1 milyon kişilik ek istihdam sözü

Ekonomi şurasının basına kapalı bölümünde oda ve borsa başkanlarının istihdam için verdiği taahhüdün 1 milyon sayısına ulaştığı öğrenildi. (Hüseyin Gökçe/Mehmet Kaya)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE / MEHMET KAYA

TOBB tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimini oluşturan bakanların katıldığı Ekonomi Şurasının basına kapalı bölümde istihdam ve firmaların kamudan alacakları ana tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantının sonuna doğru iş insanlarından yeni istihdam sözü aldığı öğrenildi. Her üyenin 2 yeni istihdam yapmasını isteyen Erdoğan il temsilcisi oda-borsa başkanlarıyla tek tek konuşarak taahhüt ettikleri istihdam sayısını sordu ve yanıtları da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da listelediği öğrenildi. İlave istihdam konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık iş insanlarıyla şakalaştığı belirtildi. DÜNYA'nın aldığı bilgilere göre çeşitli oda ve borsa başkanlarının verdiği taahhüt 1 milyon istihdam sayısına ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sektörel ve bölgesel taleplerin okunmasının ardından bütün maddelerin notlarını aldığı ve değerlendirme konuşmasında bunlara yanıt verdiği kaydedildi. Erdoğan, özellikle yerel inşaat ve altyapıya yönelik talepler konusunda bütçedeki yatırım ödeneklerinin üzerindeki taleplere işaret ederek, bunların karşılanmasının 2019 için mümkün olamayacağını, altyapı konusunda iş dünyası ile yerel yönetimlerin katkı verme modelleri oluşturmasını önerdiği kaydedildi.

Bütçe disiplini vurgusu

Erdoğan'ın genel olarak taleplere yönelik, "2019'da bütçe disiplinini bozmamız mümkün değil. Her bir talebin bütçeye etkisine bakılarak bir çalışma yapacağız. Bu yıl bütçeye yük getirecek bir talepte bulunmayın" dediği öğrenildi. Erdoğan'ın firmaların kamudan çeşitli kalemlerde oluşan alacakları konusuna ilgi gösterdiği, özellikle KDV iadelerinin ödenmesinde bir çalışma yapılacağını vurguladığı kaydedildi.

Erdoğan'ın başta KDV iadeleri olmak üzere, kamunun özel şirketlere olan gecikmiş ödemelerine yönelik tahvil verme konusunun bütçeye olası etkilerinin değerlendirilmesi talimatı verdiği bildirildi. Önceki yıllardan farklı olarak, 2019'da Hazine'nin ikrazen özel tertip devlet tahvili çıkarma limiti 30 milyar TL'ye yükseltilmişti.

Bu arada, OSB dışındaki imalat sanayii firmalarının enerji maliyetlerinin düşürülmesi konusunda bir araştırma yapılması konusunda da Cumhurbaşkanı'nın talimat verdiği öğrenildi. Toplantıda ayrıca sektör meclisleriyle başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkların bir araya gelerek sorunlara çözüm oluşturmak için çalışmaları kararlaştırıldı.