'Türkiye'de enflasyon haziran ayında düşüş gösterecek'

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Birch, enflasyon oranı haziran ayında yüzde 0,7 ya da biraz daha fazla azalarak yüzde 9 seviyelerine gerileyebileceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch, enflasyonun haziran ayında düşüş göstetereceğini belirterek,  enflasyon oranının haziran ayında yüzde 0,7 ya da biraz daha fazla azalarak yüzde 9 seviyelerine gerileyebileceğini ifade etti. 

 Birch, enflasyonun mayıs ayına göre daha düşük seviyede olacağını bildirdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) en son yaptığı faiz indiriminin hükümeti tatmin etmediğini ancak bu indirimin enflasyonun gerilemesini sağlayan etkenlerden bir tanesi olacağını aktaran Birch, enflasyonun haziran ayında yüzde 0,7 ya da biraz daha azalarak yüzde 9 seviyelerine gerileyebileceğini dile getirdi. 

Birch, yaz ayında enflasyonda fazla bir azalış olmayabileceğini  ancak ekim ayında önemli derecede azalma gerçekleşebileceğini işaret etti. 

"Enflasyon haziran ayında yüzde 8,7 seviyelerine gerileyecek" 

Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose ise Türkiye'de  enflasyonun haziran ayında yüzde 8,7 seviyelerine gerileyeceğini belirtti. 

Ghose, Türkiye'de enflasyonun 2014 yılında ortalama yüzde 7 seviyesine gerileyeceğini öngördüğünü ifade etti. 

ABN AMRO Avrupa ve Ortadoğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti  Arjen van Dijkhuizen de enflasyonun mayıs ayında yükseldiğini, ancak bundan sonra enflasyonda kademeli bir düşüş olacağını vurguladı. 

van Dijkhuizen,  2014 yılında enflasyonun ortalama yüzde 8,5 civarında olacağını kaydetti.  

Capital Economics'in Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jackson ise enflasyonun  haziran ayında yüzde 9'a gerileyebileceğini belirterek,  enflasyonun hala yüksek  ve TCMB'nin hedeflerinin üzerinde olduğunu, ancak yine de  düşüş eğilimi içerisinde bulunduğunu bildirdi.  

"Türkiye düşünüldüğünden daha güçlü bir ekonomiye sahip" 

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da enflasyonun haziran ayında yüzde 0,75 , yüzde 1 civarında azalacağını ifade etti. 

Önceki yıllarda istikrarlı bir Türk Lirası'nın fiyatlar üzerinde olumlu bir etkisinin olduğunu aktaran Hungerland,  Türk Lirası'nın ilerideki zamanlarda daha istikrarlı hale geleceğini ve enflasyonun da düşüş göstereceğini dile getirdi. 

Irakta'ki kaosa rağmen Türkiye'nin emtia fiyatlarından da fazla etkilenmeyeceği değerlendirmesinde bulunan Hungerland, Türkiye'nin düşünüldüğünden daha güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu vurguladı.  

Wolf-Fabian Hungerland, 2014 yılı genelinde ise enflasyonun yüzde 8,1- 8,6 arasında gerçekleşeceği öngörüsünü paylaştı. Hungerland, ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve politik gelişmelerin Türk Lirası'nı etkilemesi durumunda enflasyonun yükselebileceği uyarısında bulundu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir