz. Bu fonların elinde 4-4.5 trilyon dolarlık fon var. Yöneticilerini ağırlayacağız" diye konuştu.