"2 yıl sonra telefonlarımız çaldı"

Yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle son iki yılda kurumsal etkinliklerini iptal eden ya da öteleyen firmalar, özellikle son 1.5 ayda bu faaliyetlerini yeniden harekete geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası firmaların etkinlik takvimi canlanıyor.  Ülkede yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle son iki yılda kurumsal etkinliklerini iptal eden ya da öteleyen firmalar, özellikle son 1.5 ayda bu faaliyetlerini yeniden harekete geçirdi. Etkinlik sektörünün önemli oyuncularından PORTAXE'in İşletmecisi Lütfü Sapmaz, "İlk defa telefonlarımız son 1.5 aydan beri daha yoğun çalıyor ve biz son 2 yılda yapmadığımız kurumsal kontratı bugünlerde 1.5 ayda imzalıyoruz" dedi. 

Toplantı, kongre, etkinlik yönetimi sektöründeki profesyonelleri ve kurumsal şirketleri aynı çatı altında buluşturmak amacıyla kısa süre önce kurulan Türkiye Etkinlik, Toplantı ve Kongre Sektörü Yöneticileri Derneği (TETKİD) Başkanı Volkan Ataman uluslararası kurumsal firmaların erteledikleri etkinliklerini son aylarda yeniden düzenlemeye başladıklarını söyledi.

LS Banquet'in işletmesini üstlendiği, 2006 yılında hizmete giren ve 2007 yılında Shine salonunun katılması ile daha da büyüyen "PORTAXE", kapalı ve açık alanları ile düzenlenebilecek her türlü organizasyona hizmet veren İstanbul'un sayılı mekanlarından biri. Sahip olduğu etkileyici Boğaz manzarasıyla düğün, kurumsal toplantılar, lansman, mezuniyet balosu, kokteyl, parti , şirket eğitimleri gibi her türlü özel davetler için hizmet veren PORTAXE'in açık hava organizasyonlarında 2 bin 500 kişiye kadar konuk ayarlayabiliyor. Sektörde 27 yıllık deneyime sahip olan Portaxe İşletmecisi Lütfü Sapmaz, "Ben kendimi hala otelci görüyorum. Odaları olmayan bir oteli işletiyorum aslında" dedi.

"Düğünlerin payı kurumsalı 3'e katladı"

İki yıl öncesine kadar normal piyasa koşullarında gelirlerinin yüzde 55'e yakınını düğünlerden, yaklaşık yüzde 45'nini ise kurumsal aktivitelerden elde ettiklerini, belirten Sapmaz, "Şu anda durum biraz daha farklı. Hem kazancımız yüzde 25 azaldı hem de kurumsal şirketlerden sağladığımız gelir yüzde 15'e kadar geriledi. Bu düşüş özellikle son iki yıldır yaşanıyor. Eskiden düğünlerden ve kurumsal taraftan benzer ciroları elde ederken şu anda düğünlerden elde ettiğimiz ciro kurumsal firmalardan elde ettiğimiz ciroyu aşağı yukarı 3'e katladı" diye konuştu.

İstanbul'da yapılan kongrelerde yaşanan iptallerin kendi sektörlerini çok olumsuz etkilediğini dile getiren Sapmaz, " 3-4 günlük bir kongre için gelen misafirler, otelde yatıyor, toplantısını otelde yapıyor ancak 1 gece de gala yemeğini bizim gibi sayılı mekanlarda yapmayı tercih ediyor. Biz yılda tek başımıza 20 ayrı kongrenin gala yemeğini yapıyorduk. Her birinde 500-1500 arasında katılımcının olduğu ve ortalama 12- 15 bin kişiyi ağırladığımız bir pazar anlamına geliyordu" diye konuştu.

"İş ortağımız olan oteller rakibimiz olmaya başladı"

Her türlü girdi maliyetlerinin yüzde 50-200 arasında artmasına rağmen PORTAXE'in 4 yıldır fiyatlara zam yapmadığını vurgulayan Sapmaz, rekabetin arttığı pazarda kaliteden ödün vermediklerinin altını çizdi. İki yıl öncesine kadar iş ortakları olarak gördükleri otellerin müşteri kaybından dolayı benzer etkinliklere yöneldiğini, dolayısıyla rakipleri haline geldiğini dile getiren Sapmaz, "Şu anda otellerin rekabetin fiyatı indirgeyen politikalar yüzünden her düğünler, toplantılar, gala ve lansmanlarda rekabet içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

TETKİD, komşu ülkelere kaptırılan kongreleri geri almak için harekete geçti

Kongre tarafında henüz olumlu yönde bir gelişme yok. Uluslararası Kongre ve Konvansiyonel Derneği-ICCA'nın raporuna göre kongre turizminde 2014'te 6. sırada yer alan Türkiye, bu yıl ilk 50 ülke arasında bile değil. Daha önce İstanbul'da yapılan önemli kongrelerin çoğu, Yunanistan ve Gürcistan gibi ülkelere kaptırılmış durumda. Kurucuları arasında DenizBank, Garanti Bankası, Mercedes- Benz, Turizm Medya Grubu, Anadolu Efes, Yıldız Holding gibi Türkiye'nin lider şirketlerinin üst düzey etkinlik yöneticilerinin yer aldığı TETKİD, bu konuda önemli çalışmalar başlattı. Komşulara kaptırılan kongreleri yeniden Türkiye'ye çekmekte kararlı olan TETKİD yönetimi, etkinlik ve kongre sektörünün global devlerinin yöneticilerini Türkiye'de ağırlamaya hazırlanıyor. TETKİD Başkanı Volkan Ataman, ACE of M.I.C.E. Exhibition kapsamında uluslararası organizatör şirketlerden 200 temsilciyi İstanbul'a ağırlayacaklarını söyledi. Ataman, "Bu firmaların hepsinin elinde büyük kongreler ve etkinlikler var. ICCA CEO'su ve SITE Dünya Başkanı da İstanbul'da ağırlayacağımız isimler arasında. Kongreleri Türkiye'ye geri çekmek için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.