2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi başladı
Dünyanın teknoloji devleri ile yerel yöneticileri buluşturan 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) başladı.
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Sağlık Bakanlığının teknolojiyi en iyi kullanan bakanlıklar olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Yeni getirdiğimiz yapıda e-nabız, yani kişinin sağlıkla ilgili tüm verileri artık akıllı telefonunda. Hangi tarihte nerede MR çektirmiş, hangi laboratuarda tahlil yaptırmış tüm bilgiler kendisinde bulunuyor” dedi.
Dünyanın teknoloji devleri ile yerel yöneticileri buluşturan 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) başladı. Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş adamları Derneği işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen zirvede, belediyelerin teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun enformatik donanıma sahip olmaları ve hizmet kalitesinin arttırılması hedefleniyor.
2’inci Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nin açılışında konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlığın en önemli ayağının yerel yönetimler olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, “Birey sağlığı aile sağlığı, toplum sağlığı diyoruz fakat sokaklar sağlıklıysa, sağlıklı ulaşım, sağlıklı iletişim varsa sağlıklıyızdır. Sağlıklı olma hali; insanların ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olmalarıdır. Bu yönden yerel yönetimlere ihtiyacımız var” şeklinde savundu. Yerel yönetimlerin şehrin ulaşım ve altyapılarını gerçekleştirmenin ötesinde şehrindeki insanları adım adım analiz edip, sağlıklı şekilde veriler oluşturması gerektiğine vurgu yapan Müezzinoğlu, “Şehrinde yaşayan engelli sayısı ve bunların yaşlarına, hangi yaş grubunda ne kadar hangi hastalıktan insan olduğundan ekonomik ve sosyo-ekonomik durumuna, eğitime kadar tüm bilgiler sisteme girilmeli. Bu, akıllı belediyecilikle mümkün. Akıllı belediyecilik ile tüketilen su miktarının bireye indirgenerek hesaplanmasını, deprem ve doğal afet durumları da verilere dökülmeli. Yerel yönetimlerin insan merkezli hizmetlerinin ötesinde akıllı vericiliği de sağlıklı şekilde yapabilmeli” dedi.
Amerika’da rahatsız oldu, verilerin tümü cebinde!
Sağlık Bakanlığının teknolojiyi en iyi kullanan bakanlıklar olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bugün için bir ilaç takip sistemi dediğimizde, ilacın fabrikadan çıkıp, ilacın hangi eczanede ve hangi kişide olduğunu takip edebiliyoruz. Şimdi yeni getirdiğimiz yapıda e-nabız sistemi, yani kişinin sağlıkla ilgili tüm verileri akıllı telefonunda bulunuyor. Hangi tarihte nerede MR çektirmiş, hangi laboratuarda tahlil yaptırmış tüm bilgiler kendisinde var. Veri güvenliği ile hangi hekime ne kadar bilgi vermek istiyorsa, hangi bilgiyi kiminle paylaşmak istiyorsa bütün verilerini akıllı cep telefonunda bulacak. Amerika’da rahatsız oldu, verilerin tümü cebinde. 4 yıldır diyabet hastası; diyabet ile ilgili kullandığı ilaçlar, aldığı tedavi hizmetleri bütün hepsini yanında taşıyacak. Bunun zaman israfı açısından ekonomisi var mı var. Bütün bunları akılcı bir şekilde kullanıp, değerlendirmek çok önemli. Bu anlamda yerel yönetimlerin şehrin her alanındaki veriyi sağlıklı, güvenilir kullanan ve onu gelecekle ilgili projeksiyonlarına güçlü bir veri tabanı olarak sağlayan anlayışa bu zirve katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Akıllı şehir teknolojilerine 40 milyar dolar
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Bursa’nın her yıl 50 bin nüfusu göç aldığına dikkati çekerek, kent için aklı belediyeciliğin önemine vurguladı. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 75’inin şehirlerde yaşamasının öngörüldüğünü belirten Altepe, “2014 itibariyle dünya nüfusunun yüzde 54’ü, Türkiye’de ise yüzde 80’i kentlerde yaşıyor. 2016 yılında akıllı şehir teknolojileri için dünya genelinde 40 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Akıllı şehirler, ancak akıllı belediyecilik hizmetleri ile hayata geçebilecek projelerdir. Ulaşımı, enerjiyi, sağlık hizmetlerini ve atıkları dijital teknolojilerden istifade ederek yönetmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu. BALKANTÜRKSİAD Başkanı Aytuğ Onur da, Balkan ülkeleriyle ilişkilerin sürdürebilir hale getirilmesi adına çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
Teknolojik yenilikler sergileniyor
Balkan Ticaret Fuarı ile eşzamanlı gerçekleştirilen zirvede, belediye başkanlarından akademisyenlere, gazetecilerden özel sektör temsilcilerine pek çok katılımcı bildiriler sunuyor. Zirvede, siber güvenlikten dijital sistemlere, akıllı ulaşım sistemlerinden çevre ve enerji alanındaki teknolojik yeniliklere kadar hayatı kolaylaştıran buluşlar ve yenilikler tanıtılıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın destek verdiği zirve iki gün sürecek ve 16 oturumda gerçekleştirilecek. Akıllı Belediyecilik Zirvesi ile birlikte Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD), Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Bursa TÜYAP Fuar Merkezi’nde bir de Balkan Ticaret Fuarı gerçekleştiriliyor. 13–16 Mayıs tarihleri arasındaki fuarda özellikle Balkan ülkelerinden çok sayıda firma alt yapı, ulaşım, müteahhitlik, iş ve inşaat makineleri, çevre düzenlemeleri ve belediye ihtiyaçları ürünler ve teknolojik yeniliklerini sergileyecek.