2 bin kişilik inovasyon ordusu sahaya iniyor

TİM’in Türkiye genelinde 72 üniversiteyi tarayarak belirlediği 2 bin öğrenciden oluşan ve farklı ülkelerde eğitim alan inovasyon ordusu, yurtiçi ve yurtdışı fuarlar yoluyla sahaya inmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN – SEDAT ALP 

İZMİR - Türkiye İnovasyon Haftası’nın Anadolu buluşması İzmir’den start aldı. Swissotel İzmir Grand Efes’te dün başlayan etkinlik kapsamında, İzmir iki gün boyunca inovasyonu konuşacak. Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Etkinliği, iki yıldır olduğu gibi yine çok yoğun ilgi gördü. 

Açılış töreninde 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefini teknolojiye, katma değere, inovasyona inanarak koyduklarını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye genelinde 72 şehirden üniversiteler taranarak 30 bin genç içinden seçilen 2 bin öğrenciyi bugün salonda turkuaz renkli tişörtlerle görüyorsunuz. Biz bu gençleri geçtiğimiz yıl farklı ülkelere gönderdik. Bundan sonra yurtdışı ve yurtiçi fuarlara göndereceğiz. Biz onları ülkemizin inovasyon ordusu olarak geleceğe hazırlayacağız” diye konuştu. 

İnovasyon konferanslarını başlattıklarında ülke ihracatının arkasında küresel ticaretteki artışın desteğinin bulunduğunu vurgulayan Büyükekşi, “O günlerde bir gün rüzgar yavaşlayabilir ve her şey terse dönerse, inovasyon ve dönüşüm ile medeniyete katma değer katalım dedik. Bu stratejiyi bugün de devam ettiriyoruz. Türkiye’nin inovasyon bağlamında tek meselesi devletin ve bürokrasinin dönüşümü değil. İş dünyasının da dönüşüm sağlaması lazım. Artık değerlendiren iş anlayışı yetmiyor. Fırsat yaratan yeni iş anlayışını oluşturmalıyız. İnovasyonu yaşam biçimi haline getirmiş, yeni nesillerin çıkması için mücadele ediyoruz. Stratejimizi inovatif düşünecek gençleri desteklemek üzerine kurduk” dedi. 

3 yıl önce, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerini Anadolu’ya yayma fikri ortaya çıktığında buna hemen talip olduklarını ve 2014’te ilk etkinliği gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “21. yüzyılda güç, inovasyondan besleniyor. Doğal olarak inovasyon toplumları değiştirdiği gibi dünyayı da değiştiriyor. Türkiye’nin bu dönüşüm arzusunun mihenk taşı olan etkinliklerden biri de bu. İzmir’in sıçrama yapabilmek için büyük bir altyapısı var. Bugün İzmir gücünü sadece sanayiden, tarımdan, turizmden değil aynı zamanda inovasyondan alıyor” diye konuştu. 
Yerel yönetimlere de rol düşüyor 

İhracatta katma değer oluşturabilmenin, ekonomisi güçlü bir ülke olmanın inovasyondan, markalaşmadan geçtiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Bu konuda en büyük görev gençlerimize düşüyor. Ülkenin Ar-Ge İnovasyon Müdürlüğü kuran ilk belediyesiyiz. İnovasyon için gerekli ortam ve koşulların sağlanmasında yerel yönetimlerin rolünü çok iyi biliyoruz. Bu yıl 85’inci kez düzenleyeceğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana temasını ‘inovasyon’ olarak belirledik. İEF aracılığıyla, inovasyon ruhunu güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Türkiye’nin sahip olduğu kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek fark yaratması, rekabet gücünü artırması ve var olan gücünü harekete geçirmesi için inovasyonun en temel koşullardan biri olduğunu belirten İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, bunun da ancak yenilik yaratma kültürünü benimseyerek sağlanabileceğini ifade etti.

'İnovasyon memlekete meselesi'

İnovasyon toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, inovasyonu alışkanlık haline getirmek gerektiğini belirterek, “Bir şey bulmak, geliştirmek kullanılabilir hale getirmek ve ileriye doğru götürmek ve bunu kullanabilmek çok önemli bir şey. Ancak bunu alışkanlık haline getirmek gerekir. Burada bizlere ve iş alemine büyük görevler düşüyor. Gençlerin zihnindeki pırıltıyı açığa çıkarmak için somut bir değer haline getirmek için buna ihtiyaç var. Gençlerimizin üretimle, yenileştirme ile ilgili bu gayretlerini üniversite camiası da ciddiye alıp ileri götürmesi gerekiyor. Devlete ve hükümetimize de görev düşüyor. Bizim görevimiz, iş dünyası üniversite ve gençler arasındaki sorunları ortadan kaldırmak” diye konuştu. Elitaş, 21. yüzyılda teknoloji, marka ve tasarım gücünü elinde bulunduran ekonomilerin yön vereceğini vurguladı. Bakan Elitaş, şunları söyledi: “ İnovasyon yapanlar yapamayanları yönetecektir. Bu nedenle inovasyon Türkiye için kalkınma meselesidir, memleket meselesidir. Türkiye bugünkü seviyesine kolay gelmedi.”

'Ekosistem yaratmalıyız'

Girişimcileri hayallerinin peşinde gitmeleri için desteklediklerini vurgulayan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Kaybedilmiş cesaret, kaybedilmiş paradan daha önemli. TİM’le beraber Türkiye’de 10 girişim evine ulaşmış olacağız. Bunca rekabetin içinde inovasyon ekosistemini yaratmak önemli. Bu konuda bir sanayi şirketi ile banka arasında ayrım yok. Bu ekosistem içinde yatırımcılara da ihtiyaç var. Türkiye insanının potansiyeli inanılmaz yüksek. Gerçekten girişimci gerçekten yaratıcı ve kuvvetli bir bilgiye sahip” diye konuştu.

'500 milyon veri alıyoruz'

Arçelik AŞ İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, Arçelik’in dünyanın her yerine ürünlerini satan global bir marka olduğunu belirterek, “Arçelik’in 2’si yurtdışı olmak üzere 10 Ar-Ge merkezinde binin üzerinde uzman görev yapıyor. 2 bin fazla patent ile Türkiye şampiyonuyuz. Bizim 1 milyondan fazla ürünümüz şu anda internete bağlı çalışıyor ve bunların yüzde 99’u online. Bu cihazlardan ayda 500 milyondan fazla bilgi akışı sağlıyoruz ve günde 4 bin siber atağa karşı korumamız var” dedi.

'Rekabetçi değil, yaratıcı olun'

‘İnovasyonun Sınırsızlık Masalı’ konulu sunum yapan Trent Uzmanı Magnus Lindkvist, sanayinin günümüzde her şeyi rekabeti arttırmak için yaptığını, ancak rekabetçiliğin yeni fikir içermediğini belirtti. Lindkvist, “Ben küreselleşmeye, rekabete, her şeyi başkalarından çalmaya değil, dikey değişikliğe daha önce mümkün olmayan bir şeyi yapmaya ilgili duyuyorum. Rekabet ederseniz ortama uymaya çalışırsınız, yepyeni bir şey yaratmak için ise yepyeni olmanız lazım. Türk inovasyon stratejisi bir serbestleştirme hareketi olmalı. Trendleri değil, siz gizli kalmış sırları arayın. Her şeyi bir kenara bırakın düş kurun. Rekabet etmeyin, yaratın. Yaptığınıza başkaları saçma diyorsa onun üzerinde ısrarla durun” dedi.

43534534-orta-005.jpg

DÜNYA standına yoğun ilgi

DÜNYA Gazetesi standında sergilenen Ege İhracatçılar Birliği ile birlikte çıkardığımız Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Etkinliği eki başta olmak üzere, bütün yayınlarımız büyük ilgi gördü.