164 TL'lik asgari ücret teşviki ilk kez uygulanmaya başlanıyor

Toplu sözleşmeli işyerlerinde asgari ücret teşviki ilk kez 164 TL olarak uygulanacak. Sendikalar 2017 sonunda bitecek bu uygulamanın devam etmesini talep ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Toplu sözleşme imzalanan işyerlerinde çalışanlara verilecek ücret desteğinin daha yüksek uygulanmasına yönelik karar fiilen hayata geçiyor. Haziran ayı içinde bildirgelerini verecek işyerleri, eğer toplu sözleşme imzalanan sendikalı bir işyeriyse ücret desteğini 99.9 TL değil, 164.7 TL olarak bildirecek. Uygulama 2017 sonunda yürürlükten kalkacak ancak sendikalar ilk kez örgütlülüğe yönelik pozitif bir destek olması nedeniyle devam etmesini talep etti. Bu kapsamdaki firmalar mayıs ayından geçerli olmak üzere bildirgelerinde mahsup yapabilecek.

Hükümet, mart ayında yürürlüğe giren 6824 sayılı torba kanun ile 5510 sayılı kanunun geçici 71. maddesine eklenen hüküm ile asgari ücretlilere verilecek Hazine ücret desteğinin toplu sözleşme imzalanan işyerlerinde daha yüksek uygulanmasına imkan tanıyan bir düzenleme yaptı. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararı da mayıs ayında yayınlandı.

Brütü 3.300 TL'ye kadar olanlar yararlanabiliyor

Asgari ücret desteği olarak adlandırılan yöntemden, asgari ücretten fazla ele geçen ücretin fiili olarak üst vergi dilimine girmesi nedeniyle aylık prime esas kazancı (brüt ücret) 3 bin 300 TL’ye kadar olanlar yararlanabiliyor. Ücretlerde gerileme yaşanmaması için bu yeni haktan yararlanacaklar için mahsup işlemi haziran ayında verilecek aylık prim ve hizmet belgelerinde yapılacak. Böylece, toplu sözleşme uygulanan işyerlerine ilk kez pozitif bir katkı sağlanmış olacak. Torba yasanın çıkarılması döneminde bütün işçi konfederasyonları uygulamaya destek veren açıklamalar yapmıştı. Kararın uygulanma sürecinde de sendikalardan 2017 sonunda bitecek yönteme devam edilmesi talebi geldi.

Sendikalar uygulamanın devam etmesini istiyor

ÖZ İPLİK-İŞ Genel Başkanı Murat İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, uygulamanın 2012’de kamuoyuna açıkladıkları, sendikal örgütlenmenin olduğu işyerlerine pozitif katkılar sağlanmasını öneren Beyaz Bayrak projesinde de yer aldığını hatırlattı.

Uygulamanın hem işçi, hem de işverene katkı veren yönü nedeniyle 2017 sonrasında da devam etmesi talep eden İnanç, “Uygulama fiilen haziran ayında verilecek bildirgelerle başlayacak. İlk kez sendikalı olmak, toplu pazarlık sistemi içinde olmak hem işçi hem de işveren kanalından desteklenecek. Bu ilk adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette, hem işçi, hem sendikal hareket açısından uygulamanın devamlı olmasını talep ediyoruz. Toplu pazarlık yöntemi, işçi ve işveren açısından en uygun çalışma ortamını sağlar. Sendikalı işletmelerde iş barışı daha yüksektir. Sendikalı işyerlerinin büyüme hızı diğerlerine göre daha fazladır” görüşünü savundu. İnanç, krediye erişimin kolaylaştırılması için çeşitli programlar içinde bulunan faiz desteğinin, toplu pazarlık sistemi uygulanan işyerlerinde daha yüksek verilmesi teklifinin de bulunduğunu kaydetti.