'Tehlikeli madde' denetimleri yetersiz'

Güvenbir OSGB Genel Müdürü Çolak, 'Yaklaşık 16 bin firmanın Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu olmasına rağmen yetersiz yaptırımlar nedeniyle buna uyulmuyor.' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1 Temmuz 2015 itibariyle tehlikeli madde işiyle uğraşan işletmeler, olası iş kazalarının engellenmesi için “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD)” bulundurmak zorunda. Zorunluluğun gelmesiyle üniversite mezunu birçok kişi TMGD sertifikası alabilmek için kurslara ve sınavlara başvurdu. Türkiye’de 500 olan danışman sayısı kısa bir sürede 5000’e ulaştı ancak tehlike geçmedi. Denetimlerin yetersiz, cezaların az olması nedeniyle firmalar TMGD bulundurma zorunluluğuna uymuyor. Yani tehlike devam ediyor. Durum böyle olunca birçok sertifikalı danışman da işsiz kaldı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, yaklaşık 16 bin firmanın TMGD bulundurma zorunluluğu olduğunu, ancak büyük bir çoğunluğunun yetersiz yaptırımlar nedeniyle buna uymadığını söyledi.

Dr. Ali Çolak, danışman bulundurma zorunluluğuna uymayan firmalara uygulanacak cezai yaptırımların ağırlaştırılması ve denetimlerin sıklaştırılmasıyla olası iş kazalarının önüne geçileceğini, TMGD adaylarının da işsiz kalmayacağını sözlerine ekledi.

Şuanda sertifikalı TMGD sayısının 5000’e ulaştığını söyleyen Dr. Ali Çolak, “Bu danışmanların yaklaşık 2500’ü işsiz durumda. Sayıları 16 bini bulan firmalar kanunen zorunluluklarını yerine getirirse şuan hiçbir danışman açıkta kalmaz.” dedi. Aksi halde ise bu sayının giderek artacağını belirtti.