'Üretici bu yıl bizi dinlemedi'
TZOB Genel Başkanı Bayraktar fındık fiyatlarına ilişkin, ' Bu yıl rekolte tahminini açıkladık. Üreticimize emanete fındık vermemesini söyledik. Ama üreticimiz bu yıl bizi dinlemedi' dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık fiyatlarının düşmesine ilişkin, "Geçen yıl üreticimiz fındığını pazara indirmedi, bizim rekolte tahminlerimize güvendi, inandı ve bunun sonucunda fındık fiyatları 15 liranın üzerinde seyretti. Bu yıl da rekolte tahminini açıkladık. Üreticimize emanete fındık vermemesini söyledik. Ama üreticimiz bu yıl bizi dinlemedi" açıklamasında bulundu.
Bayraktar Düzce Ziraat Odasını ziyaretinde yaptığı basın toplantısında, iki milyona yakın insanın geçimini sağladığı fındık fiyatlarının düşüşte olduğunu söyledi.
Dünya fındık ticaretinde Türkiye'nin "en büyük söz sahibi" olduğuna dikkati çeken Bayraktar, ülkenin gıda-tarım ihracatının altıda birlik bölümünü tek başına fındığın oluşturduğunu ifade etti.
Alıcısı az ve satıcısı çok olan bir sektörde rekabet ortamının olmadığını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:
"Rekabet ortamının olmaması bu sektöre tekelleşme olduğunu gösterir. Uzun yıllardır ziraat odaları olarak bu tekellerle, fındık fiyatlarının ve fındık piyasasının oluşması noktasında büyük bir mücadele vermekteyiz. Biz bu tekellerle mücadele verirken çoğu zaman yalnız kaldık ve bize hiçbir alandan hiçbir paydaştan destek gelmedi. Bugün de bu mücadeleyi yalnız veriyoruz. Fındık fiyatları 15 lira ve üzerine çıkmışsa bu bizim mücadelemiz sonucundadır. Bizim rekolte çalışmalarımız ve bu çalışmaları kamuoyuna sunmamız ve kamuoyunu buna inandırmamız sonucundadır."
Üreticinin geçen yıl fındığını pazara indirmediğini ve emanete vermediğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Üretici bizim rekolte tahminlerimize güvendi, inandı ve bunun sonucunda fındık fiyatları 15 liranın üzerinde seyretti. Bu yıl da rekolte tahminini açıkladık. Üreticimize emanete fındık vermemesini söyledik. Ama üreticimiz bu yıl bizi dinlemedi. Emanete keşke fındık vermeseydi. Bir yabancı firma manavlarla ve tüccarlarla anlaşmak suretiyle çiftçinin görüşünü almadan 20 bin ton fındığı dış piyasa sattı. Dış piyasanın bugün geçici olarak ihtiyacını karşıladı. İşte bugün fındık fiyatlarının düşmesinin nedeni budur. Keşke üreticimiz bizi dinleseydi. Fındık piyasası niye 14-15 liradan açıldı? Çünkü bu tekeller bizim fındık rekolte tahminlerimizin doğru olduğunu biliyorlardı. Bu tekellere karşı TZOB olarak hükumetimizle görüşmelerimizi yaptık, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) devreye girmesini talep ettik. Sektörde ciddi bir oligopol yapı var. Bunu kırmak devletin elinde. İşte burada devlet bize lazım. Devlet milyonlarca insanın kaderini bir yabancı firmaya bırakamaz. Şu an için kısa vadede TMO'ya alım yapmasından başka bir çıkar yol da fiyatları düzenleyecek başka bir mekanizma da başka bir kuruluş da görülmemektedir."
"Emanete çok fındık bırakıldı"
Ziraat odaları mücadele vermeseydi fındık fiyatı 5 lira seviyesinden aşağıda kalacaktı" ifadesini kullanan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Emanete tahminlerimizin çok üstünde aşırı bir fındık bırakıldı. Adamlar rahatlatıldı. Şimdi üreticimiz diyor ki, 'Ben fındık bırakmadım'. Tamam sen bırakmadın ama bırakanlara bak. Şimdi o emanete fındık bırakanlar da bizden çare arıyor. Çünkü parasını almaya gittiğinde düşük fiyattan fındığı satacak. Karadeniz'de yaşayan herkesin fındık ürününün ve fındıkçının arkasında olması lazım. Esnafının da esnaf odalarının da tüccarının da ticaret odalarının da sanayicinin de sanayi odalarının da, üretici birliklerinin de kooperatiflerin de bu bölgede yaşayan herkesin, üreticinin arkasında olması lazım ve bize bu manada destek vermesi lazım."
Bayraktar, toplantının yapıldığı salonda süt ve fındık ikramında bulundu.