10 yılda büyük yatırımlar yaptık
Bakanı Yıldırım, "Türkiye son 10 yılda sivil havacılıkta ortaya koyduğu olağanüstü başarıyı uluslararası sivil havacılık nezdinde aha etkin olmakla dünya sivil havacılığına da taşımayı hak ediyor" dedi.
İZMİR - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son 10 yılda sivil havacılıkta olağanüstü bir başarı ortaya koyan Türkiye'nin uluslararası sivil havacılık nezdinde daha etkili olması gerektiğini belirtti.
Yıldırım, Grand Swiss Otel'de düzenlenen Türkiye-Amerika Sivil Havacılık Konferansı'nda yaptığı konuşmada, geçen yıl İzmir'de Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansını gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Bugün yapılan konferansta katılımcı ülkelerin deneyimlerini paylaşacağını, sivil havacılığın küresel anlamda geldiği noktanın değerlendirileceğini dile getiren Yıldırım, geleceğe yönelik havacılık politikalarının da burada şekilleneceğini ifade etti.
Ulaşım ve erişimin önemini anlatan Bakan Yıldırım, ulaşımın ülkeler arasındaki ilişkileri geliştiren, dostluğu pekiştiren, ticareti arttıran, ülkeleri birbirine daha yakınlaştıran, küresel barışa katkı koyan çok önemli bir vasıta olduğunu belirtti.
"Son 10 yılda ciddi yatırımlar yaptık"
Türkiye'nin sivil havacılıkta dünya ortalamasından çok yüksek oranda büyüdüğünü ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu tek başına bizim ortaya koyduğumuz sivil havacılıktaki serbestleşme, dış politikadaki çok boyutlu ilişkilerimizi geliştirme, Afrika ile Karayipler ile ortaklık, uluslararası ilişkilerde gittikçe etkinliği artan bir Türkiye'nin getirdiği sonuç değildir. Şüphesiz bunların büyük katkısı var ama bir o kadar da dünyadaki değişim, dünyanın ekseninde yaşanan değişimdir. Özellikle 2008'den itibaren başlayan bu değişim bugün daha görünür hale gelmiştir. Asırlar boyunca ticaret yollarının, kervanların doğudan batıya gittiğini biliyoruz. Ama 2008-2009 küresel krizinden sonra bu değişim gözle görünmeye başlamıştır. Artık hareket batıdan doğuya olmaktadır. Türkiye konum itibarıyla bir köprü, kavşak konumundadır. Bu yüzden de sorumluluğumuz daha da artıyor. Buradan dünyanın başka noktalarına gidecek dostlarımıza en iyi hizmeti vermek en önemli görevimizdir."
9 milyar avroluk havaalanı ihalesi
Son 10 yılda havacılık alanında çok ciddi yatırımlar yaptıklarını, 26 olan ticari amaçlı havaalanı sayısının 49'a çıktığını, yıl sonuna kadar bunun 53'e yükseleceğini belirten Yıldırım, 3 Mayıs'ta dünyanın en büyük havalimanlarından birinin daha ihalesini gerçekleştireceklerini dile getirdi. İhalenin 9 milyar avro değerinde olduğunu, bunu da kamu bütçesinden para çıkmadan gerçekleştirileceğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Katlanarak büyüyoruz. İç hatlarda her yıl yüzde 100 büyüme sağlamışız, dış hatlarda yine yüzde 13-15 arası, transferlerde 10 yıl önce 1 milyon yolcu transfer ederken şu anda 13 milyona çıkmışız. Her sene yüzde yüzün üzerinde büyümemiz var. Bir şey yapmazsak bu büyümeyi sürdürülebilir halde tutamayız. Bu projeyi kamu özel sektör ortaklığı şeklinde yapmaya karar verdik. Bunu kararlaştırdığımızda 'Küresel krizin bu kadar etkin olduğu bir dönemde 25 yıllığına 9 milyar avroluk yatırımı kim yapacak' diyenler oldu. Bizim cevabımız çok net. Biz geçtiğimiz 10 yıl içerisinde havacılık sektöründe projelerin yüzde 80'ini bu modelle gerçekleştirdik. Buraya gelene kadar en az 8-10 denememiz var, ispatlanmış başarımız var. Yapacağımız bu projenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşmesinde bir sorun görmüyoruz ve eminim ki bütçemizden bir kuruş bile çıkmadan bu projeyi gerçekleştireceğiz. 4-5 yıl sürecek birinci etap yatırımda 90 milyon yolcuya erişen, 25 yıl sonra ise 150 milyona kadar genişleyebilecek bir potansiyele sahip. 6 tane birbirinden bağımsız kullanılabilen pisti, taksi yolu ve tamamı bittiğindede 1,5 milyon metrakere kapalı alana sahip bir terminal. Geleceğin havacılık beklentilerini bugünden göremezsek, büyümenin ihtiyaçlarını bugünden karşılayamazsak, tedbirlerini alamazsak üzerimize düşen görevi yapmamış oluruz."
"Kriz senaryolarını da gözden uzak tutmuyoruz"
Türkiye'de 10 yıl önce 8 milyon uçuş yapılırken bugün sayının 65 milyona ulaştığını, yıllar geçtikçe bu sayının daha da arttığını vurgulayan Yıldırım, "Son 10 yılda uçakla ilk defa tanışan 16 milyon yolcumuz oldu. Artık insanlar 10 yıl öncesinin fiyatlarının yarısına uçabiliyor. Sektörün cirosunda 8, çalışan sayısında 4, havaalanları kapasitesinde 4, uçak filo kapasitesinde ise 2,5 kat büyüme sağlandığının altını çizen Bakan Yıldırım, THY'nin 10 yıl önce 55 uçağının olduğunu, şu anda 200'ün üzerine çıktığını, bir o kadar da sipariş verdiğini belirtti.
Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'nin 750 ticari uçak sayısına ulaşmasını hedeflediklerine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"THY, önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde yarısından fazlasını geçiyor. Avrupa'nın bir numarası oluyor. Sivil havacılıktaki hedeflerimizi değiştirmek durumuyla karşı karşıyayız. Çünkü havayolu şirketleri çok agresif gidiyor. Bu güzel bir şey ama zaman bizi de düşündürmüyor değil. Büyüme bu kadar hızlı olurken kriz senaryosu var mı yok mu bunu da ihmal etmiyoruz. Büyümeyi izliyoruz ama kriz senaryolarını da gözden uzak tutmuyoruz. Çünkü havacılık, küresel olaylarda en fazla etkilenen sektördür."
THY'nin Afrika'daki 36 noktaya direkt uçuş yaptığını anımsatan Yıldırım, yıl sonu itibarıyla bu sayının 43'e çıkacağını belirtti. Direk uçuşlarla birlikte ticaretin o ülkelerle 7-22 kat arasında arttığına dikkati çeken Yıldırım, "Bunların hepsi 3 senede oldu. Ulaşınca her şeyi hallediyorsunuz" dedi.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü
Türkiye'nin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nde etkin temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Afrika ve Amerika kıtasındaki 30 ülkeden gelen temsilcilere seslenerek, "Türkiye son 10 yılda sivil havacılıkta ortaya koyduğu olağanüstü başarıyı Uluslararası Sivil Havacılık (ICAO) nezdinde daha etkin olmakla dünya sivil havacılığına da taşımayı hak ediyor. 8-10 ülkenin katılımıyla küresel bir sivil havacılık vizyonu oluşturamayız. Bunun yolu ICAO'yu serbestleştirmek,dünyaya açmaktır. Bu fırsat önünüze gelecek, desteklerinizi bekleyeceğiz'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, konuk ülke temsilcilerinden İzmir EXPO 2020 adaylığına da destek istedi.