'Türk demokrasisi ve ekonomisini 24 ülkede anlatacağız'

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, darbe girişimi sonrası demokrasiyi savunmak, üretimi artırmak ve yurtdışında Türkiye’yi anlatmak adına ‘durumdan vazife çıkardıklarını’ belirterek 24 ülkeyi ziyaret edeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ebru SUNGUR 

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’de ekonominin sağlam olduğunu, iş hayatının normal seyrinde yürüdüğünü yabancı yayınlara verdikleri ilanlarla dile getiren sivil toplum kuruluşları, bu çabalarını bir adım ileriye taşıyor. 15 Temmuz Cuma gecesi meydana gelen darbe girişiminin hemen ertesinde, 18 Temmuz Pazartesi sabahı 12 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek bir bildiri yayımladığını hatırlatan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, bu buluşmada ve ardından yapılan toplantılarda ‘kurum milliyetçiliği’ yapmadan yurtdışında Türkiye’yi anlatma yönünde karar aldıklarını, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte 24 ülkelik bir liste oluşturduklarını, bu ülkelerin kimini bakanla birlikte, kimini ise sadece STK’lar olarak ziyaret edeceklerini söyledi. İşte bu ziyaretlerin ilki dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve STK temsilcilerinden oluşan bir heyetle Danimarka’ya gerçekleştirildi.

Nail Olpak, Danimarka ziyareti öncesi gazetecilerle bir araya gelerek hem MÜSİAD’ın 15 Temmuz sonrası eylem planını açıkladı hem de gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Darbe girişimi olduğu gece 00.30’da MÜSİAD olarak darbeye karşı olduklarını ifade eden bir açıklama yaptıklarını hatırlatan Olpak, o geceden itibaren direnme, üretme ve yurtdışı algıdan oluşan üç ayaklı bir eylem planını uygulamaya koyduklarını anlattı. Olpak, “15 Temmuz itibariyle tüm üyeleri, aileleri ve işletmeleriyle gece direnip gündüz üreten MÜ- SİAD, ülkemiz ne zaman, nerede ihtiyaç duyarsa her zaman olduğu gibi milletinin yanında olmaya devam edecektir” dedi.

FaceTime’dan yoklama alınıyor 

Bu süreci Whatsapp ve FaceTime başta olmak üzere teknolojik imkanları kullanarak yönettiklerini, yurdun dört bir yanındaki demokrasi nöbetlerine katıldıklarını, her akşam alanlara çıkan üyelerinden görüntülü yoklama aldıklarını, geceyi ise tıpkı ticari işletmelerde olduğu gibi Z raporuyla kapadıklarını anlatan Olpak, her gece alanlara çıkmalarına karşın gündüz işlerinin aksamamasına, her zamankinden daha çok üretmeye önem verdiklerini kaydetti. Olpak, yaklaşık bir aydır her gece meydanlara çıkan özellikle mavi yakalı çalışanlarında performans düşüşü gözleyip gözlemediklerine ilişkin soru üzerine, “Bu konu bizi de kaygılandırıyordu. Ancak üyelerimizle yaptığımız görüşmeler, bunun üretim performansına yansımadığını ortaya koydu” dedi. 

‘OHAL’i lehimize kullanacağız’ 

Üretim konusunda daha ‘agresif’ olacaklarını dile getiren Olpak şunları söyledi: 

“Tıkanan noktalar olursa daha hızlı aksiyon alacağız. Durumdan vazife çıkardık. Daha güçlü Türkiye için yürümüyoruz, koşuyoruz. OHAL’in iş dünyasına ve günlük hayatımıza şu ana kadar olumsuz hiçbir yansıması yok. Bir taraftan OHAL’de hayatımızın normal olarak devam ettirirken ve normal devam ettiğini tüm dünyaya anlatırken, diğer taraftan ekonomide tıkanan noktaları açmak, teşvikleri artırmak gibi konularda OHAL’i lehimize kullanmak için de girişimlerde bulunduk ve bulunacağız.” 

Bu süreçte ne işletmelerinde, ne de MÜSİAD’da hiçbir faaliyeti ertelemediklerini belirten Olpak bu çerçevede 20. Uluslararası İş Forumu’nun 10 Kasım 2016’da, 16. MÜSİAD EXPO’nun 9-12 Kasım 2016’da, Hightech Port MÜSİ- AD’ın 9-12 Kasım 2016’da, 2. Glopal Satellite Show’un da 29-30 Kasım 2016’da, daha önce planlandığı şekilde gerçekleştirileceği, ayrıca yurtiçinde 10 yeni şube açacaklarının bilgisini verdi. 

‘En fazla dayak yediğimiz alan’ 

Yurtiçinde gerek demokrasiye sahip çıkma gerekse de ülke ekonomisini üretimle destekleme anlamında faaliyetlerinin arzu ettikleri performansta yürüdüğünü kaydeden Olpak, yurtdışında ise zayıf kalındığını söyledi. Olpak şöyle konuştu: “FETÖ 30-40 yıldır yurtdışında yuvalanmış. En fazla dayak yediğimiz alan yurtdışı. Darbe girişiminin ticari anlamda yansımaları da oldu. Üyelerimize yurtdışından ‘Siparişimi alabilecek miyim?’ diye sorular geldi. Kimi üyelerimiz FaceTime’dan fabrikalarında üretimin sürdüğünü yurtdışındaki müşterilerine gösterdiler.” 

MÜSİAD olarak Türkiye’yi doğru anlatmak için yurtdışı teşkilatlarını aktif şekilde kullanacaklarını anlatan Olpak, “65 ülkedeki 169 irtibat noktamız aracılığıyla hemen 16 Temmuz itibarıyla başlattığımız PR çalışmalarını artırarak, ülkemizin olumlu algısına katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi. Olpak bu kapsamda muhataplarla birebir görüşmelerin yanı sıra yurtdışı yayınlar aracılığıyla ilan, makale, haber, röportaj gibi iletişim imkanlarından da yararlanacaklarını, ayrıca, Sudan, Makedonya, Azerbaycan, Pakistan, Kazakistan, Strazburg, Karlsruhe, Güney Afrika, Addis Ababa, Avusturalya ve Japonya’da şube açacaklarını bildirdi.

‘Temizim diyen hayal görür, ihraçlar başladı'

Darbe girişimi sonrasında devletin yeniden yapılandığını belirten Olpak, “Biz de bunu doğru okumalıyız. En büyük yanlış cemaatlerin iktisadi işletmelerinin olmasıydı” dedi. Olpak, 11 bin MÜSİAD üyesi arasında FETÖ’ye destek verenler olup olmadığı yönündeki soru üzerine de şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’nın yaveri FETÖ üyesi çıktı. Temizim diyen hayal görür. Bizim de şubelerimizde ve genel merkezimizde ihraçlar başladı. 17-25 Aralık sonrasında bu yapıyla ilgili olanlar varsa onlarla yolumuzu ayırıyoruz.” 

Bankalara seslendi: Bu ay sonuç görmeliyiz yoksa bağrışacağız

Merkez Bankası’nın, bankaların TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirmesini değerlendiren Olpak, bunun, bankaların daha uygun koşullarda kredi kullandırabilmesi için bir imkan olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın son adımının, üst banttan faiz indirmekten daha etkili olduğu görüşünü dile getiren Olpak, “Bankacılık sistemi bu imkanı doğru kullanmazsa bağrışacağız. Bugünden yarına değil belki ama bu ay içinde sonuç görmemiz lazım” dedi.

Demokrasi nöbetlerindeanılar biriktirdi

15 Temmuz’dan sonra her gecesini meydanlarda demokrasi nöbetinde geçiren Nail Olpak, izlenimlerini ve anılarını da paylaştı. Antalya’da, evinde yaptığı poğaçaları pazar arabasına koyarak demokrasi nöbetine gelenlere dağıtan 70 yaşlarındaki kadının bu davranışının kendisini çok etkilediğini anlatan Olpak, “Sunumu, nezaketi ve mütevazılığı gençlere örnek oluyordu” dedi. Münih’te, BMW’de staj yapan 20 yaşındaki oğlunun da, “Bu süreçte ülkemde olmayacağım da nerede olacağım, sizden bilet parası da istemiyorum, harçlığımla aldım” diyerek bir haftalığına geldiğini belirten Olpak şöyle devam etti: “Oğlumun geldiği akşam Münih’te bir AVM’de silahlı saldırı oldu, 19 kişi yaşamını yitirdi. Oğlum, ‘Dün akşam o AVM’de yemek yemiştim, gelmeseydim bu akşam da orada yemek yiyecektim’ dedi.”

Bu konularda ilginizi çekebilir