100 bin kişilik istihdam sözü

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Öztaşkın, sektörün yeniden işçi alımına başlayacağını, 100 bin kişiyi istihdam etmeyi düşündüklerini belirtti. (Osman Kılıç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSMAN KILIÇ

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Öztaşkın, sektörün yeniden işçi alımına başlayacağını, 100 bin kişiyi istihdam etmeyi düşündüklerini söyledi.

Sektör açısından 2018 yılını değerlendiren Öztaşkın, "Kasım-Aralık aylarındaki KDV indirimine rağmen 2018 yılında yüzde 10-15'lik gerileme olduğunu düşünüyorum" dedi. Gerekli destekler verildiği takdirde mobilya sektörünün de lokomotif sektör olabileceğini ifade eden Öztaşkın, "Bunu KDV indirimiyle yapabiliriz. Sektöre hız verip eski kuvvetinin kazandırılması gerekiyor. Diğer rakip ülkelere göre Avrupa pazarı sektör için büyük bir avantaj. Rakip ülkelere göre tedarik süremiz oldukça düşük durumlarda. Bunu beyaz eşya gibi mobilyaya da da getirmeniz lazım. Mobilyada ertelenen talepler geri gelecek diye düşünüyorum. Satışlar açısından yüzde 25- 30'ları bulacağız diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Sektöre can suyu gerekiyor"

Sektörün durumunun ağır olduğunu ifade eden Öztaşkın, "Firmalarımız çok yoruldu sektöre can suyu gerekiyor. Kullandığımız her üründe zamlar yapıldı bunun büyük etkisi oldu. Önceki ÖTV indirimi sonrasında yüzde 15'lik bir artış yaşandı. Asgari ücretin ve memur maaşlarının yükselmesiyle sektörün daha canlı olacağını düşünüyorum. KDV sektörün ajandasındaki bir numaralı madde. KDV'yi yüzde 8'de tutmak gerekiyor. Girdilerde de KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi gerekiyor. Diğer türlü sektörün büyümesi olmaz. KDV sektörün bacağına bağlanmış bir pranga gibi duruyor" dedi. Mobilya sektörünün iniş çıkışlara tahammülleri olmadığını ve tam kapasitede olunduğunda sektörde bir canlanma yaşandığını vurgulayan Öztaşkın, ihracatın da 15 - 20 milyar dolar seviyelerinde olması gerektiğini söyledi.

Mobilya tüketicilerinin ortalama yaşı 32

MOSDER, Method Research Company'e yaptırdığı mobilya tüketicilerinin profili, ürün kullanım ve satın alma davranışlarıyla ilgili araştırma sonuçları açıklandı. 19 ilde, toplam 2.000 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre; mobilya tüketicilerinin ortalama yaşı 32, sosyo-ekonomik statü grubu ise C1 ve C2, yüzde 52'sini çocuklu çiftler çiftler oluşturuyor. Tüketicilerin yüzde 33'ü 4-5 yılda bir mobilyalarını değiştirmeyi tercih ediyor, en fazla önem verdikleri kriter de ürün kalitesi ve uygun fiyat .