'Tekstil sektöründe ciddi bir işbirliği sağlayabiliriz'

Türkiye'nin tekstil sektöründe Finlandiya'nın ise, tekstil sektörüne yenilenebilir ve yüksek kalite hammadde sağlamada önde geldiğini kaydeden Finlandiya Dış Ticaret Bakanı Toivakka, "İki ülke arasında çok çeşitli bir işbirliği fırsatı görüyorum” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS

ANKARA - Finlandiya Avrupa İlişkileri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka, Finlandiya’da geliştirdikleri yeni teknoloji ile ağaçtan elyaf ürettiklerini belirterek, bunun yeni olduğu kadar daha dayanıklı, daha uygun maliyetli bir teknoloji olduğunu söyledi. Toivakka, “Türkiye tekstil sektöründe öncü bir ülke. Ağaç teknolojisi Finlandiya’da çok kuvvetli ve oldukça yenilikçi bir teknoloji. Bu alanda ciddi bir işbirliği sağlayabiliriz. Türkiye ile işbirliği yapmayı arzu ediyoruz” dedi. Geçtiğimiz gün, çeşitli sektörlerden firmaların da yer aldığı bir heyet ile birlikte Türkiye’ye gelen ve 3 gün süresince bir dizi temasta bulunan Finlandiya Avrupa İlişkileri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka, DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile imzaladıkları Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi Anlaşması’na (JETCO) değinen Toivakka, “JETCO, işbirliği fikirlerinin görüşülebileceği, iş planlarının öğrenilebileceği ve sorunların, endişelerin yetkililere aktarılabileceği bir platform sunuyor” dedi. Toivakka, Finlandiya’daki firmaları sadece bu yeni ekonomik ve ticaret komitesiyle ilgili değil, Türkiye’deki iş fırsatlarıyla ilgili de bilgilendireceklerini aktardı. 

“JETCO ile engeller aşılacak” 

Toivakka, “Türkiye’de ve Finlandiya’da iş yapma kültürü çok benziyor. Ticaret, uzun süreli güvene bağlı ilişkilere dayanıyor” dedi. Finlandiyalı şirketlerin Türkiye’de bazı teknik engellerle karşılaştığını belirten Toivakka, “Bu açıdan JETCO’nun kurulması, olası engellerin aşılması bakımından, pragmatik bir platform” diye konuştu. 

Türkiye’de makine ve aksamları, ICT ve enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 10 adet Finlandiyalı şirketin bulunduğunu belirten Toivakka, şunları söyledi; “Türkiye’ye yenilenebilir enerji ve bioekonomi alanlarında yüksek derece uzmanlığa sahip bir iş delegasyonu ile geldim. Bu sektörler Türkiye’de gelecek dönem yatırımları olabilecek sektörler. Burada şunu vurgulamak istiyorum; Türkiye tekstil sektöründe öncü bir ülke. Finlandiya ise, tekstil sektörüne yenilenebilir ve yüksek kalite hammadde sağlamada önde gelen bir ülke. Burada işbirliği fırsatı görüyorum. Finlandiya’da yeni bir teknoloji geliştirildi. Elyaf üretmek için ağaçlarımızı kullanıyoruz. Pamuk kullanılmıyor. Bu elyaf üretmek için yeni bir yol; daha dayanıklı, daha uygun maliyetli ve daha çevreci bir yol. Ciddi bir işbirliği sağlayabiliriz. Ağaç teknolojisi Finlandiya’da çok kuvvetli ve oldukça yenilikçi bir yol. Finlandiya’da bu teknolojiyi geliştirdik ve Türkiye ile işbirliği yapmayı arzu ediyoruz” dedi.

“Yunanistan’ın borç iptaline yönelik talebini kabul etmeyiz"

 Yunanistan’ın yeni Başbakan’ı Aleksis Tsipras’ın ekonomi politikalarına yönelik olarak Toivakka, şunları söyledi; “Yunan halkı oy verdi ve şimdi Yunanistan’ın yeni hükümetinin, Avrupa’nın diğer hükümetleri ve kurumlarıyla birlikte çalışmasının vakti geldi. Euro Bölgesi’nin işleyişi, güçlü kurallarla birlikte, ortak güven ve iyi niyetli işbirliğine dayanıyor. Finlandiya, Yunanistan’ın yeni hükümetiyle ortak anlayışa ulaşmak için çalışacaktır. Yunanistan’daki seçim sonucu Euro Bölgesi’ndeki krizin yönetimi konusunda Finlandiya’nın pozisyonunu değiştirmeyecek. Başbakanımızın açıkça ifade ettiği gibi; Finlandiya, seçimler öncesinde tartışmaların parçası haline borç iptaline yönelik bir talebi kabul etmeyecektir.”

“Avrupa’nın direncini Finlandiya ile kırabiliriz” 

Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka ile görüşen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılabileceğini ifade ederek, Finlandiya’daki bütün yatırımların Türk şirketlerine açılmasını, ülkedeki inşaat, arıtma sistemleri, sanayi tesislerinin Türk şirketlerince yapılmasını talep ettiğini söyledi. Türkiye’deki inşaat sektörünün gücüne ve büyüklüğüne işaret eden ve Moğolistan’dan başlayarak Balkanlar, Kafk aslar, Ortadoğu ve Afrika’nın önemli kısmına Türkiye’nin yatırım yaptığını bildiren Güllüce, “Afrika’da birçok ülkede ciddi anlamda inşaat sektörümüz iş yapıyor. Avrupa’da bu konuda zayıfız, o yüzden de Avrupa’daki bütün inşaat sektörünü ele geçirmek için Finlandiya ile müşterek olmak istiyoruz. Almanya, Fransa, İspanya’da, Avrupa’nın tüm ülkelerinde iş yapmak istiyoruz ama basamak olarak ve ilk adım olarak Finlandiya tercihimiz olur ki diğer ülkelere onlarla birlikte hareket edelim” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir