'Sondaj Platformu'nda imzalar atıldı
Petrobras Türkiye Genel Müdürü Da Silva ile TPAO Genel Müdürü Uysal imza törenine katıldı
İSTANBUL - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilyalı Petrobras "Sondaj Platformu Paylaşım Anlaşması"na imzayı attı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, Brezilya ve sondaj platformunu sağlayacak Norveçli Ocean Rig ile üçlü bir yolculuğa çıktıklarını belirtti.
Üç yıl süreli işbirliğinin daha uzun olacağına inandığını ifade eden Güler, Karadeniz'de 2002 yılında başlatılan çalışmaların mutlu sona ulaşacağını umduğunu söyledi.
Bakan Güler, futbol ve kahveden sonra petrol ve doğal gazla da Türkiye ve Brezilya arasındaki işbirliği ve dostluğun daha da pekişeceğini dile getirdi.
Güler: Sondaj platformları Türkiye'de de üretilecek
Hilmi Güler, Norveç, Brezilya ve Türkiye'nin bilgi, teknoloji ve kaynaklarını bu işbirliğinde bir araya getireceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Burada iki hedefimiz var. Bunlardan biri petrol ve doğal gazı bulmaktı. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. İki ve üç boyutlu çalışmaları yaptık. Sondajlara başlayacağız. İkinci hedefimiz son derece büyük bir yatırım olan sondaj platformlarının Türkiye'de imali. Bu nokta zor gibi görünen bir hedef. Ama biz zor hedefleri başarmaya alışkın bir ülkeyiz. Bu platformların Türk tersanelerinde yapımı konusunda inşallah ciddi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız. Bu, istihdam ve teknoloji açısından ülkemize katkıda bulunacak. Zaten sondaj makineleri Türkiye'de yapılmaya başlandı. Gemiyi yapan platformu da yapar diye düşünüyoruz. Hedefi biraz yüksek seçtik. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığımız ile de görüşmelerimiz sürüyor."
Uysal: Üretim yatırımlarında hissemiz oranında ortak olacağız
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Petrobras'la ortaklıklarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Petrobras'la ortaklıklarımız yüzde 50-yüzde 50 seviyesinde. Keşif yapılıncaya kadar bütün arama yatırımları Petrobras tarafından karşılanacak. Keşif yapıldıktan sonra üretim yatırımlarında TPAO da hissesi oranında ortak olacak. Petrol bulunduktan sonra üretim yatırımlarına geçildiğinde, bu üretim yatırımlarının her birisi 8-10 milyar dolarlık yatırımlardır. Denizaltında devasa robotlar eşliğinde şehirler kurulacak. Biz bu maliyetleri Petrobras'la paylaşacağız."
TPAO'nun kendi sondaj çalışmalarını da yürüteceğini dile getiren Uysal, ilk kuyunun Petrobras'la birlikte açılacağını, ikinci kuyuyu TPAO olarak kendi adlarına açacaklarını ve dönüşümlü olarak devam edeceklerini söyledi.
Uysal, "Doğu Karadeniz'de umutlar bitti mi?" sorusu üzerine, Doğu Karadeniz'de petrol, Batı Karadeniz'de doğal gaz beklentileri bulunduğunu kaydetti.
Da Silva: Kırklareli ve Sinop olarak iki arama alanımız var
Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu da Silva ise Latin Amerika'nın en büyük petrol ve doğal gaz arama şirketi olduklarını belirterek, halihazırda günlük 2,3 milyon varil olan petrol üretimlerini, 2020 yılında 4,5 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Da Silva, 2006 yılında geldikleri Türkiye'de şu ana kadar 130 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 2009-2010 döneminde 300 milyon dolarlık yatırım planladıklarını anlattı.
Karadeniz'in dünyanın son arama alanlarından biri olduğuna işaret eden da Silva, elde ettikleri jeolojik verilere dayanarak Karadeniz'deki petrol potansiyelinin çok yüksek olduğuna inandıklarını dile getirdi.
Da Silva, Karadeniz'de hem derin hem de sığ alanlarda aramalar yapılacağını kaydederek, "Şu anda iki arama alanımız var. Bunlardan biri Kırklareli'nde sığ sularda, diğeri de Sinop'ta daha derin bir arama. Başka keşifler de yapılacak. Bu keşifler neticesinde gaz ve petrol bulunursa daha fazla yatırım yapılacaktır" diye konuştu.
Anlaşmanın kapsamı
Verilen bilgiye göre, TPAO ve Petrobras arasında imzalanan anlaşma, Petrobras'ın Ocean Rig ile 8 Nisan 2009 tarihinde başlattığı Sondaj Hizmet Anlaşmasının devamı olarak, TPAO'nun Karadeniz'de Ocean Rig'e ait Leiv Eiriksson sondaj gemisini 3 yıl süreyle kullanmasına imkan tanıyor.
Sözleşmede, kullanım süresinin uzatılması seçeneği de bulunuyor.
Leiv Eiriksson'un 2009 sonunda Türkiye'ye getirilmesi ve 2010 başında sondaj çalışmalarının başlaması bekleniyor.