”1 Kasım'da yeni sevk zincirini başlatacağız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 19 ilde sevk zincirini 1 Ocak 2009'da uygulamaya koymayı hedeflediklerini belirtti
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, aile hemiliği uygulamasına geçilen Bayburt, Isparta, Gümüşhane ve Denizli'de 1 Kasım 2008'den itibaren ilk müracaatın aile hekimliğine yapılması zorunluğunun yani sevk zincirinin başlatılacağını, uygulamaya geçilen diğer 19 ilde de sevk zincirini 1 Ocak 2009'da uygulamaya koymayı hedeflediklerini bildirdi.
Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yöneticileri ile kurum toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, sosyal güvenlik alanındaki uygulamalar ve bakanlığı ilgilendiren çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.
Özel hastanelerin sigortalılardan aldıkları fark ücretinin 1 Temmuzdan itibaren yüzde 30 ile sınırlandırılmasıyla 2 aylık dönemde kamudan özel sağlık kuruluşlarında ayda yaklaşık 250 bin hasta yönelişi olduğuna dikkati çeken Çelik, sağlıktaki gelişmeleri yıl sonuna kadar elde edilecek veriler ışığında değerlendireceklerini söyledi. Çelik, "Yüzde 30 sınırlamasıyla SGK ile sözleşmesini iptal eden sağlık kuruluşu sayısı 20'dir. Hastanelerle branş bazlı anlaşma yapılmasıyla ilgili teknik çalışmalarımızı şu anda sürdürmekteyiz. Önümüzdeki ay içinde bununla ilgili nihai bir noktaya gelmiş olacağız" dedi.
Kurumun 2007 sonundaki toplam sağlık giderinin 19,9 milyar YTL olduğunu belirten Çelik, bu yılın 8 ayındaki sağlık harcamasının ise 16 milyar 944 milyon YTL gerçekleştiğini ifade etti. Çelik, "SGK'nin 2009 sağlık bütçesinin yaklaşık 29 milyar YTL olması öngörülmektedir" diye konuştu.
Bakan Çelik, 1 Ekimde uygulamaya giren yeni Sağlık Uygulama Tebliği ile sağlık harcamalarının makul seviyede tutulması ve suistimallerin önlenmesi amacıyla bir dizi yenilik getirildiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:
"Aile hekimliği uygulamasının başladığı illerimizden Bayburt, Isparta, Gümüşhane ve Denizli'de 1 Kasım 2008'den itibaren ilk müracaatın aile hekimliğine yapılma zorunluğu, yani sevk zinciri uygulaması başlatılacaktır. Aile hekimliğinin uygulandığı diğer 19 ilimizde de sevk zincirini 1 Ocak 2009'dan itibaren uygulamaya koymayı hedefliyoruz. Söz konusu uygulama ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde gereksiz müracaatlar nedeniyle oluşan mali kaynak, insan gücü ve zaman kaybının önlenmesi sağlanacaktır. Aile hekimliğinin uygulandığı gelişmiş ülkelerde ayaktan tedavilerin yüzde 85'i birinci basamakta yapılmaktadır. Bu oran ülkemizde yüzde 60 oranında ele alındığında dahi ülke çapında aile hekimliği uygulaması halinde 3,3 milyar YTL'lik tasarruf mümkün olacaktır. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren aile hekimliği uygulanan 23 ilde sevk zinciri uygulamasına geçilecek olursa yaklaşık 650 milyon YTL tasarruf sağlanacaktır."